Facelift

Peugeot predstavio osvježeni 5008; samouvjeren novi izgled velikog SUV-a koji sada ima 7 sjedala u serijskoj opremi

04.09.2020 u 09:27

Bionic
Reading

Novi SUV Peugeot 5008 svojim dizajnom i opremom simbolizira približavanje premium segmentu

Peugeot je samo par dana nakon temeljito osvježnog kompaktnog SUV-a 3008 jučer predstavio i facelift verziju svog velikog SUV-a 5008. S modelima 5008 i 3008, ovaj je francuski proizvođač iz PSA Grupe trenutno vodeći na europskom tržištu kompaktnih SUV-ova. Od predstavljanja Peugeota 5008 2017. godine proizvedeno je više od 300.000 vozila, što znači da se model od tada vrlo uspješno razvio kako u Europi, tako i na međunarodnim tržištima.

S odvažnim dizajnom uvodi dizajnerske kodove budućnosti nudeći više suvremenosti s redizajniranim prednjim krajem, novim stražnjim full LED svjetlima, novim bojama karoserije i novom opcijom 'Black Pack'. On pojačava senzacije s novom instrument pločom visoke kvalitete, novim dodirnim zaslonom od 10 inča visoke rezolucije te pruža veću sigurnost najnovijim sustavima za pomoć u vožnji.

Novi SUV Peugeot 5008 sada ima 7 sjedala u serijskoj opremi od prve razine opremljenosti, čime se pruža neograničen broj izbora, a bez kompromisa u pogledu užitka u vožnji i udobnosti.

Hrabar i upečatljiv dizajn

Nova maska 5008 bez okvira simbolizira moderni stil s istodobno lepršavim dizajnom. Horizontalne ukrasne trake ispod farova spojni su elementi. Kao i kod svih novih Peugeot modela, oznaka modela nalazi se na poklopcu motora. U razini opreme GT i GT Pack, rešetka hladnjaka ima sportski dizajn s kromiranim trakama koje postaju veće prema van. Za još sportskiji izgled, sjajni crni otvori za zrak integrirani su u novi odbojnik.

Prednja svjetla osvježenog 5008 također su redizajnirana kako bi bila agresivnija i još više se odvojila od trenutnih dizajnerskih kodova. Ona uključuju LED dnevna svjetla od prve razine opremljenosti i produžena su s kromiranim umetkom u obliku očnjaka. Ovaj svjetlosni potpis savršeno je u skladu s trenutnim dizajnom marke Peugeot i prepoznatljiv je na prvi pogled.

Na razinama GT/GT Pack, Full LED svjetla nude još veću razinu tehnološke opremljenosti i prepoznatljiv izgled zahvaljujući proširenom svjetlosnom potpisu i funkciji osvjetljavanja zavoja (EVS) koji optimizira vidljivost pri brzinama većim od 90 km/h.

Posebno treba istaknuti funkciju 'Foggy Mode' koja je zamijenila svjetla za maglu. Integrirana je u Full LED svjetla i uključuje kratka svjetla sa smanjenim intenzitetom kada su aktivirana stražnja svjetla za maglu.

Straga, nova nadograđena svjetla uključuju Full LED tehnologiju (uključuju svjetla za vožnju unatrag), prikazujući 3D pandže za snažniji svjetlosni potpis. Svjetla su pokrivena prozirnim, sjenovitim staklom, proširujući crni poklopac prtljažnika sa svake strane vozila, čime vizualno proširuje stražnji dio vozila. Uz to, modernizirani su GT monogrami (bočna strana i poklopac prtljažnika).

Novi 5008 bit će dostupan u slijedećim bojama karoserije: Celebes plava (nova boja), Vertigo plava (nova boja), Pearl bijela, Artense siva, Platinum siva, Perla Nera Black, Ultimate crvena. Za najzahtjevnije kupce u pogledu stila, dostupna je nova opcija 'Black Pack' koja će biti u ponudi na vrhunskim razinama opremljenosti: GT i GT Pack.

Poboljšano iskustvo s novim i-Cockpit-om

Kao i kod manjeg SUV modela 3008, za uspjeh 5008 djelomično je zaslužna i njegova izvrsna unutrašnjost. U novom 5008 Peugotov i-Cockpit® se promijenio kako bi bio još moderniji i približio se premium segmentu: 12,3-inčni (31,2 cm) digitalni kombinirani instrument, koji je u potpunosti prilagodljiv i podesiv, ima digitalni panel s tehnologijom 'Normally Black 'za visokokvalitetno prikazivanje s boljom čitljivošću i kontrastima.

Novi središnji dodirni 10-inčni zaslon visoke rezolucije dolazi sa sedam elegantnih prekidača koji podsjećaju na klavirske tipke (toggle switches) i koji omogućuju izravan i stalan pristup glavnim funkcijama: radiju, klimatizaciji, 3D navigaciji s glasovnim upravljanjem, postavkama vozila, telefonu, mobilnim aplikacijama i sve pokazivače smjera.

