Novo poglavlje bankarske dinastije

Alexandre de Rothschild preskočio posljednju prepreku i dolazi na čelo Rothschild & Co.

17.03.2018 u 15:33

Bionic
Reading

Poznata obitelj je svojim enormnim bogatstvom nekad financirala ratove, države i vladare, a zahvaljujući snalažljivosti, uspješnosti i prilagodbi svakom razdoblju i svim promjenama bankari Rothschild uskoro predaju upravljanje poslovima i sedmoj obiteljskoj generaciji

Početak ljeta trebao bi donijeti promjenu na čelu investicijske banke Rothschild & Co., objavili su ovih dana financijski mediji, čime će se slijed u poznatoj bogataškoj dinastiji produljiti i na sedmu generaciju bankara aristokracije i uglednih. Na čelo kompanije trebao bi doći 37-godišnji Alexandre de Rothschild te će na toj poziciji smijeniti svojeg oca Davida de Rothschilda.

Rothschild & Co. danas je jedan od najpoznatijih poslovnih ogranaka slavne obitelji. Riječ je o investicijskoj banci čije su dionice izlistane na burzi u Parizu, ali obitelj Rothschild i dalje kroz zamršenu vlasničku strukturu zaklada, fondova i obiteljskih odnosa drži kontrolnu većinu. Glavni izvor prihoda banke su financijsko-pravni poslovi pa je Rothschild & Co. jedan od vodećih svjetskih savjetnika prilikom transakcija spajanja i pripajanja kompanija. Uz to, u skladu s obiteljskom tradicijom, banka upravlja imovinom vrijednom nekoliko desetaka milijardi eura, a tu su i drugi srodni poslovi.

Rothschild & Co. zapravo je krovna kontrolna kompanija ispod koje se nalaze deseci različitih manjih tvrtki u kojima je zaposleno tri i pol tisuće ljudi na šezdesetak lokacija u četrdesetak zemalja. Lani je banka imala prihode od 1,9 milijardi eura, što je 12 posto više nego 2016. godine, uz neto dobit od 247 milijuna eura, što je čak 35 posto više nego godinu ranije. Među poslovima u kojima sudjeluje banka nalazi se i spajanje divova optičke industrije Essilor i Luxottica vrijedno gotovo 50 milijardi eura, a lani je Rothschild & Co. bio i savjetnik izraelskom proizvođaču generičkih lijekova Tevi prilikom emisije vrijednosnih papira.

Povijest bankara Rothschild počinje u drugom dijelu 18. stoljeća. U židovskom getu Frankfurta pater familias Mayer Amschel Rothschild bavio se preprodajom rijetkih kovanica, a put prema bogatstvu i utjecaju otvorio mu se kad je postao bankar princu Wilhelmu I. Veza s princem omogućila mu je pristup i drugim aristokratima i Mayer Rothschild je do prelaska u 19. stoljeće uspio razviti uspješan posao s tadašnjom europskom aristokracijom, profitirajući na međunarodnom bankarstvu.

Ono što je postavilo temelje dugotrajnosti dinastije bila je pronicljivost u obiteljskim odnosima. Mayer Amschel je četvoricu od pet sinova (među ukupno desetero djece) razaslao u razne krajeve Europe, po jednog u Britaniju, Pariz, Napulj i Beč, dok je peti, najstariji sin, ostao u Frankfurtu. Sinovi su osnivali vlastite biznise, a obitelj je u konačnici postala toliko uspješna da je financirala i osvajačke pohode europskih vladara (koji put obje zaraćene strane istovremeno), kao i posuđivala novac državama i središnjim bankama kad bi zapale u financijski škripac.

Koliko je patrijarh Mayer Amschel bio posvećen očuvanju obiteljskog bogatstva, govore i upute iz njegove oporuke u kojoj je navodno stajalo da se nikada ne smije napraviti javna inventura obiteljske imovine, da ključne pozicije u poslovnom carstvu uvijek moraju biti u rukama članova obitelji i, kuriozitet, da se članovi obitelji moraju međusobno vjenčavati sa sestričnama ili bratićima u prvom i drugom koljenu kako se bogatstvo ne bi rasipalo. Pridržavanje tih uputa bilo je svakojako, no Rothschildi su se iduća dva i pol stoljeća uspjeli održati u aristokratsko-bogataško-bankarskim krugovima Europe.

