SOLARNA ENERGIJA

Agrosolari mogu ublažiti i utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu

03.07.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Primjena agrosolarnih sustava u poljoprivredi pozitivno utječe na očuvanje plodnosti tla, osigurava sigurnost prinosa te prilagođava proizvodnju na klimatske promjene, istaknuto je među ostalim u ponedjeljak na radionici "Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Agrosolari su solarni paneli koji se postavljaju iznad poljoprivrednih nasada te proizvode električnu energiju i kontrolirano zasjenjuju nasade smanjujući temperaturu.

Ulaganje u sunčane elektrane, kako se navodi u priopćenju HGK, jedno je od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina ulaganja u obnovljive izvore energije, a gospodarska osnova korištenja agrosolarnih elektrana je dvostruko korištenje poljoprivrednih površina.

Na radionici su izneseni podaci kako Hrvatska raspolaže s preko 2,5 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta te kad bi se samo jedan posto tih površina iskoristio za postavljanje agrosolarnih elektrana, ukupna proizvedena energija bila bi oko 4500 gigavatsati na godinu.

"Agrosolarstvo je odmak od tradicionalne uporabe zemljišta, koji se temelji na zajedničkom djelovanju i razvoju poljoprivrede i obnovljive energije. Radi se o domeni koju naše Udruženje obnovljivih izvora HGK snažno podržava, posebice u smislu razvoja odgovarajućeg zakonodavnog okvira", rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Nedavno su, kako je rečeno, u izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju po prvi put definirane agrosunčane elektrane.

"Agrosunčane elektrane se najčešće primjenjuju u sinergiji sa stočarstvom te na površinama gdje se uzgajaju jednogodišnje kulture", kazao je Ivan Strunje iz Udruženja obnovljivih izvora HGK i tvrtke Neoen.

Mišljenja je kako bi trebalo omogućiti postavljanje agrosunčanih elektrana na poljoprivredne oranice, trajne travnjake te ostale vrste zemljišta, a ne ograničavati ih samo na površine pod trajnim nasadima.

Mario Mesarić iz tvrtke Ires ekologija je istaknuo kako osim u poljoprivredi i energetici, agrosolarni projekti omogućavaju i unaprjeđenja u području zaštite okoliša.

Ti projekti, kako je kazao, otvaraju mogućnosti za unaprjeđenje bioraznolikosti te uvođenje praksi održivog upravljanja tlom te njegove zaštite, a racionalno korištenje prostora značajan je element agrosolarnih elektrana koji smanjuje pritisak na razna staništa

Podizanjem takvih sustava u poljoprivredi, kako je rečeno, pozitivno se utječe na očuvanje plodnosti tla, osigurava sigurnost prinosa te prilagođava proizvodnja na klimatske promjene. Uz to, agrosunčane elektrane osiguravaju dodatni prihod poljoprivrednom gospodarstvu.