MALO MANJI PESIMIZAM

Agenti očekuju pad ili stagnaciju cijena nekretnina

23.03.2010 u 11:16

Bionic
Reading

Većina agenata za nekretnine u idućih godinu dana očekuje pad ili stagnaciju cijena nekretnina, pokazuje istraživanje koje je tijekom ožujka proveo CentarNekretnina na uzorku od 40 agencija

Očekivanja agencija za nekretnine u pogledu kretanja cijena nešto su povoljnija nego prošle godine. Pad cijena u idućih godinu dana očekuje 46 posto ispitanih agencija (u 2009. ih je bilo 65 posto). Isto toliko (46 posto) očekuje stagnaciju cijena (u 2009. ih je bilo 33 posto), dok svega 7 posto očekuje rast cijena nekretnina (takvih je u 2009. bilo 2 posto).

Agencije koje očekuju pad cijena u sljedeću godinu dana predviđaju da će se taj pad kretati između devet i petnaest posto, ovisno o nekretnini. Najmanji pad cijena agencije očekuju za stanove na moru (prosječno 9 posto).

Kada je riječ o najmu, najviše agencija (56 posto) predviđa pad cijena najma kuća, dok gotovo polovica agencija (46 posto) očekuje i pad najma poslovnih prostora. Pad cijena najma stanova očekuje 39 posto agencija, a najma vila i luksuznih stanova 37 posto agencija.

Gotovo polovica agencija (49 posto) smatra da tražene cijene nekretnina odgovaraju realnim vrijednostima nekretnina, a 39 posto ispitanih smatra da su cijene previsoke, ali je omjer između postignutih i traženih cijena konstantan, što je znatna razlika u odnosu na prošlu godinu kad ih je isto mišljenje imalo 71 posto. Gotovo sve agencije (95 posto) smatraju da postoji razlika između traženih i postignutih cijena nekretnina. Prema procjeni agencija, ta razlika prosječno iznosi 14posto

Kada je u pitanju odnos cijene i kvalitete novogradnje, stavovi agencija se nisu značajno promijenili u odnosu na prošlogodišnje - 56 posto njih i dalje smatra da su cijene novogradnje, uzimajući u obzir (ne)kvalitetu gradnje, previsoke. Nešto više od petine (22 posto) agencija navodi da je novogradnja kvalitetna, ali i skupa, a tek 7 posto agencija smatra da je novogradnja kvalitetna i ima odgovarajuću cijenu.

Gotovo polovica ispitanih agencija (49 posto) predviđa stagnaciju cijena nekretnina prilikom ulaska Hrvatske u EU, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu kada je isto izjavilo 43 posto agencija.

Većina agencija (66 posto) smatra da provedba Zakona o posredovanju u prometu nekretnina nije uvela reda na tržište, 17 posto smatra da je Zakon u tome uspio, dok isto toliko agencija smatra da Zakon pogoduje samo nekima.

Tijekom godina raste broj agencija koje rad Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK ocjenjuju nezadovoljavajućim. Prošle je godine 43 posto agencija poslovanje Udruženja ocijenilo lošim ili vrlo lošim, dok je ove godine isto izjavilo 54 posto agencija.