uoči ženeve

Toyota najavljuje novi kompaktni SUV za europsko tržište; premijera u Ženevi

Skica Toyotinog novog malog SUV-a, a premijera će biti na autosalonu u Ženevi u ožujku

Skica Toyotinog novog malog SUV-a, a premijera će biti na autosalonu u Ženevi u ožujku

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Motor Europe

Naziv novog malog SUV-a, planovi o količinama i vrijeme uvođenja na tržište biti će najavljeni naknadno

Toyota Motor Europe je najavila novinarima okupljenim u Amsterdamu da planira predstaviti potpuno novi model u svojoj europskoj liniji modela, a biti će to mali SUV temeljen na novoj varijanti platforme GA-B, varijaciji njihove globalne TNGA modularne platforme. Novi SUV će biti predstavljen na ženevskom salonu automobila u ožujku, uoči prodaje koja počinje u proljeće sljedeće godine.

Naziv novog kompaktnog SUV-a, planovi o količinama i vrijeme uvođenja na tržište biti će najavljeni naknadno. Na press eventu je prikazana samo stilizirana silueta budućeg automobila. Zahvaljujući fleksibilnosti nove GA-B platforme, ona može podržati vozila različite širine, duljine, međuosovinskog razmaka ili visine.

Toyota TNGA GA-B platforma

Toyota TNGA GA-B platforma

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Motor Europe

'Ovaj će model pridonijeti uspjehu Yarisa u Europi i zajedno, očekujemo da će ta vozila do 2025. predstavljati oko trideset posto Toyotine prodaje u Europi. Nećete morati previše čekati da biste vidjeli konačni dizajn, i vidjet ćete da to nije samo Yaris s karoserijskom oblogom i podignutim ovjesom, već posve novi i prepoznatljivi B-SUV model s kompaktnim, dinamičnim dizajnom i osobnošću.' Rekao je Matt Harrison, izvršni potpredsjednik Toyota Motor Europe.

Nova Toyota Yaris

Nova Toyota Yaris

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Očekuje se da će model biti lansiran s istim hibridnim pogonom s tri cilindra, kao i novi mali automobil Yaris koji u prodaju kreće u lipnju ove godine.

Yaris će biti lansiran samo s hibridnim modelom, koji koristi litij-ionsku bateriju umjesto nikl-metal-hidridnog paketa koji se koristi u odlaznom modelu. Toyota tvrdi da je smanjenje CO2 za 20 posto, čime bi se Yarisova razina CO2 smanjila na oko 67 grama po km, kako je izmjereno na NEDC koreliranom sustavu.

Skica Toyotinog novog malog SUV-a

Skica Toyotinog novog malog SUV-a

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Motor Europe

Kasnije će se u modelima Yaris nuditi i uobičajeni 1-0-litreni i 1,5-litreni motori, ovisno o tržištu.

Buduće vozilo će se proizvoditi u tvornici Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) u mjestu Onnaing, u blizini Valenciennesa u Francuskoj, zajedno s modelom Yaris.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!