UOČI PREMIJERE

Stiže nova generacija Superba: Škoda pokazala kako će izgledati karavanska verzija

24.07.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Iako skriven ispod kamuflažnih boja Superb četvrte generacije, vidljiv je dizajn uglađenih, ali naglašenih i jasno definiranih linija. Pažnju privlače i nova prednja svjetla s tradicionalnim kristalnim dizajnom inspiriranim bohemijskim kristalom

Škoda je krajem travnja ove godine objavila najavne siluete nove generacije modela Superb i Kodiaq, no na ovome češki proizvođač iz Volkswagen grupe nije stao. Najavljeno je i kako planira lansirati šest novih električnih modela do 2026.

Škoda Superb ove godine prelazi na svoju četvrtu generaciju. Nasljednik vrlo uspješnog prethodnika nudit će potpuno novi dizajn. Zasad je još uvijek skriven pod kamuflažom, ali slično kao i u slučaju SUV modela Kodiaq u videu voditelj Alex Montyro pokazuje neke od vrlo zanimljivih detalja nadolazećeg novog automobila.

Škoda Superb karavan u kamuflažnim bojama Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Četvrta generacija Škode Superb dobila je prekrasan dizajn uglađenih, ali naglašenih i jasno definiranih linija, kao i nova prednja svjetla s tradicionalnim kristalnim dizajnom inspiriranim bohemijskim kristalom.

U usporedbi s prethodnom generacijom, novi model bit će duži i viši te će putnicima omogućiti više prostora. I karavanska i limuzinska verzija bit će lansirane od samog starta. Prtljažni prostor, koji je bio jedna od značajki Superba od njegovog početka, bit će veći za 30 litara u karavanskoj verziji i 20 litara u limuzini, čineći novi Superb ponovno jednim od najprostranijih i najpraktičnijih automobila u svojoj klasi.

Unutrašnjost dobiva potpuno nove kontrole, uključujući veliki zaslon osjetljiv na dodir koji može biti dijagonale do 12,9 inča. Jedna od novih značajki je pozicioniranje selektora automatskog mjenjača na stupu upravljača. Novi Superb također koristi nove materijale u unutrašnjosti koji stavljaju snažan naglasak na održivost.

  • +3
Škoda Superb karavan Izvor: Promo fotografije / Autor: PETR HOMOLKA

Superb dolazi s bogatom opremom koja uključuje najnaprednije sustave pomoći u vožnji, uključujući, primjerice, prediktivnu zaštitu biciklista. Dodajte tome 28 Simply Clever rješenja koja su uvele prethodne generacije Superba. U videu Alex pokazuje sada već legendarni pretinac za kišobran u vratima koji je debitirao na modelu prve generacije 2001. godine.

Ispod prednjeg poklopca novopridošlice nudit će se izbor od šest pogonskih sklopova snage od 110 (150 KS) do 195 kW (265 KS). Tri će biti benzinske TSI jedinice (s blagim hibridom 1.5 eTSI kao osnovnom opcijom), dvije će biti snažni dizelski TDI motori, a tu će biti i plug-in hibrid Superb iV, koji obećava čisto električni domet od preko 100 kilometara.

Nepotrebno je reći da će verzije s pogonom na sve kotače biti još jedna opcija.