svjetska premijera

Škoda Octavia RS iV: Prvi plug-hibrid u RS obitelji orijentiran na performanse

06.03.2020 u 10:11

Bionic
Reading

Uz sportski RS iV model, Škoda će ponuditi još tri elektrificirane verzije: Octaviju iV plug-in hibrid te dvije e-TEC inačice, koje koriste blagu hibridnu tehnologiju

Škoda je, kao i mnogi drugi proizvođači automobila, zbog otkazanog autosalona u Ženevi odlučila u ekskluzivnom online videu svjetskoj javnosti pokazati svoj novi model Octavia RS iV. Mnogi poznavatelji Škodine obitelji i sportskih verzija Octavije ugodno će se iznenaditi jer se radi o prvom plug-in hibridnom RS modelu kojemu su performanse od najvećeg značenja. Uz crne detalje na karoseriji, Octavia RS iV može se odmah prepoznati kao sportska top verzija Škode Octavije, koja je sada u svojoj četvrtoj generaciji.

Dobra vijest za hrvatske ljubitelje Škode Octavije, koja je 2018. i 2019., ali i u prva dva mjeseca najprodavaniji model na hrvatskom tržištu osobnih automobila, jest da će češki proizvođač automobila novu Octaviju nuditi i u tri druge elektrificirane verzije. Prva od njih je Octavia iV, a riječ je o plug-in hibridnom modelu koji isporučuje 204 KS (150 kW) i dostupan je u verzijama opreme Ambition i Style. Slijede dvije e-TEC inačice snage 110 KS (81 kW) i 150 KS (110 kW) koje prvi put u Škodi koriste blagu hibridnu tehnologiju.

Christian Strube, član Odbora za tehnički razvoj Škode, rekao je: 'Uvođenjem Octavije RS iV, započinjemo novo poglavlje iz priče o uspjehu našeg RS portfelja. Prvi put koristimo plug-in hibridni pogon u sportskom top modelu Octavije. U novoj Octaviji RS iV ovo povećava performanse i smanjuje potrošnju goriva, kao i emisiju CO2.'

Octavia RS iV ima kombiniranu snagu od 245 KS

Nova Octavia RS iV opremljena je benzinskim motorom 1,4 TSI i električnim motorom snage 85 kW, a koji zajedno isporučuju kombiniranu snagu od 245 KS (180 kW) i nude maksimalni okretni moment od 400 Nm. Snaga se na prednje kotače prenosi putem 6-stupanjskog DSG mjenjača. Škoda kaže da emisija CO2 kod ovog modela iznosi oko 30 g/km u WLTP ciklusu (podložno promjeni), što znači da je već u skladu s novim, strožim standardom emisija EU6d za sva novoregistrirana vozila u EU koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Litij-ionska baterija visokog napona ima kapacitet od 37 Ah, što je jednako 13 kWh i automobilu omogućuje potpuno električni domet do 60 km u WLTP ciklusu (podložno promjeni). Kako je 330 Nm okretnog momenta koji osigurava elektromotor dostupno odmah, RS iV ima dobro ubrzanje. U načinu Sport, koji vozačima omogućuje korištenje pune snage automobila, Octavia RS iV ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 7,3 sekunde. Najveća brzina joj je 225 km/h. Progresivno upravljanje koje je standardno i dinamično prilagođavanje sportskog ovjesa tipično za RS raspon ovisi o energičnim stilovima vožnje.

Nova Octavia RS iV serijski ima specifična LED svjetla za maglu i crne 18-colne alu-felge, kao i uočljive kočione čeljusti u crvenoj boji tipične za izvedbu RS. 19-colne felge od legure dostupne su kao opcija. Rešetka, zračne zavjese, difuzor na prednjoj 'pregači' karakterističan za RS, aerodinamične letvice, difuzor na stražnjoj 'pregači' i okviri prozora dolaze u sportskoj crnoj boji. Limuzina (kod nas je njezina oznaka samo 'Octavia', dok ju češki proizvođač navodi kao 'hatchback' model, op. Z.M.) ima crni RS stražnji spojler, dok na karavanskoj Combi verziji krovni spojler odgovara boji automobila.

