TURISTIČKI BISER

Apsolutni rekorderi: Samo jedna hrvatska županija ostvarila je četvrtinu svih dolazaka i noćenja na kontinentu

13.01.2023 u 18:27

Bionic
Reading

Karlovačka županija po turističkim rezultatima i prošle je godine zadržala primat među kontinentalnim županijama, ako se izuzme grad Zagreb, jer je sama ostvarila četvrtinu svih dolazaka i noćenja, a hoteli su prvi put premašili sto tisuća noćenja od ukupno gotovo 560 tisuća

Po podatcima e-Visitora, Karlovačku županiju u 2022. posjetilo je 293.474 turista, koji su ostvarili 559.442 noćenja, a županica Martina Furdek Hajdin rekla je za Hinu kako je pritom važno da broj noćenja raste brže od dolazaka jer je povećati dužinu boravka turista strateški cilj razvoja turizma.

Naime, kada se te brojke usporede s 2021. godinom, broj dolazaka lani je bio veći za 72.661, a noćenja je bilo 149.180 više.

U usporedbi s razdobljem prije pandemije i rekordnom 2019. godinom, u prošloj su godini turistički dolasci na 80 posto, a noćenja na 87 posto.

Inače, po podatcima iz sustava e-Visitor i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), sve kontinentalne županije prošle je godine posjetilo 2,2 milijuna turista, koji su ostvarili 4,5 milijuna noćenja.

Najveći turistički promet među svim kontinentalnim županijama i u 2022. godini, kao i u prijašnjim godinama, ostvaren je u Zagrebu, koji s gotovo 1,1 milijun turista i nešto više od 2,2 milijuna noćenja ima udio oko 50 posto.

Ostala polovica prometa, tj. 1,1 milijun turističkih dolazaka i 2,3 milijuna noćenja, ostvarena je u ostalim kontinentalnim županijama, a uz grad Zagreb, među prvih pet po broju noćenja su Karlovačka, Krapinsko-zagorska (368,7 tisuća), Osječko-baranjska (240,1 tisuća) i Zagrebačka županija (233,5 tisuća noćenja).

Furdek Hajdin je rekla da je turizam gospodarska grana koja pridonosi ukupnoj gospodarskoj snazi Karlovačke županije te demografskoj revitalizaciji krajeva koji su bili okupirani u Domovinskom ratu i koji su demografski najviše stradali.

"Turistički se rezultati više ne događaju samo stihijski i slučajno, već se kroz javni novac turističkih zajednica upravlja turizmom i ostvaruje se cilj da se uz razne kvalitetne sadržaje produžuje boravak turista i smanjuje sezonalnost", istaknula je Furdek Hajdin, dodajući da se turizam ne događa više u prvome redu tijekom ljeta.

  • +11
Dubrovnik: Građani i turisti uživaju u sunčanom danu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Manifestacije koje daju očite rezultate su reliji (WRC Croatia i Quatro River Rally - QRR), kada su smještajni kapaciteti sasvim popunjeni, zatim druge aktivnosti na otvorenome, biciklističke, na rijekama, te izleti u žumberačko vinogorje i razne gastronomske i kulturne manifestacije, poput Štrudl festa, Dana piva i Ogulinskog festivala bajki.

Furdek Hajdin je istaknula kako je najvažnija atrakcija ipak Nacionalni park Plitvička jezera, koji je većim dijelom u susjednoj Ličko-senjskoj županiji i manjim dijelom u Karlovačkoj županiji, no u svim dolascima i noćenjima Karlovačke županije udjel od 48 posto ima općina Rakovica s 2225 stanovnika i 1416 turističkih postelja. Ukupno je u županiji 11.078 postelja.

Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak je rekao da je od 559.442 noćenja više od 102 tisuće bilo u hotelskom smještaju te kako je to prvi put da su hoteli premašili sto tisuća noćenja. U obiteljskom smještaju ostvareno je više od 208 tisuća noćenja, a u kampovima 152 tisuće.

Fanjak, uz Plitvička jezera, ističe i Rastoke i rezultate slunjskog kraja te sportske događaje u predsezoni, koji su čak udvostručili inače dobre rezultate iz proljeća prije, a prosinac u posezoni donio je 23 posto više noćenja zahvaljujući, među ostalim, mnogim događajima tijekom adventa 2022.