novi naziv, veća baterija

[FOTO/VIDEO] Opelov električni adut B-SUV segmenta promijenio ime, a sada Mokka Electric ima i 20 posto veći domet

19.12.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Njemački proizvođač već ima dvanaest elektrificiranih modela, uključujući cjelokupnu ponudu gospodarskih vozila. Do 2024. Opel će svaki model nuditi i u elektrificiranoj verziji, a do 2028. će postati potpuno električna marka u Europi

Opel Mokka-e mijenja svoje ima i odsad će se zvati Mokka Electric. Najprodavaniji električni automobil u B-SUV segmentu u Njemačkoj u listopadu i studenom sada postaje još snažniji, učinkovitiji i privlačniji. Potpuno električni 'pobjednik Zlatnog volana 2021' također će biti dostupan s većom baterijom i više snage u budućnosti. Ova promjena imena je uslijedila nakon što je Opel nedavno pokazao i novu, potpuno električnu Astru Electric u obje karoserijske izvedbe.

S novom baterijom od 54 kWh, Mokka Electric može prijeći do 406 km umjesto do 338 km bez štetnih emisija, što je poboljšanje od 20 posto. Istodobno, potrošnja energije pada na 15,2 kWh na 100 kilometara (WLTP). Dosad je Mokka na struju imala bateriju od 50 kWh.

Opel Mokka-e će se odsad zvati Mokka Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Što se karakteristika tiče, Mokka Electric ima izlaznu snagu od 115 kW (156 KS) i 260 Nm odmah dostupnog okretnog momenta. Mokka Electric osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 10 sekundi, dok je krajnja brzina elektronički ograničena na 150 km/h.

"'e' postaje 'Electric'. S novim sufiksom naglašavamo da Opel Mokka nudi više zabave u električnoj vožnji nego ikad... A s novim električnim pogonom i većom baterijom, sada Mokku Electric činimo još jačom, učinkovitijom i boljom. To je ono što mi u Opelu razumijemo pod dobro promišljenom 'Greenovation', kaže izvršni direktor Opela Florian Huettl.

Električni SUV pionir još bolji

Mokka pokazuje što Opel razumije pod inovativnom, naprednom mobilnošću koja budi emocije: elegantni SUV nije samo prvi Opel koji predstavlja novo lice marke Opel Vizor, već i prvi model marke s potpuno digitalnim Pure Panel Cockpitom - i dostupan je i kao potpuno električni model na baterije i s visoko učinkovitim motorima s unutarnjim izgaranjem od samog početka naručivanja. Tako svatko može odabrati za sebe savršenu pogonsku alternativu. A izbor je već pretežno električni: u studenom se nevjerojatnih 65 posto svih kupaca Mokke u Njemačkoj odlučilo za varijantu s baterijskim električnim pogonom, lokalno bez emisija - koja je sada još bolja.

Kao i kod svih potpuno električnih Opelovih modela, baterija je ugrađena u podvozje radi uštede prostora i praktična je. Dakle, nema izgubljenog prostora u putničkom prostoru ili prtljažniku i Mokka Electric leži puna na cesti. Nisko težište vozila povećava sigurnost i užitak u vožnji.

Kao i obično, vozači Mokke Electric mogu birati između tri načina vožnje Eco, Normal i Sport, ovisno o svojim željama. U Eco načinu rada, električni SUV je energetski najučinkovitiji u korist raspona. Zahvaljujući najsuvremenijem sustavu regenerativnog kočenja, Mokka Electric također može rekuperirati energiju tijekom vožnje u prazno ili kočenja.

Električni motor zatim pretvara energiju potiska u električnu energiju. Ako vozač prebaci automatski mjenjač u stupanj prijenosa B, povećava se rekuperacija i moment kočenja. Što se punjenja strujom tiče, baterija od 54 kWh može se napuniti do 80 posto u nešto manje od 30 minuta pomoću stanice za punjenje istosmjerne struje od 100 kW. Mokka Electric standardno ima ovu funkciju brzog punjenja. Uz istosmjernu struju, Mokka Electric se može puniti i trofaznom izmjeničnom strujom zahvaljujući ugrađenom punjaču od 11 kW - putem zidne kutije ili kabelom za kućnu utičnicu.

Učinkovitost i udobnost glavni su prioriteti za Mokku Electric. Brojni sustavi grijanja i tehnologije od praktične aplikacije myOpel, koja se može koristiti za programiranje kontrole predtemperature daljinskim upravljačem, do standardne dizalice topline osiguravaju ugodnu atmosferu od samog početka - posebno u hladnoj sezoni. Time se dobivena toplina može koristiti za zagrijavanje unutrašnjosti bez potrebe za uključivanjem konvencionalnog 'pomoćnog grijača', jer bi to utjecalo na ukupni domet.