HRVATSKA PREMIJERA

Novi Peugeot 3008 i 5008 stižu na hrvatsko tržište; znamo sve pojedinosti o ova dva SUV modela

09.10.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Novi Peugeot 3008 dolazi s dvije verzije plug-in hibridnih motora, ali i s dva benzinska motora te jednim dizelskim. Osvježeni 5008 na tržište kreće s benzinskim motorima PureTech 130 S&S i 180 S&S, kao i dizelskim BlueHDi 130 i 180 S&S motorima

Peugeot je početkom mjeseca rujna predstavio svoja dva SUV modela, novi 3008 i osvježeni 5008, a sada znamo i pojedinosti o njihovom dolasku na hrvatsko tržište te njihove cijene. Ove, ali i ostale pojedinosti smo saznali u ovotjednoj Peugeotovoj digitalnoj konferenciji za automobilske novinare.

Peugeot 3008

Kako bi ostao korak ispred konkurencije što se tiče stila, prednji kraj novog Peugeota 3008 evoluirao je prema stilu koji je otpočetka činio prepoznatljivim i jedinstvenim. Ovaj nadahnuti dizajn, prema Peugeotu, postavlja kodove za sljedeću fazu modernosti, istovremeno poboljšavajući profinjenost i živost. Nova maska bez okvira simbolizira sve moderniji stil, a zadržava fluidan dizajn. Prema riječima dizajnera, proteže se perajama ispod farova kako bi povezao sve elemente. I na kraju, nos poklopca motora s ponosom prikazuje monogram modela, kao i cijela Peugeotova paleta.

Kako bi naglasili sportski izgled, rešetka hladnjaka ima sportski dizajn s kromiranim trakama koje postaju veće prema van. Za još sportskiji izgled, sjajni crni otvori za zrak integrirani su u novi odbojnik.

Prednja prednja svjetla također su redizajnirana da budu agresivnija i da se još više odvoje od trenutnih kodova. Uključuju LED tehnologiju od prve razine, a proširuju se dnevnim svjetlima (DRL) u obliku kuke s kromiranim vrhom. Ovaj svijetlosni potpis savršeno je u skladu s trenutnim Peugeotovim stilom i prepoznatljiv je na prvi pogled. Na razinama GT / GT Pack, full LED prednja svjetla nude još više visokotehnološki i prepoznatljiviji izgled, zahvaljujući proširenom svjetlosnom potpisu i funkciji osvjetljenja zavoja (EVS) koja optimizira vidljivost pri brzinama do 90 km/h. Posebno treba istaknuti novu funkciju 'Foggy Mode' koja je zamijenila svjetla za maglu. Integriran je u full LED prednja svjetla i uključuje kratka svjetla smanjenim intenzitetom kada su aktivirana stražnja svjetla za maglu.

Straga nova, nadograđena svjetla uključuju tehnologiju full LED (uključujući svjetlo za vožnju unatrag), prikazujući preoznatljive Peugeotove 3D kandže za snažni svjetlosni potpis, dok su indikatori smjera sekvencijalni. Svjetla su prekrivena prozirnim, dimljenim staklom, pružajući crni poklopac prtljažnika sa svake strane vozila, što pomaže vizualno proširiti stražnji dio vozila. GT Pack ima nove 19-colne aluminijske kotače dijamantnog uzorka 'San Francisco' kako bi ova završna obrada bila još ekskluzivnija. Uz to su nadograđeni i GT monogrami (prednji blatobrani i poklopac prtljažnika).

Uspjeh modela 3008 dijelom djelomično je zaslužna i njegova izvrsna unutrašnjost. U novom 3008 Peugotov i-Cockpit® promijenio se u još moderniji i vrhunski asortiman: 12,3-inčne digitalni kombinirani instrument, koji je u potpunosti prilagodljiv i podesiv, ima digitalni panel s tehnologijom 'Normally Black 'za visokokvalitetno prikazivanje s boljom čitljivošću i kontrastima.

Novi središnji zaslon osjetljiv na dodir veličine je 10 inča. Zaslon je visoke razlučivosti, a dolazi sa serijom od sedam elegantnih klavirskih tipki – 'preklopnih prekidača' - omogućujući izravan i trajni pristup glavnim udobnim funkcijama: radio, klima uređaj, 3D povezana navigacija s glasovnom naredbom, postavke vozila, telefon, mobilne aplikacije i svjetla upozorenja. Hibridne verzije koje se mogu puniti imaju posebnu tipku koja omogućuje pristup izborniku električnih funkcija.

Novi Peugeot 3008 dolazi s dvije verzije plug-in hibridnih motora, ali za one koji više vole tradicionalne pogonske sklopove i samo s motorima s unutarnjim izgaranjem. Tako Peugeot 3008 nudi dva benzinska motora te jedan dizelski motor.

Kod plug-in hibridnih motora novi 3008 dolazi s HYBRID4 300 e-EAT8 / pogon na sva 4 kotača (emisija CO₂ od 29 g/km) s do 59 km potpunog električnog dometa (prema WLTP protokolu). Isto tako, tu je verzija HYBRID 225 e-EAT8 / pogon na prednja 2 kotača (emisija CO₂ od 30 g/km) i do 56 km potpuno električnog dometa (prema WLTP protokolu).

