DOMINO EFEKT

Dobavljači i država stežu omču oko vrata, blokirani Agrokor, Konzum, Ledo, Tisak, Zvijezda, Jamnica...

31.03.2017 u 10:17

Bionic
Reading

Nakon što je dio dobavljača koncerna Agrokor aktivirao zadužnice, tijekom dana blokirani su računi nekoliko Agrokorovih tvrtki. Prema podacima iz Fine, trenutačno su blokirani računi krovne kompanije Agrokor d.d. te Belja, PIK-a Vrbovec, Velpra, Leda, Zvijezde, Tiska, Konzuma i Jamnice

Prema neslužbenim informacijama, dio dobavljača aktivirao je zadužnice kako bi naplatili dospjela potraživanja. Prva je naplatu potraživanja prema Agrokoru pokrenula tvrtka Orbico Branka Roglića, a tijekom jučerašnjeg dana slijedili su ga i drugi dobavljači, zabrinuti da neće biti dovoljno visoko u redu za naplatu.

Zasad su potezi dobavljača doveli do blokade krovne kompanije Agrokor d.d. te Belja, PIK-a Vrbovec, Velpra, Leda, Zvijezde Tiska i Jamnice.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, krovnu kompaniju Agrokor d.d. blokirala je Porezna uprava za iznos od 81 milijun kuna zbog njegovog duga za PDV.

Televizija N1 objavila je da Adris grupa Ante Vlahovića potražuje 100 milijuna eura, Vindija 53 milijuna eura, Franck 93 milijuna eura te Kraš 40 milijuna eura. Iz Adris grupe za RTL su poručili kako neće praviti probleme Agrokoru aktiviranjem zadužnica, a bivši direktor Konzuma Drago Munjiza za Dnevnik Nove TV rekao je kako ne bi bilo dobro da se dobavljači sada bave aktiviranjem zadužnica kako im se ne bi dogodio još jedan slučaj Pevec, u kojem su dobavljači pohrlili na naplatu dugova, što je tvrtku koštalo godinu izgubljenog poslovanja tijekom koje je konkurencija ojačala. 

Prema neslužbenim informacijama, veliki dobavljači spremni su povući zadužnice ako od banaka dobiju garancije da će dugovi biti podmireni.

Podsjetimo, noćas je potpisan ugovor o mirovanju (standstill agreement) između ruskih banaka Sberbank i VTB te četiriju najvećih hrvatskih banaka. Tim ugovorom zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a svježim novcem platile dospjele obveze prema dobavljačima, čime bi se osiguralo funkcioniranje posrnulog poslovnog carstva Ivice Todorića.