strateško pozicioniranje

Šangajska organizacija za suradnju koju vode Moskva i Peking otvorila vrata Iranu

17.09.2021 u 17:58

Bionic
Reading

Šangajska organizacija za suradnju, koju vode Moskva i Peking, odobrila je u petak buduće pristupanje Irana tom savezu na samitu kojim je dominiralo pitanje Afganistana.

"Danas ćemo pokrenuti procedure kako bi Iran postao član Šangajske organizacije za suradnju", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u govoru putem video-veze iz Kine. Samit se održava u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana.

Buduće primanje Irana pozdravili su ruski predsjednik Vladimir Putin te indijski premijer Narendra Modi, koji također sudjeluju putem video-veze, te pakistanski premijer Imran Khan koji je osobno stigao u Dušanbe.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je također u Tadžikistanu, zahvalio je organizaciji na odluci o prijemu.

Iran je podnio zahtjev za pristup toj organizaciji 2008., uz veliku potporu Rusije, ali su mu kandidaturu usporile međunarodne sankcije zbog njegova nuklearnog programa.

Primanje 2017. Indije i Pakistana, velikih suparnika, potaknulo je pitanja o budućnosti skupine. Ulazak Irana mogao bi izazvati nove geopolitičke komplikacije. Moskva i Peking žele se nametnuti kao ključne zemlje u regiji nakon povlačenja SAD-a iz Afganistana i povratka na vlast talibana.

Samitom je dominirala sudbina Afganistana.

Sudionici su pozvali SAD da surađuje s talibanima i financira pomoć Afganistanu, a talibane da formiraju inkluzivniju vladu.

"Određene zemlje" trebale bi preuzeti odgovornost za budući razvoj Afganistana jer su "pokretači" trenutne situacije, rekao je kineski predsjednik Xi Jiping.

Zapadne zemlje nisu voljne pružati financijsku pomoć Afganistanu sve dok se talibani ne obvežu poštivati ljudska prava, a pogotovo prava žena. Kina strahuje od militanata u svojoj najzapadnijoj pokrajini Xinjiang, od kojih neki imaju svoju bazu u Afganistanu i dugogodišnji su saveznici talibana.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji i inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je kineski predsjednik.

Takvu je poruku uputio i pakistanski premijer Imran Khan.

Khan je upozorio da je prethodna afganistanska vlada jako ovisila o stranoj pomoći i da bi njezin odlazak mogao dovesti do gospodarskog sloma zemlje.

Poručio je da bi talibani trebali uspostaviti "inkluzivnu političku strukturu" koja će predstavljati sve etničke skupine i spriječiti da se afganistanski teritorij koristi za međunarodno nasilje.

Stručnjaci upozoravaju da je afganistanska ekonomija u teškom stanju i da zemlji prijeti humanitarna kriza.

Putin je napomenuo da je nova talibanska vlada tek prijelazna.

"Ne može je se nazvati reprezentativnom ili inkluzivnom, jer ne vidimo predstavnike drugih etničkih skupina. Ali vjerujemo da moramo surađivati s njome".

Članovi Šangajske organizacije za suradnju su Kina, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a Afganistan je promatrač.