RAZVOJ AUTOMOBILA

Porsche optimizira aerodinamiku budućih trkaćih i serijskih vozila: Minijaturni modeli u zračnom tunelu

11.07.2024 u 07:24

Bionic
Reading

U arhivu tvrtke Porsche AG postoji prilično posebna zbirka koja dokumentira istraživačke objekte – u različitim veličinama. Kao što je koncept za model aerodinamičkog tunela 1:5 za Porsche 935/78, inače poznat kao 'Moby Dick'

Od 1960-ih godina Porsche optimizira aerodinamiku budućih trkaćih i serijskih vozila u zračnom tunelu uz pomoć posebnih minijaturnih modela. Kako to funkcionira pokazuje primjer legendarnog Porschea 935/78.

Modeli vozila prikazani su u mnogim izlozima kao mali automobili iz snova. U arhivu tvrtke Porsche AG postoji prilično posebna zbirka koja dokumentira istraživačke objekte – u različitim veličinama. Kao što je koncept za model aerodinamičkog tunela 1:5 za Porsche 935/78, inače poznat kao 'Moby Dick'. Samo jedan od mnogih drugih modela, on predstavlja pedantan pristup razvoju vozila u Porscheu.

U kasnim 1960-ima, stručnjaci u Motorsport odjelu počeli su koristiti minijaturne karoserije vozila za dobivanje važnih informacija u ranoj fazi razvoja vozila i zatim ih uključiti u razvojni proces. Ovo je uštedjelo vrijeme i novac.

Čim se odrede kameni temeljci poput položaja vozača, spremnika i motora i napravi nacrt karoserije, proizvest će model za zračni tunel za nekoliko tjedana. U slučaju 935/78, radilo se o konceptu izrađenom od stakloplastike. Bio je težak oko šest kilograma, dug 96 cm, širok 38 i visok 24 cm.

Porsche: Kako radi klimatski zračni tunel u Weissachu Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Što je model veći, to su mjerenja preciznija

Kako Porsche tada nije imao vlastiti zračni tunel, trkaći inženjer i stručnjak za aerodinamiku Norbert Singer i njegov tim testirali su oblik karoserije 935/78 u zračnom tunelu modela na Sveučilištu u Stuttgartu. U to je vrijeme to bio jedini način da se izvrše mjerenja za supertajne projekte. Zašto 1:5? Ova veličina modela temelji se na veličini zračnog tunela. Općenito govoreći, što je ljestvica veća, to su mjerenja preciznija. To, međutim, zahtijeva i veće postrojenje za testiranje kako bi oko modela bilo dovoljno prostora kako bi se osiguralo da rubovi zračnog tunela ne ometaju protok zraka. Najbolja vizualizacija je trkaćeg automobila koji vozi oko trkaće staze po kiši stvarajući prskanje.

U praksi je to funkcioniralo na sljedeći način: u koncept Moby Dick vjetar je puhao brzinom od 180 do 200 kmh pomoću puhala visokih performansi u zračnom tunelu i testiran je na mjernom stolu s posebnom vagom za vaganje u zračnom tunelu pričvršćenom ispod to. Igle ispod kotača povezuju ih s ovom vagom za vaganje, koja je vrlo precizan instrument koji može mjeriti vodoravne i okomite sile. Na taj način promatrači mogu odrediti koeficijent otpora (Cd) i koeficijent uzgona (Cl). Još jedan fokus bio je na aerodinamičkoj raspodjeli opterećenja preko prednje i stražnje osovine.

  • +2
Porsche 935/78 'Moby Dick' Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Budući da je stvarno vozilo završeno nedugo nakon modela u slučaju Moby Dicka, aerodinamika je testirana na samom trkaćem automobilu. I to s uspjehom: u 24 sata Le Mansa, Moby Dick je postigao impresivnu maksimalnu brzinu od 366 kmh na Mulsanne Straightu kao rezultat njegovog malog otpora. Ali model 1:5 nije povučen iz uporabe. Integriran je u razmatranja za redizajn 1979., gdje je fokus sada bio na potpuno novom stražnjem dijelu.

Od sredine 1980-ih, Porsche je počeo testirati u vlastitom modelu zračnog tunela u mjerilu 1:4 u Weissachu. Izrađen je i realistični objekt u mjerilu 1:1. Nakon toga je 2015. uslijedila još preciznija verzija s novim aeroakustičkim zračnim tunelom. Fiksni prototipovi sada stoje na pokretnoj traci koja im omogućuje analizu pri brzinama do 300 km/h. To rezultira još preciznijim podacima jer se strujanje zraka ispod vozila također može realno simulirati. Minijaturni sportski automobili i trkaći automobili još uvijek se proizvode za testiranje protoka zraka do danas, uz računalno potpomognute simulacije protoka zraka koje se koriste kao dodatni alat.