KIA

Picanto na struju? Sudeći prema najavama iz Kije, da, i to uskoro

19.09.2019 u 15:05

Bionic
Reading

Nije tajna to da upravo najmanji model automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem u Europi imaju problema sa strogim mjerama EU-a, no proizvodni troškovi električne verzije još su jako veliki

Južnokorejski proizvođač automobila Kia mogao bi na tržište uskoro dovesti potpuno električnu izvedbu svog najmanjeg modela u proizvodnoj paleti – Kia Picanta, najavio je Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motorsa Europe.

Mnogi proizvođači automobila preispituju strategiju malih automobila u Europi kao odgovor na pooštrene mjere o emisijama CO2 Europske unije, koje će ih natjerati na uvođenje skupe nove tehnologije u automobilima koji već ionako donose nisku zaradu. Prije svega radi se o najmanjim automobilima, pa će tako Ford prestati prodavati svoj model Ka + u Europi, dok Opel odbacuje svoje najmanje modele Karl i Adam.

Očekuje se da će Volkswagen grupa zamijeniti svoje automobile VW Up, Škoda Citigo i Seat Mii s motorima s unutrašnjim izgaranjem električnim verzijama s baterijama. Seat je dobio zadatak da razvije male električne automobile unutar Volkswagen grupe koji će koštati manje od 20.000 eura po komadu.

Renault je pak na sajmu automobila u Frankfurtu, koji traje do 22. rujna, rekao kako rade na pokretanju električnog vozila koje će koštati 10.000 eura u Europi u roku od pet godina.

Izvršni direktor Kia Motorsa Europe skeptičan je i misli da će Renault teško postići taj cilj. 'Mislim da je to vrlo hrabra izjava jer jedna od najizazovnijih stvari je učiniti električne automobile profitabilnim. I što je automobil manji, to je kompliciranije. Dakle, imati električni automobil u vrijednosti od 10.000 eura u tom vremenskom okviru, to je vrlo izazovno i ne baš realno', rekao je Herrera za Automotive News Europe.

Mogla bi Kia lansirati električnu verziju miniautomobila Picanto ako proizvođač automobila pronađe način na koji smanjiti troškove proizvodnje kako bi ovaj automobil u verziji s električnim pogonom učinio pristupačnijim. Picanto s baterijskim pogonom bit će 'veliki izazov', rekao je Emilio Herrera. 'Ali prije ili kasnije to ćemo morati učiniti'. Isto tako, dodao je da Kia razmatra mogućnost električnog Picanta. 'Još ništa nije potvrđeno, ali stvarno razmišljamo o tome', rekao je. Nije ipak dao vremenski okvir za odluku.

Kia u svojoj trenutnoj paleti modela u Europi već ima električne verzije malih crossovera Soul i Niro.

Cijena aktualnog Picanta najnovije generacije, koja je na tržište izašla 2017., s benzinskim motorom počinje u Njemačkoj od 10.290 eura, ali s popustima pada na 10.000 eura, rekao je Herrera. Potpuno opremljena verzija može se kupiti za više od 17.000 eura. U Hrvatskoj, prema važećem cjeniku, Kia Picanto 1.0 MPI s benzinskim motorom s opremom EX Fun ima preporučenu cijenu od 97.130 kuna, a s PPMV-om stoji (bez bonus popusta) 100.990 kuna.

Električna verzija Picanta trenutno bi koštala gotovo 20.000 eura, rekao je. Isto tako, dodao je da Kia mora smanjiti troškove proizvodnje za električni Picanto na 16.000 do 17.000 eura. U tom slučaju bi morala pronaći sinergiju sa sestrinskom markom Hyundai ukoliko bi i oni željeli proizvesti električnu verziju svog miniautomobila i10.

Herrera je rekao da proizvođači automobila ne bi trebali računati na vladine poticaje koji povećavaju prodaju električnih automobila smanjujući razlike u cijenama između električnih vozila s baterijama i onih s motorima s unutarnjim izgaranjem. Za pet godina tih poticaja možda više neće biti jer će toliko električnih automobila već biti na cesti da će biti preskupo za vlade da nude subvencije, rekao je.

Zašto bi se Kia prihvatila tako teškog izazova? 'Zato što su minijaturni i mali automobili važni u Europi. U zemljama poput Italije oni čine 50 posto tržišta, tako da mislim da ćemo morati imati baterijski električni miniautomobil', rekao je Herrera.

Prema podacima JATO Dynamicsa, segmenti mini i malih automobila zajedno čine 26 posto tržišta EU-a. A Kijin cilj je imati električni automobil 'u gotovo svakom glavnom segmentu', rekao je Herrera.

Kia će ove godine prodati oko 20.000 komada svoja dva modela električnih vozila u Europi, a planira udvostručiti taj broj u 2020. godini, rekao je Herrera.