karta siromaštva

Svjetski bankari u Slavoniji, u razvoju regije pomažu im rumunjska i poljska iskustva

07.09.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Tim Svjetske banke predvođen Elisabettom Capannelli, novom voditeljicom Ureda u radnom je posjetu Slavoniji gdje će obići Novu Gradišku, Vinkovce, Osijek i Vukovar. Sastat će se i s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijelom Žalac te predstavnicima županijskih i gradskih vlasti, ali i zavoda za zapošljavanje, regionalnih razvojnih agencija, prehrambrene tvrtke i drugih. Saznanja stečena tijekom posjeta doprinjet će i oblikovanju nove strategije Svjetske banke za Republiku Hrvatsku te utvrđivanje budućeg programa rada

Prosječna stopa nezaposlenosti u 2016. u Slavoniji je dosegnula oko 28 posto dok je na državnoj razini iznosila 16,9 posto. Radnih mjesta je malo, pa mladi traže posao u bogatijim zemljama EU-a jer je se oko 20 posto stanovništva ove regije nalazi na pragu siromaštva.

'Očekujemo kako ćemo se tijekom posjeta upoznati sa strategijama gospodarskog razvitka Slavonije, što uključuje i stjecanje boljeg uvida u pojedinosti Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, koji je vrijedan 2,5 milijarde EUR, a financirat će se sredstvima EU-a', izjavila je Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

'Svjetska banka blisko surađuje s državama članicama i Europskom komisijom ne bi li utvrdila prepreke rastu u slabije razvijenim regijama Poljske i Rumunjske, a ta bi iskustva Slavoniji svakako mogla pomoći u premošćivanju razvojnog jaza', zaključila je Capannelli.

Svjetska banka već dva desetljeća aktivno podupire razvoj regije, počevši od poslijeratne obnove, razminiranja te društvenog i gospodarskog razvitka. Projekti koje trenutno podupiru u Slavoniji usredotočeni su na poboljšanje konkurentnosti regije, a sredstva dobravaju obećavajućim tvrtkama okrenutim istraživanjima i razvoju, inovativnim poduzećima i startup tvrtkama.

Zaseban tim Svjetske banke pomaže u unapređivanju položaja hrvatskih tvrtki u globalnim lancima vrijednosti kroz aktivnosti koje imaju za cilj prepoznati potencijalno atraktivne poslovne segmente u 13 industrijskih klastera . U Slavoniji se osobita pozornost posvećuje prehrambenoj industriji, proizvodnji i preradi drva te informacijskoj i računalnoj tehnologiji.

Svjetska banka i Državni zavod za statistiku (DZS) izradili su karte siromaštva prema dohotku i potrošnji na regionalnoj razini. Te karte siromaštva temelje se na detaljnoj georeferenciranoj bazi podataka s informacijama o prostornoj distribuciji siromaštva te služe kao pomoć u donošenju politika smanjenja regionalnih razlika i iskorjenjivanja siromaštva i socijalne isključenosti . Karte siromaštva i Indeks višestruke deprivacije, čija je izrada upravo u tijeku, pomoći će vlastima u boljem i bržem iskorištavanju sredstava EU-a, poglavito za potrebe strateškog Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem.