MJESEČNO IZVJEŠĆE

Agrokor prebacio planiranu operativnu dobit za 20,7 milijuna kuna, najviše povukao Konzum

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.09.2018 11:49
  • Objavljeno 11.09.2018 u 11:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Operativna dobit Grupe Agrokor za sedam mjeseci 20,7 milijuna kuna je veća od plana, a nositelj povećanja profitabilnosti je Konzum čija će EBITDA u kolovozu premašiti 330 milijuna kuna, ističe se u novom mjesečnom izvješću izvanredne uprave

U izvješće su uključeni rezultati 16 kompanija iz tri poslovna segmenta: Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda koje su u promatranom razdoblju ostvarile 20,7 milijuna kuna veću operativnu dobit u odnosu na plan - ukupno 1,1 milijardu kuna iako se na razini Grupe Agrokor bilježe nekonsolidirani prihodi koji su šest posto manji od planiranih i ukupno su iznosili 13,459 milijardi kuna.

Povećanju EBITDA najvećim je dijelom doprinijelo povećanje profitabilnosti maloprodaje u odnosu na zadane planove budući da poslovna grupa Maloprodaja i veleprodaja iz mjeseca u mjesec pokazuje poboljšanje poslovnih rezultata. Kumulativna operativna dobit Maloprodaje je iznosila 223,5 milijuna kuna dok su prihodi ostvareni u kumulativnom razdoblju za šest posto niži od plana te su iznosili 7,534 milijarde kuna.

Nositelj dobrih rezultata maloprodaje je Konzum koji je u sedam mjeseci imao više od pet milijardi kuna prihoda što je 0,4 % iznad plana. U srpnju je prihod bio dva posto veći od plana. Dobar je trend nastavljen i u kolovozu u kojem je promet u Konzumu povećan za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz, rast internet prodaje je bio iznad 20 posto, a kao rezultat vraćenog povjerenja kupaca i dobavljača, potrošačka košarica je bila veća za četiri posto, dok je produktivnost zaposlenika rasla preko 10 posto. Konzum je na kraju kolovoza realizirao operativnu dobit od oko 330 milijuna kuna, čime je dosegao EBITDA maržu u skladu sa svjetskim standardima - od preko 5 posto.

Nepovoljne vremenske prilike, stoji u izvješću, utjecale su na rezultate poslovne grupe Prehrana u srpnju pa je ukupni kumulativni prihod te grupe niži za nešto manje od 200 milijuna kuna te je iznosio 4,733 milijarde kuna.

  • +8
  • +5

Konzumov projekt 'Iz domaćih krajeva'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

'Najveći utjecaj na nižu realizaciju prihoda imali su segmenti Piće i Smrznuta hrana gdje je sezonalnost velika, a utjecaj vremenskih prilika značajan. Međutim, kumulativna operativna dobit grupe je za više od 40 milijuna kuna iznad plana te je u razdoblju od siječnja do srpnja iznosila 792,5 milijuna kuna', piše u izvješću. 

Poslovna grupa Poljoprivreda za mjesec srpanj bilježi pad prihoda u odnosu na plan uslijed nastavka trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi te nastavka pada cijena polutvrdog sira. Povećanjem drugih aktivnosti uspješno je smanjen utjecaj pada cijena na poslovne prihode koji su kumulativno iznosili 1.193 milijuna kuna, ali je i dalje prisutan pad operativne dobiti u odnosu na plan. S obzirom na dobre naturalne pokazatelje u primarnoj proizvodnji u narednom razdoblju, planira se umanjenje utjecaja pada cijena na europskim burzama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!