ogroman jaz

OPEC i IEA u najvećem raskoraku u procjenama potražnje za naftom u 16 godina

12.03.2024 u 16:03

Bionic
Reading

Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u 16 godina, pokazalo je Reutersovo istraživanje

U veljači IEA je prognozirala da će potražnja u ovoj godini rasti za 1,22 milijuna barela dnevno. OPEC je pak u izvješću za veljaču procijenio da će porasti za 2,25 milijuna barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara oko jedan posto svjetske potražnje, napominje Reuters.

"IEA je uvjerena da će energetska tranzicija snažno ubrzati", objašnjava Neil Atkinson, nekadašnji čelnik IEA-inog Odjela za tržište nafte. "I jedni i drugi zaglavili su u tim procjenama i zato vidimo ogroman jaz u prognozama potražnje", dodao je Atkinson.

Kako bi prikazao kontekst tog jaza, Reuters je analizirao promjene prognoza IEA-e i OPEC-a u razdoblju od 2008. do 2023. i u prva dva mjeseca ove godine.

Razdoblje je moralo biti dovoljno dugo kako bi se izvukli pouzdani zaključci, objašnjava Reuters. Polazišna godina 2008. i zaključna 2023. izabrane su pak kako bi izračun obuhvatio ekstremne oscilacije potražnje, počevši od financijske krize u 2008. do pandemije u 2020. i njezinog naknadnog oporavka.

Reutersova analiza mjesečnih izvješća IEA-e i OPEC-a tokom 16-godišnjeg razdoblja pokazala je da je razlika u prognozama rasta potražnje najveća upravo u ovojgodišnjoj veljači.

IEA je na upit Reutersa zašto se prognoze za 2024. toliko razlikuju i smatra li svoju točnijom od OPEC-ovih odgovorila da usporavanje potražnje u ovoj godini zapravo predstavlja povratak trendu iz pretpandemijskog razdoblja, dodajući da je usporavanje vidljivo već u podacima o isporuci nafte.

"Očekujemo da će (taj trend) nastaviti u ovoj godini, s pokazateljima mobilnosti koji navode na zaključak o stabilizaciji cestovnog i zračnog prometa", objavila je IEA. Dodali su da ne mogu komentirati prognoze drugih organizacija.

OPEC je na ista pitanja odgovorio da je njegova prognoza rasta potražnje u 2023., od 2,5 milijuna barela dnevno, tek nešto niža od prvobitne procjene iz srpnja 2022.

"Bili smo vrlo konzistentni u procjeni naftne potražnje u 2023. Mnogi drugi prognostičari krenuli su s niskom procjenom za 2023. koju su potom stalno revidirali", priopćilo je tajništvo OPEC-a u Beču ne komentirajući procjene za 2024. godinu.

OPEC i IEA ne slažu se ni u srednjoročnim procjenama. IEA predviđa da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac do 2030. godine budući da se svijet okreće čišćim gorivima. OPEC se ne slaže.

U ponedjeljak udruga proizvođača potvrdila je prognozu za razdoblje do 2045., prema kojoj potražnja neće dosegnuti vrhunac ni u toj dugoročnoj perspektivi zbog očekivanog rasta u zemljama koje nisu članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

OPEC očekuje i "otpor nekim mjerama svođenja emisije neto na nulu" iz početne faze tog procesa.

IEA, savjetodavna agencija OECD-a za energetiku, pomaknula je pak fokus sa sigurnosti opskrbe naftom i plinom na zalaganje za obnovljive izvore energije i mjere zaštite klime. Neke članice OPEC-a smatraju da je agencija zato izgubila status nepristranog autoriteta.

"Napustili su ulogu prognostičara i analitičara tržišta i počeli se baviti zagovorom određene politike", rekao je u rujnu ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman.

Članice IEA-e većinom su veliki potrošači energije, a njihove vlade u velikom su broju odlučile ubrzati razvoj obnovljive energije kako bi se brže pomakle prema gospodarstvu s niskom razinom ugljika i očekuju da će im IEA pokazati kako postići taj cilj, rekli su analitičari.

Članice OPEC-a ovise pak o prihodima od fosilnih goriva pa se sučeljavaju s potencijalno katastrofalnim gospodarskim posljedicama u slučaju naglog napuštanja nafte.

Reuters je prikupio i procjene 26 analitičara banaka i savjetodavnih kompanija o rastu potražnje u 2024. godini. Medijan njihovih procjena iznosi 1,3 milijuna barela dnevno, što je bliže IEA-inoj procjeni.

Od 20 odgovora analitičara na pitanje hoće li potražnja dosegnuti vrhunac do 2030. godine, njih 12 odgovorilo je niječno, što navodi na zaključak da naginju OPEC-ovoj procjeni.