izmjene poslovnika

Herman: Tomašević želi ukinuti demokraciju u Skupštini

29.03.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman rekao je u srijedu da prijedlog promjene Poslovnika Skupštine jasno pokazuje da trenutna gradska vlast i gradonačelnik Tomašević žele ukinuti demokraciju u Gradskoj skupštini

"Kažu vladajući da su oni ovim prijedlogom prvenstveno protiv zavlačenja sjednica Gradske skupštine. Podsjetit ću da su u prošlom mandatu isti ti zastupnici koji su danas protiv 'zavlačenja' Gradske skupštine itekako znali kako zavlačiti sjednice Gradske skupštine. Tada sjednice nisu trajale kao sada jedan dan, nego su trajale po tri, četiri pa nekada i pet dana", rekao je Herman na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a.

Tiskovna konferencija održana je u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu i promjena skupštinskog Poslovnika u prvom čitanju. Herman je najavio da će sutra o tome iznijeti svoje prijedloge za sjednicu u travnju, kada će se glasovati, amandmane.

Oporbi se ne smije onemogućavati rasprava

Upitao je zar se rasprava gradskih zastupnika koji su legitimno izabrani predstavnici građana Zagreba, može nazvati zavlačenjem?

"Kome je interes skratiti na najmanju moguću mjeru kvalitetne rasprave u Gradskoj skupštini, kritiziranje vladajućih, a isto tako i predlaganje kvalitetnih rješenja za bolji život građana Zagreba?", naglasio je  Herman.  

Na tvrdnju zagrebačke vlasti da oni žele biti "učinkovitiji", Herman im poručuje - "a onda, drugarice i drugovi, uhvatite se lopate i počnite nešto raditi u interesu građana grada Zagreba kako bi bili u pravom smislu učinkovitiji".

Ne smijete oporbenim zastupnicima onemogućavati da rade ono za što su plaćeni, a to je da raspravljaju, dodao je. 

Za prijedlog da se skrate stanke s dosadašnjih tri od ukupno 60 minuta na tri od 45 minuta, Herman kaže da su im stanke izuzetno bitne za pripremu kada točke na dnevni red dolaze po hitnom postupku, a u ovom mandatu sve ono što je važno, dolazi po hitnome postupku.   

Za prijedlog vladajućih da će zastupnici imati pravo samo na tri replike po točci, a pojedinom zastupniku moći će se replicirati samo jednom, Herman pita kako se to može provesti kada je na dnevnom redu, primjerice, prijedlog proračuna.

"Možda najbolje da nam zabrane ulaz kad su tako važne točke, pa neka oni svoje ispričaju, a mi ćemo doći samo kao glasačka mašina da o tome glasujemo", ironično kaže Herman. 

Slažu se, dodao je, da se prijave za raspravu na aktualnom satu odvijaju elektronskim putem, ali se ne slažu da se odvija ždrijebom pa predlažu da pitanja postavlja pola zastupnika vladajućih i pola oporbenih. 

Herman je rekao i kako je izvješće o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. stavljeno tek na 24. mjesto dnevnog reda sutrašnje skupštinske sjednice, čime se "želi nešto sakriti od zagrebačke javnosti".  

Kaže i da su gradonačelnik i njegova zamjenica tek jučer prvi put prozborili da bi moglo biti određenih problema pri upisu djece u vrtiće.

 "Pa naravno da će biti problem ako ste nepromišljeno ukinuli jednu demografsku mjeru koja vam je donijela otprilike 10.000 djece koje će trebati upisati u zagrebačke vrtiće. Dakle, očekujemo kaos", kaže Herman. 

Na pitanje hoće li podržati prijedlog SDP-ova zastupnika Renata Peteka o otkupu dijela radničkih tražbina u korist radnika Kamenskog i Diokija, Herman kaže da će taj dobar prijedlog podržati.