Dinastija Rothschild danas broji nekoliko stotina članova i kroz povijest, obiteljske zavrzlame, uspone i padove gotovo je nemoguće znati kolikim bi bogatstvom sama obitelj mogla raspolagati danas. Na listi milijardera koju izrađuje američki magazin Forbes nalaze se tek dvojica Rothschilda, s time da jedan od njih – Jeff Rothschild, koji svoje bogatstvo od tri milijarde dolara duguje zaposlenju u Facebooku – čak i nije obiteljski povezan s europskom bankarskom dinastijom. Drugi, Benjamin de Rothschild, prema procjeni Forbesa, raspolaže s oko 1,9 milijardi dolara imovine. Iako je to vrlo izdašna suma, ona blijedi u usporedbi s nekadašnjim procjenama, lako moguće prilično realnim, da je obitelj Rothschild u 19. stoljeću raspolagala s najvećim privatnim bogatstvom u modernoj povijesti.

Najviše uspjeha u očuvanju i obnavljanju bogatstva imali su inicijalni pariški i londonski ogranak Rothschilda, među kojima je bilo razdoblja prijateljske konkurencije, no koji su se uspješnim poslovima u svijetu financija širili daleko od svojih sjedišta. Londonski ogranak je bio nešto skloniji biznisu, a pariški filantropiji.

Iz francuske loze prije nekoliko se desetljeća odvojio ogranak koji danas posluje pod tvrtkom Edmond de Rothschild, čije je sjedište u Ženevi. Riječ je o jednoj od najuglednijih banaka koje se bave privatnim bankarstvom i upravljanjem imovinom, a spomenuti Benjamin de Rothschild s Forbesove liste milijardera potječe upravo iz tog ogranka obitelji.

Tvrtka Rothschild & Co., na čije će čelo početkom ljeta doći Alexandre, ima nešto drukčiju povijest. Svoj današnji uspjeh ona najviše duguje Davidu de Rothschildu, Alexandreovom ocu. Nakon što je francuska država 1981. nacionalizirala tamošnju Rothschild banku, David i njegov rođak Eric započeli su 1986. iznova graditi bankarski biznis. U osnovi današnje kompanije nalazi se 180 godina stara željeznička tvrtka Paris Orléans, koju su Rothschildi kombinacijom preuzetih i obiteljskih tvrtki te spajanjem londonskog i pariškog ogranka obitelji pretvorili u investicijsku banku s legendarnim brendom.

Taj je potez najbolja ilustracija toga zašto obiteljska legenda i priča žive tako dugo i zašto se do sadašnjih generacija nisu izgubile u povijesti. Bankari Rothschild jednostavno su u proteklim desetljećima bili dovoljno snalažljivi i uporni te se uspijevali prilagoditi svaki put kad je tijek povijesti zaprijetio promjenama koje su obitelj mogle baciti u zaborav.

Rothschildi su, primjerice, prije desetak godina objavili kako se povlače iz trgovine zlatom koja je u protekla dva desetljeća gotovo bila sinonim za njihov biznis. Deset godina prije toga Amschel Rothschild, kojeg se pripremalo za preuzimanje biznisa u engleskom ogranku obitelji, izvršio je samoubojstvo te su nakon toga engleski Rothschildi nadzor nad bankarskim poslovanjem prepustili francuskoj lozi, odnosno Davidu de Rothschildu.

  • +5
Nicky Hilton i James Rothschild Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dinastija Rothschild se u protekla dva i pol desetljeća proširila dovoljno da uđe u gotovo sve važnije pore europske aristokracije i visokog društva, ali i svjetske bogataške elite. Prije nekoliko godina su se, primjerice, brakom između Nicky Hilton, nasljednice poznatog hotelskog carstva, i Jamesa Rothschilda iz engleskog ogranka obitelji spojile dvije bogataške dinastije.

Samog Alexandrea de Rothschilda, koji bi u lipnju trebao naslijediti oca, već se godinama priprema za dolazak na vodeću poziciju. U tvrtku je došao 2008., nakon što je neko vrijeme proveo radeći za poznate američke banke Bank of America i Bear Stearns. Mlađem Rothschildu sada ostaje da nastavi čuvati ugled bankarske dinastije prilagođavajući poslovanje novim vremenima i uvjetima. Ako je suditi po obiteljskoj povijesti, snalažljivosti, a ni novca, neće nedostajati.

financijski mozart

Na platnoj listi imali i francuskog predsjednika

Kompanija Rothschild & Co., čije će kormilo uskoro preuzeti Alexandre de Rothschild, pripadnik sedme generacije bankara, svojevremeno je zapošljavala i aktualnog predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Prema pisanjima financijskih medija, Macron je bio poznat kao 'financijski Mozart' zahvaljujući doprinosu koji je dao 2012. prilikom savjetovanja u transakciji vrijednoj 12 milijardi dolara, kojom je Nestlé preuzeo proizvodnju dječje hrane od farmaceutskog diva Pfizera.