izradili alix partnerS

Agrokor krajem mjeseca objavljuje planove održivosti poslovanja

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 18.10.2017 18:37
  • Objavljeno 18.10.2017 u 18:34
Ante Ramljak, državni povjerenik za Agrokor

Ante Ramljak, državni povjerenik za Agrokor

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U utorak i srijedu sastaju se kreditori Agrokora te će im biti predstavljeni planovi održivosti kompanija iz najvećeg domaćeg koncerna. Ti planovi, koje su izradili konzultanti Alix Partnersa, temelj su za daljnje procese restrukturiranja

Stručnjaci Alix Partnersa rade na restrukturiranju Agrokora od prvog dana njihova angažmana, a s menadžmentom pojedinih kompanija zaslužni su za izradu planova održivosti poslovanja. 

Oni se ažuriraju i nadograđuju iz mjeseca u mjesec, a njihovi detalji bit će poznati krajem listopada, doznaje tportal. 

Tragovi onoga što strani konzultanti rade u Agrokoru nalaze se u redovitim mjesečnim izvješćima. Primjerice u izvještaju za rujan navodi se kako su u prvih osam mjeseci kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda postigle različite poslovne rezultate koji su obilježeni sporijim ostvarenjem prihoda i značajnim povećanjem EBITDA-e.

'Zabilježen je nastavak pada komercijalnih aktivnosti kompanija iz poslovne grupe Poljoprivreda te je uslijed toga uvedena i nova poslovna strategija. Ukupna likvidnost je zadovoljavajuća te će biti adekvatna za nadolazeći jesenski period, što bi trebalo imati daljnji pozitivni učinak na profitabilnost kompanija iz ove grupe', stoji u mjesečnom izvještaju, ali bez pojašnjenja toga što donosi nova poslovna strategija. 

Alastair Beveridge iz Alix Partnersa

Alastair Beveridge iz Alix Partnersa

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

U istom izvješću piše kako su kompanije iz poslovne grupe Prehrana nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata u prvih osam mjeseci 2017. godine. Povećanje zaliha omogućilo je ovim kompanijama rast prodaje koji je još uvijek ispod razine prethodnog usporedivog razdoblja. Istodobno se povećala EBITDA kompanija iz grupe Prehrana u odnosu na isti period prošle godine, a koja se temelji na jakim operativnim rezultatima iz poslovnih segmenata pića i ulja, kao i kontinuiranim fokusom na restrukturiranje na nivou cijele poslovne grupe Prehrana.

Poslovanje poslovne grupe Maloprodaja (Konzum i Tisak) u prvoj polovici 2017. godine bilo je otežano uslijed problema s likvidnošću, s kojima se suočila cjelokupna grupa. Nakon priljeva novog financiranja u lipnju 2017. godine maloprodajne kompanije su pokazale konzistentan rast iz mjeseca u mjesec tijekom ljetne sezone.

  • +11
  • +8

Ante Ramljak predstavio revidirano financijsko izvješće Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!