umjetničko djelo

'Plavo čudo': Transporter trkaćih automobila velike brzine Mercedes-Benza iz 1955.

02.05.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Ovaj nevjerovatni 'kamion' za prijevoz trkaćih automobila korišten je za prijevoz 300 SLR kao i W 196 R trkaćih automobila Formule 1 diljem Europe tijekom sezone 1955. Danas njegovu autentičnu rekonstrukciju možete vidjeti samo u Mercedesovom muzeju

'Close-up' ili 'Krupni plan' – naziv ove serije iz Mercedes-Benz muzeja govori sve. Svaki nastavak priča iznenađujuću, uzbudljivu priču ili priču iza kulisa. Bacanjem svjetla reflektora na detalje vozila, izložbe ili arhitektonske ili dizajnerske značajke. Ovaj put u središtu je pozornosti transporter velike brzine za trkaće automobile za sezonu 1955.

Broj 5/2023: Transporter trkaćih automobila velike brzine

Umjetničko djelo: Posjetitelji Mercedes-Benz muzeja mogu vidjeti 'Plavo čudo' (njem. 'Blaues Wunder') u sobi za zbirke 2: Galerija nosača. Brzi trkaći transporter Mercedes-Benz iz 1955. ovdje je izložen posjetiteljima Muzeja gotovo kao skulpturalna interpretacija brzine. Tekući oblici obavijaju vozilo svojom bogatom plavom bojom, a samo vozilo je autentična rekonstrukcija.

Brzi nosač tereta: izvorno je izgrađen u Mercedes-Benzovoj testnoj radionici 1954. za sezonu automobilističkih utrka sljedeće godine. Ovdje nema odvajanja između vozačke kabine i platforme za teret, kao što je slučaj s konvencionalnim gospodarskim vozilima. Umjesto toga, čini se da je tijelo transportera izliveno iz jednog kalupa. Silueta je izrazito sportska: kabina, postavljena ispred prednje osovine, 'čuči kako bi zagrlila cestu'.

A stražnji blatobrani ponosno izjavljuju 'Max. brzina 105 m.p.h.'. To u prijevodu znači maksimalnu brzinu od 170 km/h, što je u to vrijeme bilo više nego respektabilno. Najveća brzina očito je zabilježena na laku na kraju sezone 1955. – što je dokumentirano povijesnim fotografijama.

Ekskluzivni teret: Svrha transportera trkaćih automobila velike brzine prikazana je izloškom u sobi za zbirke 2 – galeriji nosača Mercedes-Benz muzeja: 300 SLR (W 196 S) privezan je za platformu za teret. Upravo s tim trkaćim sportskim automobilima Mercedes-Benz je osvojio Svjetsko prvenstvo sportskih automobila (World Sports Car Championship) 1955. godine. Transporter velike brzine trkaćih automobila korišten je za prijevoz 300 SLR kao i W 196 R trkaćih automobila Formule 1 diljem Europe tijekom te sezone. Bila je to brza i bitna poveznica u vremenski kritičnoj logistici između tvornice u Stuttgartu i trkaćih staza.

Broj 1 sa zračnom kočnicom: Trkaći sportski automobil na transporteru trkaćih automobila velike brzine izložen u muzeju Mercedes-Benz bio je prvi primjerak ove serije modela koji je proizveden. Njegova posebnost je zračna kočnica iza vozačevog sjedala. To je produženo tijekom kočenja pri velikim brzinama, smanjujući pritisak na bubanj kočnice. 300 SLR automobila korištenih na utrci 24 sata Le Mansa i Velikoj nagradi Švedske imalo je ovu zračnu kočnicu.

'Plavo čudo': ljubitelji Mercedes-Benz motorsporta davne 1955. bili su oduševljeni transporterom. Za razliku od dokazanih transportera trkaćih automobila temeljenih na Mercedes-Benz kamionima, ovaj se unikat izdvajao iz gomile zahvaljujući jedinstvenom izgledu, eleganciji i brzini. Ovi atributi, zajedno s plavom bojom tipičnom za Mercedes-Benz servisna vozila, ubrzo su vozilu donijeli nadimak 'Plavo čudo'.

Obiteljska sličnost: Izgrađen je samo jedan primjerak transportera za trkaće automobile velike brzine, za sezonu automobilističkih utrka 1955. godine. Ipak, jednokratni je bio usko povezan s serijskim vozilima tog vremena. To je zato što su inženjeri i dizajneri koristili brojne komponente preuzete iz osobnih automobila proizvedenih sredinom 1950-ih: ovjes je, na primjer, došao iz vrlo ekskluzivnog 300 S (W 188). 'Ponton' limuzina (W 120) u višoj srednjoj klasi doprinijela je brojnim dijelovima karoserije.

S druge strane, šesterocilindrični M 198 motor obujma 2996 cm³ dolazi iz supersportskog automobila 300 SL 'Gullwing' (W 198). U tom automobilu motor je razvijao 158 kW (215 KS) pri 5800 okr./min., dok je u brzom trkaćem automobilu transporter isporučivao 141 kW (192 KS) pri 5500 okr./min. Rešetka hladnjaka sa središnjom Mercedesovom zvijezdom podsjeća na serijske sportske automobile, trkaće sportske automobile i trkaće automobile tog vremena.

Prepoznatljiv oblik: razne standardne komponente skladno su uklopljene u vlastiti dizajn. Tekući idiom dizajna kabine nastavlja se do zaobljenog stražnjeg kraja. Dizajn je naglašen kromiranim ukrasima, od odbojnika do okvira prozora i prednjih svjetala. Stražnji prozor iz dva dijela ostavlja posebno organski dojam. Njegove staklene površine prate oblik kabine, istovremeno se zavijajući oko kabine i prema unutra.

  • +7
Mercedes-Benz 'Plavo čudo' (1955.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Udobno radno mjesto: unutrašnjost transportera dizajnirana je za udobnost na velikim udaljenostima. Tipična karirana tkanina korištena u trkaćim i sportskim automobilima tog vremena krasi površine sjedala i naslona, kao i panele vrata. Armaturna ploča presvučena je kožom, a središnji tunel tkaninom. Iza velikog upravljača, brojač okretaja i brzinomjer su optimalno postavljeni unutar vidnog polja vozača. Označena najveća brzina: 140 km/h.

Ručni utovar i istovar: Udobnost posade je, međutim, došla kraju prilikom utovara i istovara. Jer nema mehaničkih pomagala kao što je repno dizanje. Umjesto toga, četiri lagane tračnice su smještene na vozilu između vodilica za kotače trkaćeg automobila. One su bili pričvršćene na stražnjoj strani i poduprte otprilike do pola kako bi formirali rampu za dragocjeni teret. Na velikim cestovnim utrkama bez vlastitih boksova, tračnice su služile i kao improvizirana radionička rampa – primjerice, na Targa Florio na Siciliji 1955. godine.

Autentična rekonstrukcija: Originalni brzi trkaći transporter dug 6,75 m, s međuosovinskim razmakom od 2,9 m, više ne postoji. Nakon povlačenja marke iz automobilističkih utrka na kraju sezone 1955. koristio ga je odjel za cestovna ispitivanja, prije nego što je ukinut 1967. Bivši Daimler-Benz AG dao je rekreirati ovo jedinstveno vozilo kao autentičnu rekonstrukciju temeljenu na povijesnim dokumentima iz arhiva Mercedes-Benz Classic. Projekt je uspješno dovršen 2001. Od tada se obožavatelji Mercedes-Benz Silver Arrows-a (srebrnih strijela) ponovno mogu diviti 'Plavom čudu'.