UOČI SEZONE GRIJANJA

Uzbuna na tržištu: Uzletu cijena prirodnog plina ne vidi se kraj

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 14.09.2021 09:34
  • Objavljeno 14.09.2021 u 08:48
tportal

Izvor: EPA / Autor: PAVLO PALAMARCHUK

Cijene prirodnog plina u SAD-u na razini su od oko 5 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (MMBtu), a porasle su više nego dvostruko u odnosu na prethodnu godinu. Kada je početkom kolovoza cijena prešla razinu od 4 dolara, to je bilo nešto što se ne viđa često, osobito uoči zimske sezone grijanja

Drugdje u svijetu šok je još jači: futuresi na referentnim tržištima u istočnoj Aziji četiri puta su skuplji nego prije godinu dana dok su spot cijene prirodnog plina u Europi pet puta veće. Obje cijene premašile su razinu od 18 dolara za milijun BTU-a, piše Wall Street Journal.

Cijene prirodnog plina u Europi obično su niže nego u Aziji, ali su se morale penjati kako bi privukle fleksibilne terete ukapljenog prirodnog plina.

'Svakoga dana Azija i Europa igraju žestoku utakmicu oko toga tko nudi bolje uvjete', rekao je Anatolij Feigin, komercijalni direktor američkog izvoznika LNG Cheniere Energy.

Cijene su alarmantne i s obzirom na činjenicu da donedavno prezasićena Amerika sada zaostaje u zalihama za zimu. Podaci iz US Energy Information Administrationa pokazuju da su zalihe prirodnog plina u podzemnim skladištima prošlog tjedna bile 7,4 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, a tek nešto više od 2018. godine, kada su zalihe prirodnog plina bile na rekordnoj niskoj razini uoči zime.

  • +2

Skladište plina u zapadnoj Ukrajini

Izvor: EPA / Autor: PAVLO PALAMARCHUK

Kako smo došli do ove točke? Potrošnja u SAD-u zapravo nije pokretačka snaga. Ukupna domaća potrošnja prirodnog plina u lipnju bila je u skladu s razinom iz 2020. godine, navodi US Energy Information Administration. Pravi krivac je međunarodna potražnja. Tipično, višak prirodnog plina tijekom ljeta, koji se ne ukapljuje i izvozi na inozemna tržišta, ulazi u podzemna skladišta. Ova unutarnja akumulacija zaliha ove godine nije se odvijala onoliko često koliko se događala u SAD-u, koji povećava svoje proširene kapacitete za ukapljivanje. U prvoj polovici godine SAD je izvozio oko 10 posto prirodnog plina, odnosno 41 posto više nego godinu ranije, prema podacima EIA-e.

Unatoč zdravom ritmu uvoza LNG-a ove godine, Azija i Europa vjerojatno će trebati više zaliha kako bi se pripremile za zimu. Neamerički izvoznici LNG-a nisu povećali isporuke u takvom volumenu zbog različitih problema vezanih uz održavanje. Europa je osobito u opasnom položaju približavajući se zimi jer Rusija, njezin najvažniji dobavljač prirodnog plina, usporava svoje zalihe.

  • +25
  • +22

Gradilište LNG terminala u Omišlju

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Samer Mosis, analitičar S & P Global Plattsa, istaknuo je da Azija još uvijek treba povećati isporuke nego obično u rujnu i listopadu kako bi postigla ugodne razine uoči zime. U međuvremenu, prema davatelju podataka, zalihe prirodnog plina u skladištima u Europi su 16 posto ispod petogodišnjeg prosjeka i rekordno su niske za rujan. Glad na međunarodnim tržištima kasnije ove godine ovisit će o nekim neizvjesnim varijablama, uključujući to koliko će zima biti oštra u drugim dijelovima svijeta, koliko će brzo Rusija pokrenuti svoj plinovod Sjeverni tok 2 i hoće li se nastaviti protok prirodnog plina u Europu.

A oštra zima u SAD-u mogla bi značiti da se domaća tržišta možda moraju natjecati s gladnim azijskim i europskim kupcima. Analitičari vjeruju da će cijene američkog plina morati skočiti na 10 dolara ili više kako bi pružile poticaj da zadovolje domaću potražnju za prirodnim plinom. Cijene nisu bile tako visoke od 2008. godine, kada je u SAD-u bilo oko 40 posto manje prirodnog plina.

  • +6
  • +3

Joe Biden

Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Da bi dosegnuo prosječnu razinu skladištenja do početka studenog, SAD će morati pumpati oko 90,4 milijarde kubičnih stopa svaki tjedan, što je oko 40,6 posto više od prosječne stope rasta u proteklih pet godina. To bi zahtijevalo brzo povećanje proizvodnje proizvođača, što je jedva moguće. Proizvođači prirodnog plina jasno su pokazali da će uštedjeti novac i održavati relativno stabilnu proizvodnju.

Oštra zima u SAD-u, a da ne spominjemo druge zemlje, značila bi da svijet treba puno nezavisnih igrača na tržištu kako bi donio ispravne, hitne odluke u cilju sprječavanja još luđeg porasta cijena prirodnog plina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!