koronakriza

ADB snizio prognozu rasta Azije i Pacifika zbog covida

22.09.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Azijska razvojna banka (ADB) snizila je u srijedu prognozu rasta gospodarstava Azije i Pacifika zbog dugotrajne zabrinutosti koju izaziva širenje koronavirusa

Rast azijskih gospodarstava u razvoju ove bi godine trebao dosegnuti 7,1 posto, objavio je ADB u najnovijim godišnjim gospodarskim izgledima, snizivši travanjsku prognozu za 0,2 postotna boda.

Prognoza za 2022. blago je pak poboljšana i ADB sada očekuje da će gospodarstva u regiji porasti u prosjeku 5,4 posto. U travnju su predviđali rast od 5,3 posto.

Banka je snizila prognoze rasta za južnu i jugoistočnu Aziju i pacifička gospodarstva, potvrdila prognoze za istočnu Aziju a poboljšala one za srednjoazijska gospodarstva.

"Azija u razvoju i dalje je osjetljiva na pandemiju covida-19 budući da nove varijante otvaraju nova žarišta, što dovodi do opetovanih ograničenja kretanja u nekim gospodarstvima", rekao je obnašatelj dužnosti glavnog ekonomista ADB-a Joseph Zveglich Jr.

Broj slučajeva koronavirusne zaraze u Aziji u razvoju porastao je nakon pojave vrlo zarazne delta varijante virusa u travnju, što je potaknulo vlade da ponovo uvedu različite razine mjera ograničenja i zaključavanja.

Sporo i neujednačeno procjepljivanje stanovništva također pritišće izglede za gospodarstva regije, napominju.

  • +5
Kina u doba pandemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Upozoravaju ujedno da bi vlade, uz suzbijanje pandemije i cijepljenje, trebale voditi računa i o potpori tvrtkama i kućanstvima.

Mjere vlada trebale bi se fokusirati i na preusmjeravanje gospodarskih sektora na druge poslove kako bi se prilagodili 'novom normalnom' i kako bi se potaknuo oporavak nakon što pandemija popusti, objasnio je dužnosnik ADB-a.