ODRŽAVANJE REDA

Peugeot 5008 za francuske snage reda; policija i žandarmerija odabrale veliki francuski SUV

30.11.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Peugeot 5008 je uvršten u skupinu velikih SUV-ova za ministarstvo unutarnjih poslova Francuske sve do studenog 2022. godine

Peugeot je objavio kako je ministarstvo unutarnjih poslova Francuske odabralo SUV Peugeot 5008 kao referentno vozilo za francusku policiju i žandarmeriju. Specifikacije su definirale spremnost da se policijske snage opreme vozilom najviše razine izvedbe i proizvedenom u Francuskoj.

Na kraju postupka odabira službe ministarstva unutarnjih poslova naručile su 1263 primjeraka Peugeota 5008 proizvedenih u Sochauxu i Rennesu. Ta će se vozila prije isporuke prenamijeniti u tvornici PSA Grupe u Poissyju, a isporuka vozila će biti dovršena krajem prosinca.

Peugeot 5008 je uvršten u skupinu velikih SUV-ova za Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske sve do studenog 2022. godine. Krajnji cilj ove narudžbe je obnoviti i 'ozeleniti' trenutni vozni park više od 70.000 vozila. Dapače, u rujnu 2020. je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin izjavio jda je 'poboljšanje uvjeta rada policije i žandara prioritet' i tako predvidio 'zamjenu jednog od četiri automobila u floti snaga koje provede zakon.'

Iz priloženih fotografija francuskog proizvođača automobila vidljivo je da se ne radi o najnovijoj verziji velikog SUV-a koji smo nedavno predstavili. No, to ne znači da se do kraja ugovornog perioda od dvije godine u isporučenim modelima neće naći i najnovija verzija ovog vozila.

  • +14
Policija i žandarmerija odabrale veliki francuski SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Naručenih 1263 vozila naručena za policiju i žandarmeriju imaju jedinstvenu konfiguraciju, a radi se o modelima Active Business PureTech 130. Riječ je o benzinskim trocilindičnim motorima zapremnine 1,2 litara i snage 130 KS, koji može biti uparen s BVM6 ručnim 6-brzinskim ili EAT8 automatskim 8-brzinskim mjenjačem.

Što se unutrašnjosti tiče, predviđena je isporuka vozila s 5 sjedala, a 2 moguća dodatna mjesta su izostavljena kako bi se vozilo moglo opremiti elektroničkim alatima povezanim s obavljanjem njihovih dužnosti.

Boja vozila za policiju je Artense Gray za policiju, a plava Sulawesi Blue i Bullseye Blue za nacionalnu žandarmeriju, a osim toga sva će vozila biti oblijepljena naljepnicama s logotipom 'POLICE' i 'GENDARMERIE NATIONALE'.

Na krovu će se nalaziti standardne uzdužne krovne šine s posebnim nosačem za svjetlosnu opremu snaga reda.

Ta će se vozila prije isporuke prenamijeniti u tvornici PSA Grupe u Poissyju, a isporuka vozila će biti dovršena krajem prosinca.