dogovor U 2 satA Ujutro

Početak raspleta: Četiri domaće banke i Rusi zamrznuli otplatu kredita Agrokoru

31.03.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Počinje rasplet krize u Agrokoru: Kako tportal doznaje od dobro upućenog izvora, u petak oko dva sata ujutro usuglašen je ugovor o mirovanju (standstill agreement) između ruskih banaka Sberbank i VTB te četiri najveće hrvatske banke. Tim ugovorom zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a svježim novcem platile dospjele obveze prema dobavljačima, čime bi se osiguralo funkcioniranje posrnulog poslovnog carstva Ivice Todorića

Uvjet za potpisivanje ugovora o mirovanju je, kako piše Večernji list u svom najnovijem izdanju, odlazak kompletne uprave Agrokora. Taj koncern bi već sljedećeg tjedna trebao dobiti novu upravu, u kojoj bi pak, neslužbeno se doznaje, trebali biti stranci.

Usuglašavanje ugovora o mirovanju prva je dobra vijest za tisuće dobavljača jer im se time omogućuje nastavak poslovanja s Agrokorom. Naime, ugovor o mirovanju je sporazum kreditora i dužnika kojim se suspendira dosadašnji ugovor o zajmu te se pregovara o novom kreditnom aranžmanu kako bi se osiguralo dužnikovo poštovanje obveza. U pravilu se koristi za sprečavanje bankrota kada dužnik više ne može vraćati kredite prema početnim uvjetima, a postojeći dioničari najčešće moraju pristati na smanjenje vlasničkih prava, pa čak i potpuno razvlaštenje. Ugovorom o mirovanju vjerovnici pak spašavaju dio uloženog kapitala, ali rijetko prolaze bez ozbiljnijih gubitaka.

A dok su se vodili pregovori s bankarima, poslovni računi koncerna Agrokor i maloprodajnog lanca Konzum blokirani su u četvrtak jer su na naplatu došle mjenice nekih od dobavljača, doznao je tportal iz vrlo pouzdanih izvora.

N1 televizija je objavila da Adris grupa Ante Vlahovića potražuje 100 milijuna eura, Vindija 53 milijuna eura, Franck 93 milijuna eura te Kraš 40 milijuna eura. Iz Adris grupe za RTL su poručili kako neće praviti probleme Agrokoru aktiviranjem zadužnica, a bivši direktor Konzuma Drago Munjiza za Dnevnik Nove TV rekao je kako ne bi bilo dobro da se dobavljači sada bave aktiviranjem zadužnica kako im se ne bi dogodio još jedan slučaj Pevec, u kojem su dobavljači pohrlili na naplatu dugova, što je tvrtku koštalo godinu izgubljenog poslovanja tijekom koje je ojačala konkurencija.

Prva je u četvrtak naplatu dugova prema Agrokoru pokrenula tvrtka Orbico Branka Roglića, a neslužbeno se doznaje da su tijekom dana zadužnice aktivirali još neki veći dobavljači. Navodno, javljaju mediji, zadužnice je tijekom popodneva aktiviralo i desetak drugih dobavljača. RTL je primjerice objavio vijest da su u Finu stigla potraživanja od oko 60 milijuna kuna. 

U Vladi je sinoć  održan i sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministrice gospodarstva Martine Dalić, na kojem se brusilo nacrt Zakona o sistemski važnim tvrtkama, a o kojem će se raspravljati na današnjoj sjednici Vlade.

Plenković, koji se popodne vratio s Malte, u Banske dvore je došao oko 19 sati, a stigla je i ministrica Dalić sa suradnicima koji rade na prijedlogu tog zakona. Kasnije su u Vladu došli Božo Petrov i Nikola Grmoja.

Stajalište je Mosta da Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna. U Mostu smatraju da Todorić nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Koncern Agrokor, smatraju u Mostu, tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebalo bi se razmontirati, odnosno razdijeliti na niz tvrtki. Koncern je potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor, poručuju iz Mosta.

Svoj obol drami oko Agrokora jučer je dao i šef Sabora Božo Petrov podnijevši kaznenu prijavu protiv Todorića i uprave Agrokora. Petrov je podigao prijavu vjerojatno zbog navodnog lažiranja poslovnih izvještaja. Zanimljivo, kaznenu prijavu Petrov je podnio kao fizička osoba, a ne u svojstvu šefa Sabora.