dugoročna ocjena

Agencija Standard&Poors podignula kreditni rejting Grada Zagreba s BB- na BB

30.03.2023 u 13:16

Bionic
Reading

Rejting agencija Standard&Poors Global Ratings (S&P) podigla je dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Grada Zagreba, s „BB-„ na „BB“, uz stabilne izglede

Kao razloge povećanja izgleda, S&P navodi sljedeće:

  • snažan gospodarski rast u Zagrebu pružit će potporu daljnjem rastu prihoda u 2023. i 2024., jačajući solidno proračunsko izvršenje Grada.
  • vjerujemo da će gradska uprava proračunske suficite iskoristiti za smanjenje obveza iz prethodnih razdoblja.
  • veće novčane rezerve Zagreba u 2023. i lakši pristup vanjskoj likvidnosti nakon ulaska Hrvatske u eurozonu trebali bi ublažiti pritisak na njegov ograničeni likvidnosni položaj.

Agencija navodi da je sukladno tome revidirali u zadnjih šest mjeseci izglede sa stabilnih na pozitivne i potvrdili kreditni rejting izdavatelja 'BB' za Grad Zagreb“.

U skladu s povećanjem izgleda, S&P najavljuje mogućnost povećanja kreditnog rejtinga ako bi u sljedećih 12 mjeseci Grad povećao predvidljivost svoje financijske politike uz zadržavanje fokusa na kontroli troškova te ako nastavi jačati svoju likvidnost pokrivanjem znatnog dijela godišnjeg troška otplate dugova.

Ocjena kreditne sposobnosti Grada uključuje S&P stajalište o nepredvidivom institucijskom okviru za hrvatsku lokalnu i regionalnu upravu. S&P napominje kako su izmjene u poreznim zakonima i stopama učestale i čine složenim financijsko planiranje, a raspodjela resursa je neuravnotežena i nedovoljno usklađena sa zadacima za koje su ovlaštene jedinice lokalne samouprave. Zagreb teoretski može izmijeniti prirez, ali mora ostati u granicama koje je odredila Vlada RH. Slično tome, naknade za komunalne usluge podliježu odobrenju Vlade RH, čime se dodatno ograničava fleksibilnost prihoda, kao što je istaknuto u trenutačnom sporu o cijenama vode.

Ističu da financijsko upravljanje Zagrebom za cilj ima povećati transparentnost gradskih financija i odluka, te da je pristup Zagreba vanjskoj likvidnosti zadovoljavajući jer Grad ima pristup više međunarodnih banaka koje su spremne osigurati kratkoročne kredite.

U agenciji navode da Grad Zagreb sudjeluje u BDP-u Hrvatske približno jednom trećinom, a nezaposlenost je na kraju 2022. godine iznosila oko polovice nacionalnog prosjeka od 7,0 %, što ukazuje na bolji socioekonomski profil Zagreba.