NOVI USPJEH

Agencija S&P povećala kreditni rejting Zagreba

24.09.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je kreditni rejting Gradu Zagrebu s BB na BB+, uz pozitivne izglede, a kao razloge navodi poboljšanje likvidnosti i financijskog upravljanja gradom u pogledu transparentnosti proračunskog postupka, priopćio je nedjelju Grad Zagreb

"Svako povećanje rejtinga znači jeftiniji pristup novcu, koji nam omogućava da građanima pružimo što više usluga po što pristupačnijim cijenama", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući četvrtu pozitivnu informaciju o rejtingu od agencije S&P u posljednje dvije godine.

U obrazloženju S&P navodi da Zagreb ima jači socioekonomski profil od nacionalnog prosjeka. Stopa nezaposlenosti u prošloj je godini iznosila 3,1 posto dok je na razini države iznosila 7,6 posto. Osim toga, glavni se grad može pohvaliti BDP-om koji je za 75 posto veći od hrvatskog prosjeka te raznolikom ekonomskom strukturom, za razliku od nacionalne koja ovisi o turizmu.

U S&P-u pozitivnim ističu i korištenje nacionalnih i EU fondova za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, a samo iz Fonda solidarnosti Grad Zagreb povukao je oko 200 milijuna eura.

Zbog odgovorne financijske politike možemo ponuditi najjeftiniji javni prijevoz u ovom dijelu Europe, vrtiće i domove za starije koji su među najjeftinijima u Hrvatskoj, te jeftine cijene komunalnih usluga koje unatoč inflaciji u dvije godine našeg upravljanja gradom nisu rasle, ističe Tomašević.

  • +3
Tomašević otvorio savjetovalište za demnciju Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Agencija navodi da bi u sljedećih 12 mjeseci mogla ponovno povećati kreditni rejting Zagreba ako se nastavi održavati ovakva likvidnost, kao i rast BDP-a. Pristup vanjskoj likvidnosti smatraju zadovoljavajućim jer Grad ima pristup izboru međunarodnih banaka.

S druge strane, S&P upozorava na nestabilan zakonodavni okvir s obzirom na relativno česte promjene poreznih zakona koje kompliciraju dugoročno planiranje. Uz to, predviđaju da će najnovija Vladina porezna reforma imati negativan utjecaj na prihode Grada.

Kreditna agencija SP u rujnu 2021. je promijenila izglede Grada iz negativnih u stabilne, u rujnu 2022. mu je podigla kreditni rejting, a u ožujku 2023. je izglede Grada pomakla iz stabilnih u pozitivne.