Na središnjoj konzoli, svi motori s unutarnjim izgaranjem opremljeni s automatskim mjenjačem, a odsada u serijskoj opremi imaju komandu za odabir načina vožnje koja omogućuje vozaču odabir između tri načina vožnje: Normal, Sport i Eco.

Da bi se naglasila modernizacija i-Cockpita®, uspon u premium segment vidljiv je u unutrašnjosti s novim tkaninama, što doprinosi razini doživljene kvalitete i atraktivnosti interijera.

Vanjske dimenzije novog SUV PEUGEOT 5008 su među najsadržajnijim u C-SUV segmentu, iako ih sam proizvođač u trenutku predstavljanja ne precizira. No ono što zasad znamo jest da nudi vrhunsku udobnost u vožnji, osigurava odličan užitak u vožnji i ostaje savršeno upravljiv u gradu s radijusom okretanja između rubnjaka od 10,7 metara.

Novi SUV PEUGEOT 5008 nudi slijedeće unutarnje konfiguracije: Tri zasebna neovisna sjedala koja su podesiva po duljini i nagibu te sklopiva u drugom redu, Dva zasebna i sklopiva sjedala u trećem redu koja se mogu izvaditi, Mogućnost sklapanja prednjeg suvozačevog sjedala (za utovar predmeta duljine do 3.20 m), Iznimno velik volumen prtljažnika od 780 dm³ (VDA 210) do 1940 dm³ (VDA 214).

Pametne tehnologije

U novom SUV PEUGEOT 5008, pomoći u vožnji najnovije generacije upotpunit će ponudu tehnologija u vozilu: Sustav Night Vision (jedinstven u segmentu kompaktnih SUV-ova), Aktivni tempomat s funkcijom Stop & Go (EAT8 automatski mjenjač), Sustav za pomoć zadržavanja vozila unutar vozne trake (povezan sa ACC Stop & Go), Sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti posljednje generacije, Prošireno prepoznavanje prometnih znakova.

Naravno, novi SUV PEUGEOT 5008 i dalje nudi čitav niz opreme za pomoć u vožnji: Adaptivni regulator brzine, tempomat, Visiopark 1 s 180° kamera za pomoć pri parkiranju straga, Visiopark 2 s 360° kamerom sprijeda i straga, Park Assist,aktivna funkcija za pomoć pri parkiranju, Sustav za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, Upozorenje na nedovoljnu pažnju vozača, Automatsko upravljanje dugim svjetlima, Prepoznavanje prometnih znakova i preporuka brzine, Aktivan nadzor mrtvog kuta. Ova funkcija je dostupna od 12 km/h, Advanced Grip Control, Hill Assist Descent Control (HADC), Otvaranje vrata prtljažnika bez korištenja ključa, Stakleni panoramski krovni otvor, Multi-point masaža sjedala, Električna parkirna kočnica.

Pametni telefoni postali su sastavni dio naše svakodnevnice, pa tako i za novi SUV 5008. On posjeduje funkciju Mirror Screen koja omogućuje dupliciranje aplikacija svog telefona na dodirni ekran vozila. Za punjenje uređaja, uz bežično punjenje pametnog telefona, postoji USB utičnica u 1. redu i dvije nove USB utičnice u 2. redu.

Novi SUV PEUGEOT 5008 može biti opremljen sa ozvučenjem renomirane francuske audio marke FOCAL® ukupne snage 515 W, za maksimalni zvučni užitak svih putnika. Metalne zaštitne mrežice visokotonaca, smještene u sva četiri vrata, sada su bakrene boje.

Motori

Novi 5008 je dostupan s motorima s unutarnjim izgaranjem, a emisije C0₂ se kreću od 132 g/km naviše. Ovi pogonski sklopovi udovoljavaju normama Euro6 i homologirani su prema WLTP protokolu (Worldwide harmonised Light vehicles Text Procedures).

Kod benzinskih motora tu su 3-cilindrični 1,2-litreni PureTech 130 S&S BVM6, PureTech 130 S&S EAT8. Tu je naravno i veći 4-cilindrični 1,6-litreni motor PureTech 180 EAT8. Što se dizelskih motora tiče, riječ je o 4-cilindričnim 1,5-litrenim BlueHDi 130 S&S EAT8 te BlueHDi 130 S&S EAT8.

Zasad Peugeot ne spominje hibridne verzije pogona, no to će se najverojatnije dogoditi nešto kasnije nakon lansiranja osvježenog 5008.

Novi SUV Peugeot 5008 stiže na hrvatsko tržište krajem 2020., a proizvodi se u Francuskoj u tvornicama Sochaux i Rennes.

  • +16
Osvježeni SUV Peugeot 5008 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Automobiles