Svjetska premijera

Nova Toyota Yaris smanjuje emisije štetnih plinova za čak 20 posto

16.10.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Četvrta generacija omiljenog gradskog mališana uvesti će i klasične 1.0-litrene i 1,5-litrene benzinske motore s tri cilindra, a dizelskog motora više neće biti u ponudi

Toyota je svijetu predstavila četvrtu generaciju malog gradskog automobila Yaris. Nova hibridna Toyota Yaris prvi put spaja trocilindričnii motor s litij-ionskom baterijom, kako bi se smanjila emisija CO2 za više od 20 posto u usporedbi s odlazećim hibridom, kaže proizvođač automobila. Novi mali automobil će u početku biti lansiran na tržište samo kao hibrid, a benzinske verzije stižu kasnije, dok dizelskih verzija više neće biti, rekla je Toyota u priopćenju za medije u srijedu.

Smanjenje emisija CO2 od 20 posto u odnosu na trenutni hibrid Yaris i ona bi iznosila sada samo 67 grama po km, što znači da bi njegova emisija bila bliža plug-in hibridu nego standardnom punom hibridu.

Prelazak na litij-ionsku s nikl metal-hidridne baterije smanjio je težinu baterije za 27 posto, rekla je Toyota. Toyota nije dala podatke o kapacitetu baterije.

Novi Yaris prvi je automobil koji je izgrađen na Toyotinoj novoj modularnoj platformi za male automobile, varijanti TNGA platforme koja je u osnovi nove Corolle te CH-R i RAV4 crossovera. Navodi se da nova platforma, nazvana GA-B, poboljšava upravljivost zahvaljujući povećanoj krutosti i nižem težištu.Platforma također omogućava dizajnerima da izrade vizualno prepoznatljive modele privlačnih proporcija, rekla je Toyota.

Nova Toyota Yaris četvrte generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Stil novog Yarisa, s istaknutim blatobranima i širokom rešetkom koja dominira prednjim dijelom, daje privlačan, 'ready to go' karakter, prema Toyoti. Novi Yaris četvrte generacije je 5 mm kraći od odlaznog Yarisa, dužine je 3950 mm. Novi Yaris je također 15 mm niži i 50 mm širi.

Toyota snažno promiče sigurnosne prednosti novog Yarisa, opisujući ga kao najsigurnije vozilo u svom segmentu. Tvrtka je navela da je prvi mali automobil koji koristi središnji zračni jastuk, koji se aktivira između dva prednja sjedala. Oprema aktivne sigurnosti uključuje prilagodljivi tempomat, koji može automatski zakočiti automobil do potpunog zaustavljanja, i pomoć pri održavanju traka. Oba su standardna.

Toyota će nastaviti proizvoditi Yaris u svom pogonu u Valenciennesu na sjeveru Francuske. Automobilski proizvođač uložio je 300 milijuna eura kako bi u postrojenje uvela TNGA platformu, čime će se povećati kapacitet na 300.000 automobila godišnje. Tvrtka je dodala treću smjenu u Valenciennesu 2014. godine kako bi dovela proizvodnju do 220.000 automobila godišnje.

Oprema unutar Yarisa uključuje zaslon osjetljiv na dodir postavljen visoko na nadzornoj ploči i 10-inčni head-up zaslon koji projicira informacije poput smjernica za satelitsku navigaciju na vjetrobransko staklo. Dostupan je i grijani upravljač.

Toyota opisuje materijale koji se koriste u unutrašnjosti kao visokokvalitetne i ističe uporabu filcane obloge na vratima. Tvrtka je navela da joj je cilj unutrašnjosti dati 'senzornu kvalitetu' koja daje veću važnost bojama, upravljanju kontrolama, unutarnjoj ambijentalnoj rasvjeti i grafici.

Veličina upravljača malo je smanjena kao dio dizajnerskog izgleda koji Toyota naziva 'oči na cesti, ruke na volanu' zbog namjere da smanje ometanje vozača za vrijeme vožnje.

Hibridna verzija Yarisa postala je uspješan model za Toyotu otkako je prvi put predstavljen u Europi 2012. godine. Gotovo polovica od 130.967 modela Yaris, prodanih u prvih šest mjeseci ove godine u regiji, bili su hibridi, priopćila je Toyota Europe.

Model ima nekoliko elektrificiranih konkurenata u svom segmentu, ali novi Yaris će se suprotstaviti novoj Hondi Jazz koja stiže sljedeće godine samo kao hibridni model. Poput Yarisa, Jazz će pokretati 1,5-litreni motor uz dodatni elektromotor.

Isporuke hibrida Yaris započet će u Hrvatskoj u rujnu sljedeće godine.

Toyota će kasnije uvesti u novi Yaris i klasične 1.0-litrene i 1,5-litrene benzinske motore s tri cilindra, ali samo na odabranim tržištima, rekao je proizvođač automobila, bez davanja dodatnih detalja. Cijene također nisu još poznate.

  • +17
Nova Toyota Yaris Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota