PRETVARANJE POTRAŽIVANJA

Agrokor povećava udjel u Belju na 93 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 14:40
  • Objavljeno 16.12.2014 u 16:10
Agrokor

Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Poljoprivredni kombinat Belje planira dokapitalizaciju kojom će većinski vlasnik Agrokor pretvaranjem potraživanja od 1,5 milijardu kuna povećati svoj vlasnički udjel sa sadašnjih 61,3 posto na 92,7 posto

Na izvanrednoj skupštini Belja krajem siječnja dioničari će odlučivati o dokapitalizaciji ove kompanije, nakon što je Nadzorni odbor utvrdio da postoji interes dioničara za sudjelovanjem u postupku povećanja temeljnog kapitala za više od pola milijarde kuna, priopćeno je u utorak iz Belja.

Nadzorni odbor Belja utvrdio je da postoji interes dioničara za dokapitalizacijom u visini iznad 500 milijuna kuna, po cijeni od 40 kuna po dionici, sukladno pozivu za iskazivanje interesa objavljenom 2. rujna.

Stoga je odobrio Upravi Belja da pokrene postupak povećanja temeljnog kapitala. Odlučeno je da se izvanredna glavna skupština održi 27. siječnja iduće godine, na kojoj će se dioničarima predložiti odluka o isključenju prava prvenstva postojećih dioničara na upis i stjecanje novih dionica izuzev 19 pravnih ili fizičkih osoba, među kojima je i Agrokor.

Predlaže se i da dioničari donesu odluku o povećanju temeljnog kapitala sa sadašnjih 328,62 milijuna kuna za najviše 1,507 milijardi, na 1.836 milijardi kuna. Pritom će manjinski dioničari uplatiti u novcu najviše 7,66 milijuna kuna dok će većinski dioničar, Agrokor, unijeti u temeljni kapital svoja potraživanja na temelju odobrenih kredita Belju u visini od 1,5 milijardi kuna, izdavanjem 37,5 milijuna novih dionica.

Izdanje će se smatrati uspješnim ako se uplati najmanje 90 posto ukupnog iznosa planiranog izdanja. Nove dionice bit će uvrštene u službeno tržište na Zagrebačkoj burzi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!