USUSRET JESENI

Zbogom mračnim cestama: Opel pojasnio svoja Intelli-Lux LED prednja svjetla

10.10.2023 u 18:17

Bionic
Reading

Njemački je proizvođač pokazao kako inovacije čini dostupnima svima nudeći mali automobil Corsa s Intelli-Lux LED® matričnim svjetlom od 2019. Inženjeri neprestano rade na daljnjem razvoju i model nove generacije prirodno ima koristi od ove predanosti

Kako nam je jesen već pred vratima, vrijeme dnevnog svjetla postaje sve kraće. Za vozače to znači povećan oprez u vožnji, jer je vidljivost pogoršana predvečer. Ali to nije problem za vozače Opelovih automobila. Prilagodljiva Intelli-Lux LED® tehnologija bez odsjaja može se pronaći u svim klasama automobila njemačke marke, počevši od najnovije generacije Opel Corse i privlačne Opel Mokke. Opcijski opremljeni najnovijom generacijom Intelli-Lux LED® Pixel svjetla su Opel Astra i Opel Astra Sports Tourer, kao i Opel Grandland.

Inovacija za male automobile: Nova Corsa s dodatno razvijenim Intelli-Lux LED® Matrix svjetlom

Opel je pokazao kako inovacije čini dostupnima svima nudeći mali automobil Corsa s Intelli-Lux LED® matričnim svjetlom od 2019. Inženjeri neprestano rade na daljnjem razvoju i model nove generacije prirodno ima koristi od ove predanosti. Kao rezultat toga, sustav u novoj Corsi ima 14 individualno upravljivih LED elemenata – kao u Mokki – koji osiguravaju stadionski osvijetljeno iskustvo vožnje koje 'odsječe' druge sudionike u prometu još preciznije nego prije.

Opel Astra i Opel Grandland podižu Intelli-Lux LED® tehnologiju na višu razinu. S ukupno 168 LED elemenata (84 po prednjem svjetlu), Intelli-Lux LED® Pixel Light uvijek proizvodi besprijekoran svjetlosni uzorak, bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu. Ultra-tanka prednja svjetla 'izrezuju' nadolazeća vozila iz svjetlosnog stošca s vrhunskom preciznošću unutar milisekundi. Preostala područja ostaju potpuno osvijetljena dugim svjetlima. Astra i Grandland su stoga postavili mjerilo u svojim klasama.

Opel Grandland s IntelliLux Pixel prednjim svjetlima Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Intelli-Lux LED® tehnologija je superiornija od xenon ili konvencionalnih sustava rasvjete jer je preciznija i snažnija. Čim automobil napusti urbana područja, matrična prednja svjetla automatski se prebacuju na duga svjetla i kontinuirano prilagođavaju duljinu i raspodjelu svjetlosnog stošca. Ostali sudionici u prometu nisu zaslijepljeni, dok ostatak ceste i okolina ostaju jako osvijetljeni. LED segmenti se ponovno automatski uključuju čim sustav otkrije da nema svjetala drugih vozila.

Zahvaljujući Intelli-Lux LED®, vozači Opela također mogu mnogo ranije vidjeti predmete uz cestu. To im daje više vremena da reagiraju u skladu s tim, na primjer, kada životinje neočekivano prijeđu cestu.

Osim povećanja sigurnosti, Intelli-Lux LED® sustavi također izgledaju dobro. U novoj Opel Corsi, Mokki, Astri i Grandlandu, prednja su svjetla sastavni dio Opel Vizora, karakteristične prednje maske marke.

  • +13
Opel Intelli-Lux LED prednja svjetla Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Svijetlo kao dan, visoko učinkovito: Opelovi full LED sustavi rasvjete

Opel nudi slično učinkovite i moderne LED sustave u drugim modelima. Nova Opel Corsa, na primjer, nudi se s potpunim LED sustavom koji se sastoji od prednjih svjetala, dnevnih svjetala, pokazivača i stražnjih svjetala. U Opel Crosslandu, prilagodljiva full-LED prednja svjetla sa svjetlom za zavoje, pomoćnim dugim svjetlima i automatskom kontrolom dometa dostupna su kao opcija.

Opelovi najsuvremeniji LED sustavi također su izdržljiviji i energetski učinkovitiji od uobičajenih prednjih svjetala. U usporedbi s halogenim, LED 'žarulje' troše više od 80 posto manje energije, a daju isti svjetlosni učinak.