aktualni sat

Bizaran sukob na Skupštini: Lovrić prozivao pogrešne ljude oko stanja u KB-u Sveti Duh, Tomašević ga dvaput ispravljao

30.03.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Aktualni sat Skupštine Grada Zagreba započeo je žestokim obračunom nestranačkog zastupnika Ivice Lovrića i gradonačelnika Tomislava Tomaševića oko izvješća o nadzoru u KB-u Sveti Duh

Lovrić je podsjetio da je pisanim putem zatražio da mu se izvješće dostavi i da je nakon dvije požurnice tek jučer dobio odgovor u kojem se navodi da ga ne može dobiti jer ono nije gotovo.

'To nije točno, ono se drži u ladici pročelnice kontrolnog ureda Zdenke Badovinac. Drži se jer se prikrivaju nered i bezakonje', ustvrdio je Lovrić.

Tomaševiću je izrečeno nabačeno kao na volej jer je Lovrić prozvao potpuno pogrešnu osobu. Naime spomenuta Badovinac je ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti.

'Pročelnica kontrolnog ureda nije Badovinac, vi ste to nešto pomiješali, ona je iz MSU-a. Pročelnica se zove Vera Marelja i to vam piše na stranicama Grada. Niste pripremljeni, mašete papirima, a ne znate kako se zove pročelnica. Izvješće nije gotovo', uzvratio mu je Tomašević.

Lovrić se korigirao i rekao da nije Badovinac u pitanju, pa je dodao da se ona po dolasku u MSU uselila u muzejski apartman. No gafovima s imenima tu nije bio kraj.

'Izvješće je u ladici jer ga prikrivate, a prikrivate ga jer u njemu piše da je zapošljavanje Željka Alfirevića, pomoćnika ravnateljice KB-a Sveti Duh, bilo suprotno uvjetima natječaja', rekao je Lovrić.

Dodao je da se to ogleda u činjenici da se u natječaju tražio ugovor na osam sati dnevno, a da Alfirević radi četiri te da u nalazu stoji i da on uopće ne dolazi na posao.

'Također, u izvješću stoji da je HZZO kaznio Sveti Duh sa 160 tisuća kuna zbog nedostavljanja dokumenata. Ravnateljica je ispustila milijun eura namijenjenih kupovini RTG uređaja. Da ste reagirali na vrijeme, možda vam pacijenti ne bi umirali na hodnicima', ustvrdio je Lovrić.

Tomašević je ponovio da izvješće ne postoji jer nije napisano i potom korigirao Lovrića još jednom.

'Pa vi ne znate ni kako se zove čovjek kojeg prozivate. Ne zove se Željko, nego Žarko. Vama smeta što se gore uvodi red, što žene konačno mogu obaviti pobačaj u bolnici koji im je zakonom zajamčen. Sedam godina na Svetom Duhu, u jedinoj gradskoj bolnici, bio je kolektivni priziv savjesti svih liječnika i medicinskih sestara. Tada se niste bunili, a pobačaj je ustavom zajamčeno pravo. Nije vam bio problem kako je bivši ravnatelj Bušić vodio bolnicu. Nije vam bio ni problem kako je vodio Cibonu, čime se još bavimo u pokušaju da je spasimo. Sada, kada se uvodi red, smanjuju dugovi, odjednom ravnateljici stiže deset kaznenih prijava koje potpisuju navodni zaposlenici samo zato što uvodi red', kazao je Tomašević.

Gordanu Rusak (BM 365) zanimalo je što je s naplatom police od Croatia osiguranja za štetu nastalu na groblju Mirogoj zbog potresa.

'U srpnju 2020. godine bivša vlast započela je s naplatom štete od Croatia osiguranja, a da bi se naplatilo 70 milijuna eura, koje polica pokriva, bilo je potrebno završiti projektnu dokumentaciju. Jeste li to učinili i koliko ste sredstava naplatili', upitala je Rusak, na što je Tomašević kazao da će dobiti pisani odgovor, uz dodatak da će u njemu biti i popis svih zgrada u vlasništvu Grada koje je osigurala bivša vlast.

'Mirogoj se nalazi na popisu koji je vrlo mršava brojka. Da bismo dobili finalni iznos, pregovaramo oko štete. Sigurno polica osiguranja neće ostati nenaplaćena za Mirogoj. Šteta je prijavljena. Traje vještačenje je li naša prijava prihvatljiva za osiguravajuće društvo', kazao je Tomašević.

  • +9
Sjednica Skupštine Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Nenad Predovan (BM365) umjesto pitanja predložio je gradonačelniku Tomaševiću da konačno donese plan sredstava za sufinanciranje javnih potreba u sportu.

'Sport zbog toga živi na škrgama, financira se na temelju prošlogodišnjih sredstava, podmiruju se plaće i jedva ostane sredstava za održavanje nekih natjecanja. Zašto je to tako? Proračun smo usvojili u prosincu, prošla su četiri mjeseca, a plana za sport još nema. Zašto je tako', upitao je Predovan. Tomašević je naveo da je program usvojen, ali nije proveden natječaj za financiranje.

'Kasnio je i prošle godine. Razmišljao sam o tome da ne bi trebao kasniti, pokrenuli smo metode da se to ubrza, u komunikaciji smo sa Sportskim savezom Grada Zagreba i radimo na tome', odgovorio je Tomašević.