911 Speedster

Porscheova jurilica ima baš sve: Ograničena serija modela kojem je želja kupca zapovijed

Jubilarno izdanje Porsche 911 Speedstera

Jubilarno izdanje Porsche 911 Speedstera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

U ovom modelu sve je podređeno performansama, pa čak i klimatizacijski uređaj dolazi samo ako to kupac želi

Porsche je u utorak uoči autosalona u New Yorku objavio detalje o ograničenoj seriji svog modela 911 Speedster. Bit će proizvedeno samo 1948 primjeraka ovog automobila u čast 70 godina otkako je Ferdinand Alexander Porsche pokrenuo proizvodnju sportskih automobila.

Porsche 911 Speedster izgleda sjajno i straga

Porsche 911 Speedster izgleda sjajno i straga

Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Model 911 Speedster pokreće 4-litreni 6-cilindrični boxer s atmosferskim usisom snage 502 KS i 469 Nm najvećeg okretnog momenta. Motor se vrti do 9000 okretaja u minuti, a ova sportska jurilica ubrzava od 0 do 97 km/h za 3,8 sekundi do maksimalne brzine od 309 km/h. Motor modela 911 Speedster poboljšan je individualnim prigušnim tijelima koja čine reakciju na dodir pedale gasa još oštrijom, baš kao u trkaćem automobilu 911 GT3 R. Kako bi pružio posebno zanimljivo iskustvo vožnje, 911 Speedster dostupan je isključivo sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem GT Sport. Planirano je da će se 911 Speedster moći naručiti od 7. svibnja ove godine i to samo za kupce u Americi.

  • +2

Porsche 911 Speedster

Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Kako bi se smanjila težina poklopca prednjeg prtljažnika, prednji blatobrani i stražnji poklopac motora izrađeni su od kompozitnog materijala od ugljičnih vlakana, dok se prednja i stražnja oplata sastoje od laganog poliuretana. Klimatizacija je opcionalno izostavljena u interesu uštede težine, ali se može dodati kao opcija bez troškova, ako korisnik to želi. U ovom modelu sve je podređeno performansama, pa je ugrađen ručni 6-stupanjski ručni mjenjač u automobilu, koji je ujedno jedini mjenjač u modelu, čime se štedi oko 4,1 kg u usporedbi sa 7-stupanjskim ručnim mjenjačem u ostalim modelima 911 Carrera i gotovo 18 kg u usporedbi s Porscheovim modelima s mjenjačem PDK s dvostrukom spojkom. Na ovom modelu su standardne keramičke kompozitne kočnice (PCCB). Dimenzija kotača, sa središnjom maticom za pričvršćenje, iznosi 20 inča. Težina cijelog automobila je samo 1465 kilograma.

Ovako izgleda unutrašnjost, a vidljiva je i oznaka za 70 godina proizvodnje sportskih modela Porschea

Ovako izgleda unutrašnjost, a vidljiva je i oznaka za 70 godina proizvodnje sportskih modela Porschea

Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

911 Speedster koristi podvozje izvedeno iz modela 911 GT3 s posebno kalibriranim sustavom upravljanja stražnje osovine. Predak Porsche Speedstera, model 356 1500 America Roadster, imao je aluminijsku karoseriju u cijelosti proizvedenu ručno. Težio je 60 kg manje od 356 Coupea i nudio maksimalnu brzinu od 175 km/h s četverocilindričnim motorom i 70 KS. Do 2010. osmišljeno je osam proizvodnih i posebnih modela s imenom Speedster.

Početna cijena za 911 Speedster u SAD-u je 275.750 USD, uključujući naknadu za isporuku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!