Inovativno rješenje

Partnerstvo Stellantisa i Amplea: Modularna tehnologija zamjene baterija za električna vozila

09.12.2023 u 16:12

Bionic
Reading

Tehnologija američke tvrtke sa sjedišten u San Franciscu ima potencijal za rješavanje izazova korisničke infrastrukture kao što su vrijeme punjenja, strah od dometa i trošenje baterije električnih vozila

Stellantis i Ample su potpisali obvezujući sporazum o uspostavi partnerstva u tehnologiji punjenja baterija električnih vozila (EV) koja može isporučiti potpuno napunjenu bateriju električnog vozila za manje od pet minuta. Dva su se partnera složila da će raditi na integraciji Ampleovog modularnog rješenja za zamjenu baterija u električna vozila Stellantis. Tehnologija zamjene baterija omogućuje kupcu EV-a koji se zaustavi na stanici za zamjenu baterija da se njegova ispražnjena baterija EV-a zamijeni za potpuno napunjenu bateriju u roku od nekoliko minuta.

Dvije tvrtke također razgovaraju o proširenju primjene Ampleove modularne tehnologije zamjene baterija kako bi zadovoljile Stellantisovu flotu i potražnju potrošača na drugim Stellantisovim platformama i zemljopisnim područjima.

Fiat 500e pilot program

Planirano je da početni program započne u Madridu, u Španjolskoj, 2024. godine koristeći flotu od 100 Fiata 500e unutar Stellantisove usluge dijeljenja automobila Free2move. Fiat 500e najprodavanije je električno vozilo unutar Stellantisa, prodaje se globalno i vodeći je u području električnih vozila na više europskih tržišta.

Pilot program sa 100 Fiata 500e unutar Stellantisove usluge dijeljenja automobila Free2move Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellanti i Ample

'Partnerstvo s Ampleom još je jedan primjer kako Stellantis istražuje sve načine koji omogućuju slobodu mobilnosti za naše kupce električnih vozila', rekao je Ricardo Stamatti, viši potpredsjednik Stellantisa, poslovna jedinica za punjenje i energiju. 'Pored drugih projekata na koje smo fokusirani, Ampleovo modularno rješenje za zamjenu baterija ima priliku ponuditi našim kupcima veću energetsku učinkovitost, izvanredne performanse i manju tjeskobu. Radujemo se izvršavanju početnog programa s našim zvjezdanim Fiatom 500e.'

'Mi u Ampleu vjerujemo u važnost da električna vozila budu dostupna svima bez kompromisa, što je jedini način na koji ćemo značajno utjecati na smanjenje emisije stakleničkih plinova. Stellantisovi ambiciozni ciljevi elektrifikacije, njegova paleta električnih vozila i predanost vodstva čine Stellantis savršenim partnerom u postizanju naših ciljeva,' rekao je Khaled Hassounah, izvršni direktor tvrtke Ample.

'Kombinacija ponude uvjerljivih električnih vozila koja se također mogu potpuno napuniti za manje od pet minuta pomoći će ukloniti preostale prepreke usvajanju električnih vozila. Veselimo se suradnji sa Stellantisom na implementaciji našeg zajedničkog rješenja u zajednicama diljem svijeta.'

Ampleova tehnologija pruža alternativni način isporuke energije električnim vozilima koji iskustvo punjenja goriva čini brzim i praktičnim poput punjenja plinom, a istovremeno nudi zeleno rješenje za kupce koje može neprimjetno integrirati obnovljive izvore energije.

Ample baterije dizajnirane su kao zamjena za originalnu bateriju električnog vozila. To je omogućeno Ampleovim modularnim baterijama, koje se mogu uklopiti u bilo koje električno vozilo, a omogućilo bi Stellantisu da integrira Ampleovu tehnologiju bez reinženjeringa svojih platformi vozila.

O Ampleu

Ample ima za cilj ubrzati usvajanje električnih vozila i održive transportne energije na globalnoj razini. Tvrtka je pionir u novoj metodi isporuke energije putem modularne zamjene baterija i može isporučiti 100 posto napunjenosti bilo kojeg EV-a za manje od 5 minuta. Osnovan 2014., Ample ima sjedište u San Franciscu.

Ample je imenovan među Fast Company's Next Big Things in Tech 2023 - pobjednik u kategoriji prijevoza, TIME's 100 najutjecajnijih tvrtki 2023., XPRIZE's XB100 Top Private Deep Tech Companies of 2023, Fast Company's Ideje koje mijenjaju svijet i 10 najinovativnijih tvrtki 2022., i TIME-ovi najbolji izumi u 2021.

Za više informacija posjetitenjihovu web stranicu.

Brza skalabilna infrastruktura

Uz to, Ampleove lagane stanice za izmjenu baterija mogu se postaviti na javnim površinama za samo tri dana, što omogućuje brzo skalabilnu infrastrukturu koja može zadovoljiti zahtjeve vozača. Kada se EV s omogućenim Ampleom približi stanici Ample, stanica odmah prepoznaje vozilo. Nakon parkiranja unutra, vozač pokreće zamjenu baterije iz mobilne aplikacije što rezultira potpuno napunjenom baterijom za manje od pet minuta.

Ampleovo modularno rješenje za zamjenu baterija dizajnirano je da bude brzo i isplativo, čime se smanjuje vrijeme kada su električna vozila izvan upotrebe, kao i povezani financijski utjecaji. Ampleova baterijska tehnologija bit će dostupna kupcima EV-a na bazi usluge pretplate. Ovaj bi pristup smanjio početne ukupne troškove vozila, kao i omogućio kupcu da uvijek ima najnoviju tehnologiju baterija, učinkovito povećavajući domet i vijek trajanja EV-a.

  • +6
Stellantis i Ample Izvor: Promo fotografije / Autor: Ample

Kao dio strateškog plana Dare Forward 2030, Stellantis je najavio planove za postizanje 100 posto prodajnog miksa električnih vozila na baterije osobnih vozila (BEV) u Europi i 50 posto prodajnog miksa osobnih automobila i lakih kamiona BEV u Sjedinjenim Državama do 2030. godine. Za postizanje ovih prodajnih ciljeva, tvrtka osigurava približno 400 GWh kapaciteta baterije. Stellantis je na putu da do 2038. postane korporacija s nultom emisijom ugljika, uključujući sve opsege, s jednoznamenkastom postotnom kompenzacijom preostalih emisija.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'