Power Swap stanice

NIO za vlasnike EV modela ima rješenje; Pune baterije umjesto praznih u 3 minute

11.04.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Stanica za izmjenu baterija kineskog proizvođača vozila druge generacije omogućuje vozilu da se automatski parkira u stanicu, s kojom korisnici mogu iskusiti trominutnu zamjenu baterije dok borave u vozilu ili van njega

Budući, ali i sadašnji vlasnici potpuno električnih automobila kao jedan od najvećih problema pri korištenju svog vozila vide u punjenju strujom. Naravno, i dok je u gradskom okruženju veća koncentracija dostupnih punionica strujom, što ne znači ujedno i uvijek slobodnih mjesta, odlazak na dulje vangradske relacije čini se još većim problemom.

Vratimo li na početak 2019. vidjeti ćemo kako je Seat sa svojom studijom malenog urbanog vozila Minimo odlučio ne oslanjati se samo na fisknu bateriju, nego b se one mogle izvući i zamijeniti onim već napunjenim.

Nije nevažna ni činjenica da bi se ovom inovativnom idejom o zamjenjivim baterijama tvrtkama koje se bave carsharingom mogli smanjiti operativni troškovi i do 50 posto. Tom se idejom vodio iste godine i Citroënov koncept Ami One.

I dok su europski proizvođači ostali na teoretskim pokušajima, kineski proizvođač NIO je u prosincu 2021. objavio kako je postigao godišnji cilj od 700 stanica za izmjenu baterija (Power Swap) prije planiranog.

Dok je prije neki dan, 3. travnja, objavio i kako je sa svojim modelom NIO ES6 dovršio zamjenu baterija u NIO Power Swap stanici u servisnom centru Wuchang Hangzhou, u Kini, postigavši NIO-ovu posljednju prekretnicu zamjene baterija - 20 milijuna kumulativnih zamjena baterija.

Dosad su izgradili 700 Power Swap stanica u Kini, a u nadolazećim godinama, cilj im je uspostaviti mrežu koja obuhvaća Europu. Upravo sada 'pretražuju' Norvešku, