nema sretnog rješenja

Novi energetski rizik Europe: Bježeći od Moskve, juri u opasnu ovisnost o Americi

03.04.2024 u 21:06

Bionic
Reading

Nakon što je Vladimir Putin napao Ukrajinu, Europska unija se odrekla ruskih energenata, a zamjenu je našla u SAD-u. Sad se mnogi pitaju je li Europa postala previše ovisna o Americi?

Država Teksas je najveći američki proizvođač ukapljenog prirodnog plina (LNG), od kojeg se velik dio isporučuje u Europu. Zabrinjavajuće za EU je to što je Teksas također središte rastućeg pokreta koji traži od Washingtona da smanji izvoz LNG-a zbog utjecaja na klimu.

Uoči napetih predsjedničkih izbora u studenom, predsjednik Joe Biden naredio je privremenu pauzu u odobravanju novih projekata LNG-a. Odluka je donesena kao gesta podrške biračima osjetljivima na pitanja vezana uz klimatske promjene.

EU se u prošlosti oslanjao na jeftinu rusku energiju, ali se okrenuo američkom LNG-u kao alternativi. Unija je ulagala milijarde eura u razvoj infrastrukture za LNG i potpisala mnoge nove ugovore da bi osigurala stabilnu opskrbu energijom.

Postavlja se pitanje jesu li odluke Bruxellesa o ulaganju u američki LNG umjesto ruske energije bile promišljene. Prije rata Europa se oslanjala na ruski plin putem plinovoda. Međutim, tijekom vremena, udio američkog LNG-a u ukupnoj opskrbi Europe energijom značajno je porastao - s četvrtine na gotovo 50 posto.

'Iskusivši opasnosti riskiranja sigurnosti opskrbe energijom zbog prevelike ovisnosti o jednom izvoru, Europa mora učiti iz svojih pogrešaka i izbjeći pretjerano se oslanjati na SAD', upozorila je Ana Maria Jaller-Makarewicz, analitičarka Institute for Energy Economics and Financial Analysis, u nedavnom izvješću koje je utvrdilo da potražnja za LNG-om u Europi i dalje raste.

Bidenova odluka da privremeno zaustavi nove LNG projekte uzdrmala je europsku industriju iako bi se njeni učinci - ako bi se produljila nakon izbora - osjećali tek za 10 do 15 godina. Udruženje EuroGas izrazilo je svoju zabrinutost u pismu Bijeloj kući, pozivajući na povlačenje te odluke. Upozorili su na mogućnost povratka 'rekordno visokih cijena uzrokovanih padom ruske opskrbe plinom'.

LNG Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Nakon što je počeo rat u Ukrajini, europske tvrtke brzo su proširile lučku infrastrukturu i izgradile terminale za uplinjavanje LNG-a planirajući dugoročan uvoz iz SAD-a.

Na velikoj konferenciji o nafti i plinu u Houstonu prošlog mjeseca šefovi energetskih kompanija, uključujući potpredsjednika Exxon Mobila Johna Ardilla, čija tvrtka želi započeti bušenje za plin u istočnom Mediteranu, upozorili su Europu da mora postati samodostatnija.