MRAČNE PROGNOZE

Analitičari: Napad na naftne pogone u Iranu podigao bi cijenu nafte na 100 dolara

15.04.2024 u 09:02

Bionic
Reading

Cijene nafte mogle bi porasti na 100 dolara po barelu i više, procijenili su analitičari, nakon što je Iran izveo zračni napad na Izrael ponovno raspirujući strah od regionalnog rata.

Iran raspolaže golemim izvorima nafte i treći je najveći proizvođač u naftnom kartelu OPEC. Bilo kakav poremećaj u njegovoj sposobnosti opskrbe globalnih tržišta mogao bi povećati cijene nafte, rekli su analitičari za CNBC. Tržišta će također pomno pratiti razvoj ili zatvaranje Hormuškog tjesnaca, ključne točke koja se nalazi između Irana i Omana i kroz koji dnevno teče jedna petina globalne proizvodnje nafte.

'Svaki napad na pogone za proizvodnju ili izvoz nafte u Iranu podigao bi cijenu sirove nafte Brent na 100 dolara, a zatvaranje Hormuškog tjesnaca dovelo bi do cijena u rasponu od 120 do 130 dolara', poručio je Andy Lipow, predsjednik Lipow Oil Associates.

Iran je u subotu navečer prvi put pokrenuo izravan vojni napad na židovsku državu ispalivši preko 300 bespilotnih letjelica i projektila na Izrael. Velika većina iranskih dronova i projektila je presretena. U napadu je teško ozlijeđena jedna desetogodišnja djevojčica, ali nije bilo drugih žrtava.

Iranski napad bio je osveta za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku u ranije ovog mjeseca. Iran je optužio Izrael za bombardiranje dijela kompleksa njegovog veleposlanstva 1. travnja, ubivši sedam pripadnika iranske vojske, uključujući tri viša zapovjednika.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima izjavila je da se nakon zračnog napada 'stvar može smatrati zaključenom'. Međutim, upozorio je da će njihov odgovor biti 'znatno oštriji' ako dođe do nove izraelske odmazde.

Cijene nafte blago su pale na azijskim tržištima u ranojutarnjem trgovanju. Globalna referentna vrijednost Brent skliznula je u ponedjeljak za 0,31% na 90,17 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate pale za 0,44% na 85,28 dolara po barelu.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U kombinaciji s godinama nedovoljnog ulaganja u istraživanje i razvoj nafte, aktualni geopolitički događaji čini globalne zalihe sirove nafte ranjivijima, rekao je Josh Young, upravitelj portfelja u investicijskoj tvrtki za naftu i plin Bison Interests.

'Nedovoljno ulaganje čini opskrbu krhkijom i povećava šanse za super porast znatno iznad 100 dolara ako se opskrba poremeti', naglasio je.

'Mislim da će cijene nafte u ovom ciklusu ići na najvišu razinu u povijesti, zbog desetljeća nedovoljnog ulaganja u istraživanje i razvoj', dodao je Young.

Nafta se suočava sa znatnim prirodnim padom proizvodnje. Stopa pada za konvencionalnu naftnu bušotinu je oko 15%, bez ikakvih kapitalnih izdataka, prema procjenama Morgan Stanleya.

Cijene nafte porasle su posljednjih mjeseci zbog poremećaja u trgovini i kašnjenja uzrokovanih pomorskim napadima Hutija na Crvenom moru, koji tvrde da su solidarni s palestinskim narodom.