U unutrašnjost nove Octavije RS iV ističe se pretežno crni interijer. Kožni multifunkcijski sportski upravljač s tri kraka nosi logotip vRS i sadrži polugice za ručno upravljanje DSG mjenjačem. Prednja sportska sjedala tapecirana su crnom tkaninom, dok su opcijska Ergo sjedala opremljena alkantarom i kožnim presvlakama, kao i podešavanjem dubine sjedala. Sjedala su ukrašena logotipom RS i ukrasnim šavovima u crvenoj ili srebrno-sivoj boji, koji se mogu naći i na kožnom upravljaču, na naslonima za ruke i na nadzornoj ploči prekrivenoj alkantarom. Dekorativne trake u RS izgledu i papučice s aluminijskim dizajnom zaokružuju sportski dojam.

Octavia iV plug-in hibrid isporučuje 204 KS

Osim RS varijante Octavije iV, Škoda nudi plug-in hibridni pogon za razine opreme Ambition i Style. Ovdje 1.4 TSI benzinski motor i električni motor od 85 kW pružaju snagu od 204 KS (150 kW) i najveći okretni moment od 350 Nm. Ova plug-in hibridna varijanta također može omogućiti čisto električni domet do 60 km u WLTP ciklusu (podložno promjeni) i opremljena je 6-stupanjskim DSG mjenjačem, upravljanim tehnologijom shift-by-wire. CO2 emisija ove izvedbe je oko 30 g/km (podložno promjeni). Octavia iV također je u skladu s emisijskim standardom EU6d.

Litij-ionska visokonaponska baterija, kapaciteta 37 Ah, koja iznosi 13 kWh, koristi se u oba iV modela, a može se povoljno puniti kod kuće pomoću standardne utičnice za kućanstvo ili zidne kutije (wall box). Priključak za punjenje skriven je na vozačkoj strani prednjeg blatobrana. Obični 12-voltni akumulator smješten je u prtljažniku, koji ima kapacitet od 450 litara u limuzini i 490 litara u karavanu. Spremnik za gorivo ima volumen od 40 litara, što je samo pet litara manje nego u ostalim modelima Octavije koje pokreće isključivo motor s unutarnjim izgaranjem.

Dva e-TEC motora s blagom hibridnom tehnologijom

Dvije e-TEC verzije Octavije imaju svoj debi u Škodi. Ovo će biti prvi automobili marke koji će se koristiti blagom hibridnom tehnologijom kada ovog ljeta siđu s proizvodne trake. U kombinaciji sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem, trocilindrični 1.0 TSI snage 110 KS (81 kW) i četverocilindrični 1.5 TSI snage 150 KS (110 kW) koriste 48-voltni remenom pokretani starter motor i 48-voltnu litij-ionsku bateriju koja se nalazi ispod suvozačevog sjedala i ima kapacitet od 0,6 kWh. Oba se modela mogu prepoznati po posebnoj oznaci na njihovim zadnjim vratima.

Blaga hibridna tehnologija omogućava povrat energije prilikom kočenja kako bi se mogla pohraniti u 48-voltnu bateriju. Ta se energija koristi za podršku motora s izgaranjem pružajući mu električno pojačanje do 50 Nm i, ovisno o situaciji, omogućuje potpuno isključivanje motora, puštajući vozilo da 'krstari'. Čim je ponovno potrebna snaga motora, motor će ga pokrenuti u djeliću sekunde. Funkcija stop/start također radi brže i praktičnije zahvaljujući upotrebi remenom pokretanog starter motora. Pored toga, sam motor stvara manje buke i vibracija prilikom pokretanja, a 48-voltna baterija može puniti 12-voltnu bateriju pomoću DC/DC (istosmjerna/istosmjerna struja) pretvarača. Sveukupno, blaga hibridna tehnologija koja se koristi za dva Škodina e-TEC motora omogućava uštedu do 0,4 litara goriva na 100 km.

Zasad nemamo detalje o cijenama, niti precizan datum pojavljivanja na tržištu ovih modela, ali očekuje se da će to biti u drugoj polovini 2020. godine.

  • +21
Škoda Octavia RS iV Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda