ŠTO KAŽU ANALITIČARI

Ako dođe do bankrota, najveći gubitnik je sama Grčka, za eurozonu nema straha

19.06.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Nakon propasti nekoliko rundi pregovora, katastrofični scenarij izlaska Grčke iz eurozone sve je vjerojatniji. Ostala je još samo jedna šansa za sprečavanje bankrota, a to je izvanredni summit šefova država ili vlada eurozone koji će se održati u ponedjeljak

Ako se ni u ponedjeljak na najvišoj političkoj razini ne postigne dogovor, nastupa crni scenarij koji će, prema mišljenju stručnjaka, najviše pogoditi samu Grčku.

Analitičari Saxo banke procjenjuju da će, u slučaju da Grčka ne plati dospjele dugove, Europska središnja banka 20. srpnja zaustaviti program održavanja likvidnosti (ELA program) što će dovesti do nacionalizacije već bankarskog sektora. Time bi nastupio i konačni razlaz Grčke s eurom, odnosno, zloglasni Grexit

Izlazak Grčke iz eurozone i povratak na drahmu, kratkoročno će sigurno izazvati kaos. Uz kolaps bankarskog sustava koji će morati sanirati država, neminovno nastupa duboka recesija s dramatičnim padom BDP-a, zaposlenosti i realnih plaća. Napuštanjem eura i vraćanjem drahme u monetarni sustav, grčko gospodarstvo bi u stvari moralo krenuti od nule.

U Saxo banci procjenjuju da bi nakon napuštanja monetarne unije i vraćanja na drahmu, Grčka mogla provesti devalvaciju između 50 i 70 posto, što bi kratkoročno dovelo do duboke recesije. Primjerice, nakon sličnih događaja Argentina je imala recesiju od 11 posto i izvjesno je očekivati slične brojke i u Grčkoj.

Analitičarka Maruška Vizek s Ekonomskog instituta upozorava na odgovornost političara za teške posljedice koje će pretrpjeti grčki narod u slučaju Grexita.

'Grčki narod može gorljivo dati mandat stranci koja ne želi štednju i odbija suradnju s Europskom komisijom, no povlačenjem novca iz banaka, taj isti narod poručuje da je odjednom uvidio da ne vjeruje da takva politika može polučiti pozitivan rezultat za Grčku. Takav rezultat, nažalost vrlo očekivan i vrlo predvidljiv, još jednom pokazuje koliko kratkovidni mogu biti i političari i oni koji ih biraju', ističe Vizek.


Analitičari Saxo banke naglašavaju da je, suprotno razmišljanjima podržavatelja Grexita, monetarna devalvacija samo iluzija i neće omogućiti poboljšanje konkurentnosti. Devalvacija bi eventualno bila učinkovita da slika grčkog dugovanja nije zasnovana na deficitu. 'Uvoz je, primjerice, tri puta veći od izvoza. U tom kontekstu, devalvacija je samo simbol umiruće ekonomije i samo može dovesti do humanitarne krize kojoj nismo svjedočili još od 1945. godine u Europi', ističe Christopher Dembik, ekonomist Saxo banke.

Kada je riječ o utjecaju bankrota Grčke na Europsku uniju, analitičari ne očekuju značajnije potrese na financijskim tržištima, budući da su gubici na grčkim obveznicama već ukalkulirani. Grčki vjerovnici, među kojima su najveći Njemačka i Francuska, morat će refinancirati novonastale dugove na financijskom tržištu, ali s obzirom na trenutno okruženje s niskim stopama i očekivanu višu stopu inflacije u sljedećim godinama, izostanak povrata duga imat će relativno blag utjecaj na javne financije.

Najteže je procijeniti politički utjecaj Grexita, s obzirom na podijeljenost javnosti u Njemačkoj, Danskoj, Španjolskoj i Finskoj te mogućnost Brexita (izlaska Velike Britanije iz eurozone). Grčko napuštanje eura mogao bi biti okidač koji će uvjeriti EU zajednicu da više nemaju zajedničkog interesa, budućnosti i razloga za održavanje zajedničke valute.