Kod benzinskih se radi o trocilindičnim motorima zapremnine 1,2 litara: PureTech 130 S&S BVM6 (ručni 6-brzinski mjenjač), PureTech 130 S&S EAT8 (automatski 8-brzinski mjenjač). Tu je i 1,6-litreni benzinski motor s 4 cilindra: PureTech 180 EAT8 (automatski 8-brzinski mjenjač). Kod dizelskih, novi 3008 nudi na izbor jedan 4-cilindrični motor zapremnine 1,5 litara: BlueHDi 130 S&S BVM6 (ručni 6-brzinski mjenjač), kao i BlueHDi 130 S&S (automatski 8-brzinski mjenjač).

Novi SUV Peugeot 3008 bit će na hrvatskom tržištu od prosinca 2020., a proizvodi se u Francuskoj, u Sochauxu. 3008 će se na hrvatskom tržištu nuditi s pet razina opremljenosti (Active, Active Business, Allure, Road Trip i GT).

Početna cijena izvedbe novi SUV Peugeot 3008 Active PureTech 130 S&S bit će od 190.262 kn. Peugeot 3008 HYBRID 225 FWD (prednji pogon) Allure e-EAT8 starta s cijenom od 316.900 kn s PDV-om.

Peugeot 5008

Peugeot je početkom rujna predstavio i facelift verziju svog velikog SUV-a 5008. S modelima 5008 i 3008, ovaj je francuski proizvođač iz PSA Grupe trenutno vodeći na europskom tržištu kompaktnih SUV-ova.

S odvažnim dizajnom uvodi dizajnerske kodove budućnosti nudeći više suvremenosti s redizajniranim prednjim krajem, novim stražnjim full LED svjetlima, novim bojama karoserije i novom opcijom 'Black Pack'. On pojačava senzacije s novom instrument pločom visoke kvalitete, novim dodirnim zaslonom od 10 inča visoke rezolucije te pruža veću sigurnost najnovijim sustavima za pomoć u vožnji.

Novi SUV Peugeot 5008 sada ima 7 sjedala u serijskoj opremi od prve razine opremljenosti, čime se pruža neograničen broj izbora, a bez kompromisa u pogledu užitka u vožnji i udobnosti.

U novom SUV PEUGEOT 5008, pomoći u vožnji najnovije generacije upotpunit će ponudu tehnologija u vozilu: Sustav Night Vision (jedinstven u segmentu kompaktnih SUV-ova), Aktivni tempomat s funkcijom Stop & Go (EAT8 automatski mjenjač), Sustav za pomoć zadržavanja vozila unutar vozne trake (povezan sa ACC Stop & Go), Sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti posljednje generacije, Prošireno prepoznavanje prometnih znakova.

Naravno, novi SUV PEUGEOT 5008 i dalje nudi čitav niz opreme za pomoć u vožnji: Adaptivni regulator brzine, tempomat, Visiopark 1 s 180° kamera za pomoć pri parkiranju straga, Visiopark 2 s 360° kamerom sprijeda i straga, Park Assist,aktivna funkcija za pomoć pri parkiranju, Sustav za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, Upozorenje na nedovoljnu pažnju vozača, Automatsko upravljanje dugim svjetlima, Prepoznavanje prometnih znakova i preporuka brzine, Aktivan nadzor mrtvog kuta. Ova funkcija je dostupna od 12 km/h, Advanced Grip Control, Hill Assist Descent Control (HADC), Otvaranje vrata prtljažnika bez korištenja ključa, Stakleni panoramski krovni otvor, Multi-point masaža sjedala, Električna parkirna kočnica.

Novi 5008 je dostupan s motorima s unutarnjim izgaranjem, a emisije C0₂ se kreću od 132 g/km naviše. Ovi pogonski sklopovi udovoljavaju normama Euro6 i homologirani su prema WLTP protokolu (Worldwide harmonised Light vehicles Text Procedures).

Kod benzinskih motora tu su 3-cilindrični 1,2-litreni PureTech 130 S&S BVM6, PureTech 130 S&S EAT8. Tu je naravno i veći 4-cilindrični 1,6-litreni motor PureTech 180 EAT8. Što se dizelskih motora tiče, riječ je o 4-cilindričnim 1,5-litrenim BlueHDi 130 S&S EAT8 te BlueHDi 130 S&S EAT8.

Zasad Peugeot ne spominje hibridne verzije pogona za osvježeni 5008, no to će se najverojatnije dogoditi nešto kasnije. Iako, sam proizvođač navodi da zbog konfiguracije sa 7 sjedala nema dovoljno mjesta za komponente hibridne tehnologije koje su smještene u stražnjem dijelu vozila. U svakom slučaju, vjerojatno se radi na tehničkim rješenjima hibridnog pogona i kod 5008, no prilikom lansiranja na tržište kreće se s benzinskim motorima PureTech 130 S&S i 180 S&S, kao i dizelskim BlueHDi 130 i 180 S&S motorima.

Novi SUV Peugeot 5008 stiže na hrvatsko tržište krajem 2020., a proizvodi se u Francuskoj u tvornicama Sochaux i Rennes. Nudit će se s pet razina opremljenosti (Active, Active Business, Allure, Road Trip i GT). Početna cijena osvježene izvedbe SUV-a Peugeot 5008 Active PureTech 130 S&S bit će od 207.527 kn.

  • +36
Peugeot 3008 i 5008 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Automobiles