uoči premijere

Posljednja testiranja novog Mini Countrymana: S idućom generacijom SAV-a kroz Škotsko gorje

15.08.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Na izazovnim rutama, novi Mini Countryman s inteligentnim ALL4 pogonom na sve kotače dokazuje ne samo svoju sportsku dinamiku vožnje, već i koliko brzo možete pobjeći od svakodnevice na kratko avanturističko putovanje

Mini je najavio treću generaciju svog SAV (Sports Activity Vehicle) modela Countryman, koja se očekuje ujesen ove godine. Subkompaktni je to luksuzni crossover SUV, prvo vozilo ovog tipa koje je BMW lansirao pod markom Mini. Lansiran je 2010., a svoje osvježenje je doživio 2014. Druga generacija vozila izašla je na tržište 2017.

Najnovija generacija Countrymana, prema neslužbenim informacijama, će vjerojatno imati potpuno električni pogon i pogon s motorima s unutarnjim izgaranjem, kao i slične stilske naznake nadolazećeg potpuno električnog Coopera.

Mini Contryman je jedino SAV vozilo ove marke s četvera vrata, prodano je u više od 540.000 komada širom svijeta od svog predstavljanja, utirući put marki da uspješno uđe u premium kompaktni segment. Danas je Mini Countryman toliko popularan da čini oko 30 posto svjetske prodaje britankse premium marke u sklopu BMW Grupe.

Trenutno nova generacija Countrymana prolazi kroz fazu posljednjih testiranja u kamuflažnom obliku, a scenarij za ove aktivnosti Minija je i više nego idiličan.

Duboke zelene livade, sjajno sunce i olujni pljuskovi koji se izmjenjuju svake minute, plus senzacionalni pogledi na nepregledni krajolik: Škotsko gorje je prirodna čudesna zemlja i oduvijek je osvajala posjetitelje. Između oko 1000 metara visokih planina zvanih Munros, karakterističnog piramidalnog oblika, rijeke i jezera više puta se duboko usjeku u drevnu stijenu ovog kraja prožetog poviješću.

Lochs je ono kako Škoti nazivaju svoja kristalno čista jezera, a Loch Lomond, najveće jezero u Ujedinjenom Kraljevstvu, nalazi se u istoimenom nacionalnom parku. Savršeno odredište za izazovne probne vožnje s Mini Countrymanom treće generacije spremnim na avanturu.

Od rustikalnog Castle Hilla do divljeg svijeta Munrosa

Turneja počinje u gradiću Stirling. S brda dvorca Stirling Castle, jednog od najvećih i najvažnijih dvoraca u Škotskoj, pogled seže daleko u gorje Nacionalnog parka Loch Lomond. Dvorac Stirling prvi put se spominje u dokumentima u 12. stoljeću. Cvjetao je pod ranom kraljevskom obitelji Stewart tijekom renesanse.

Od Stirlinga, krenite autocestom A84 i A85 sjeverno uz guste šume i duboka plava jezera do malog sela Mid Lix. Grana A827 poziva vas da skrenete do sjeveroistočnog planinskog lanca uz obalu jezera Loch Tay. Ovdje Mini Countryman može po prvi put pokazati svoju udobnu i sportsku dinamiku vožnje na zavojitoj ruti kroz Munros.

Ispod Bena Lawersa - na 1214 metara nad morem jedan od najviših Munrosa u regiji - impresivna istoimena brana brani 344 metra vode iz okolnih planinskih rijeka. Mini Countryman sa svojom pojavom SAV savršeno se uklapa u netaknuti krajolik Škotske. Potrebnu opremu za duža planinarenja lako možete spremiti u prostrani prtljažnik.

Na tragu Jamesa Bonda

Usponi i padovi Škotskog gorja kod svakog uspona bude želju posjetitelja za novim otkrivanjem. Na putu prema sjeverozapadu, A82 vodi u planinski lanac Glencoe. Putem, vijugava cesta uvijek iznova prolazi pored brojnih rijeka, koje se ulijevaju u spektakularni krajolik jezera Lochan na h-Achlaise iza povijesnog mosta Orchy.

  • +97
Mini Countryman: posljednja testiranja prije dolaska 3. generacije ovog SAV-a Izvor: Promo fotografije / Autor: Bernhard Filser

Odmah iza mosta preko Glen Etive, uska staza vodi prema jugu uz divlju rijeku s brojnim slapovima sve dublje u dolinu. Rijeka Etive smatra se jednom od najizazovnijih kajakaških ruta na divljim vodama u Škotskoj. Nije ni čudo što je Daniel Craig kao tajni agent 007 također odabrao rutu uz njegove obale za spektakularnu vožnju u filmu 'James Bond: Skyfall' kako bi se riješio progonitelja. Na povratku prema jugu, terenske gume Mini Countrymana ALL4 nedvojbeno su bolje od britanskog sportskog automobila najpoznatijeg svjetskog agenta.

Prirodne ljepote i atlantske delicije

Natrag na A82 prema Arrocharu, slapovi Fallocha nude poseban vidikovac. Odavde nastavite prema jugu, s Loch Lomondom u cijelom pogledu na lijevoj strani, sve dok grana A83 ne vodi na zapad do Loch Fynea. To je najsjeverniji izdanak fjorda Clyde, koji se duboko usjekao u ovaj dio obale od Atlantika. Njegova plimna kretanja mogu se osjetiti sve do luke u Glasgowu, a povezane struje čine vode Loch Fynea posebno svježim i bogatim hranjivim tvarima.

Idealni uvjeti za uzgoj kamenica i najbolje lovište za brojne vrste riba. Rezultat je najbolji u Loch Fyne Oysterbaru, gdje se svakako trebate zaustaviti na kraju ove avanturističke ture otkrića - naravno sa širokim pogledom na more i planine.