uoči premijere

Volvo najavio potpuno novi EX30: Mali električni SUV veličine ispod XC40 i C40

09.05.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Uz prvu služebnu fotografiju i video teaser švedski je proizvođač automobila objavio kako ćemo sve detalje o potpuno električnom EX30, manjem bratu nedavno predstavljenog EX90 saznati u danima koji slijede

Bez puno popratnih podataka Volvo je danas najavio globalnu premijeru svog malog SUV-a, koji je danas dobio i svoje službeno ime - EX30. Maleni je to brat nedavno predstavljenog modela EX90, koji predstavlja svojevrsnu revoluciju u mnogim područjima, o čemu smo iscrpno pisali u Autozoni.

Zanimljiva je i najavna objava: 'Imamo velike vijesti: dolazi nešto malo.'

Najavni video malog Volva XC30 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Uz prvu služebnu fotografiju i video teaser švedski je proizvođač automobila objavio kako ćemo sve detalje o potpuno električnom EX30 saznati u danima koji slijede. Veliki dan za Volvo je određen za 7. lipnja u 13:30 (CEST), navodeći kako će istog dana odmah biti dostupan za naručivanje ili predbilježbu na odabranim tržištima.

Volvo zasad ima samo dva električna automobila u svojoj gami: XC40 Pure Electric i njegovu kupeovsku varijantu karoserije, Volvo C40. Nakon EX90, vodećeg SUV-a sa sedam sjedala slijedi četvrti po redu potpuno električni model EX30.

Iako se još nagađan novi će EX30 vjerojatno biti nešto manjih dimenzija od 4.44 metara dugih kompaktnih SUV-ova XC40 i C40.

EX30 je prvi put dobio svoje vizualne obrise još u studenom, u odjavnoj špici s premijere modela EX90. No i prije toga bilo je naznaka; Bivši šef Volva Hakan Samuelsson već je prije dvije godine govorio o malom električnom SUV-u ispod XC40, koji se tada još nazivao 'model 20'. U to je vrijeme također rekao da će se za to koristiti platformu Sustainable Experience Architecture (SEA) matične tvrtke Geely, jer Common Modular Architecture (CMA), na kojoj se temelji XC40, nije prikladna za to.

Ipak, morati ćemo još malo pričekati dok svi detalji novog EX30 ne budu poznati.