kratko i jasno

Pogledajte ovo ako mislite da ne morate koristiti pojas na stražnjem sjedalu

10.08.2017 u 13:41

Bionic
Reading

Sigurnosni pojas nebrojeno se puta pokazao nezamjenjivom opremom za spašavanje života, no iz nekog razloga većina putnika vjeruje kako ga na stražnjoj klupi ne moraju koristiti jer ondje, valjda, zakoni fizike ne vrijede

U školi biste za ovakvo neznanje dobili jedinicu, dok ćete u slučaju sudara biti sretni ako prođete samo s lakšim ozljedama.

Sila koja djeluje na naše tijelo raste eksponencijalno s kvadratom brzine. Udvostručite li brzinu kretanja učetverostručit ćete i silu koja djeluje na vaše tijelo u slučaju prometne nesreće.

U frontalnom sudaru, pri 100 km/h, čovjek od 75 kilograma ima masu veću od dvije tone. To znači da će, čak i pri značajno manjoj brzini, ako nije osiguran pojasom, pomesti sjedalo ispred sebe i pribiti vozača ili suvozača na upravljač ili armaturu.

Pojasom neosigurani putnici opasni su po vlastiti i živote ostalih putnika u automobilu.

Prema nekim istraživanjima čak 80 posto putnika ne koristi pojas prilikom vožnje na stražnjem sjedištu, posebice kad se voze u taksiju ili Uberu.

Ovaj zabrinjavajući podatak natjerao je IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) na snimanje fenomenalnog videa koji možete pogledati u nastavku.

Bez pojasa ni do dućana.

Autor: YouTube