STIŽU AMERIČKI BANKARI

Konzultanti izrađuju plan za likvidnost Agrokora, dobavljači i Vlada 'brinu i čekaju'

22.03.2017 u 16:04

Bionic
Reading

Nakon što su se najveći dobavljači Agrokora u utorak sastali s predstavnicima Vlade nastavljaju se pregovori o budućnosti koncerna Ivice Todorića i njegovih opskrbljivača, kažu nam dobro upućeni izvori

Doznajemo da je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, na sastanku s dobavljačima svima dala do znanja da će učiniti sve kako bi ih dovela za isti stol s Agrokorom i njegovim najvećim vjerovnicima – bankama. Tportal doznaje da bi neki od najvećih dobavljača mogli krenuti i na pojedinačne pregovore s Agrokorom. 

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva bili su predstavnici Vindije, Dukata, Kraša, Atlantic grupe, Podravke, Francka, Mlinara, Agrofructusa, Logistike Violete, Carlsberga Croatia, Saponije, Kandita, Perutnine Ptuj - Pipo, Megglea Hrvatska, Badela 1862, Moslavina voća, BAT-a te Coca-Cola HBC-a Hrvatska. 

U cijelu priču već su se uključili i strani konzultanti i stručnjaci za restrukturiranje.

Doznajemo da su konzultantske tvrtke Alvarez&Marsal i Deloitte angažirane kako bi osmislile plan kojim će Agrokor stvoriti nešto vlastite likvidnosti. Taj plan bi trebao biti završen za dva do tri tjedna.

Jedan od dobavljača koji je bio na sastanku s Martinom Dalić rekao je za tportal kako ovo za domaće gospodarstvenike nisu dobri dani: 'Situacija u Agrokoru nije onakva kakvu bismo htjeli. Svi smo mi važni i želimo učiniti kvalitetnije stvari, a ne da pušemo nepotrebne balone i stvaramo prijepore. Stvari treba pokrenuti u dobrom pravcu.'

Svi Agrokorovi dobavljači s kojima smo kontaktirali tražeći komentar pregovora bili su 'zakopčani do grla' i vrlo oprezni.

Tek je jedan od direktora veće prehrambene kompanije kratko poručio: 'Brinemo se mi, brine se Vlada i svi čekamo.' Drugi skromno dobacuje kako je u ovom trenu bitno da se situacija s Agrokorom smiri te kako nema potrebe za ishitrenim izjavama i potezima.

No nisu svi baš posve zadovoljni. Vlasnik jedne srednje velike tvrtke poručio nam je ljutito: 'Zovite predsjednika Sberbanka pa pitajte njega što će se dalje događati!'

'Ponovili smo da Vlada očekuje od vlasnika i uprave Agrokora da iznađu rješenja za postojeću situaciju. I to rješenja koja će osigurati stabilnost i sigurnost za zaposlenike te naravno stabilnost za dobavljače. Pri tome mislim na sve dobavljače Agrokora, ne samo ove s kojima smo se sastali, sve dobavljače, posebno one male koji se ne mogu sami izboriti s ovim problemima', izjavila je Dalić novinarima nakon gotovo dvoipolsatnog sastanka u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, na kojem su bili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.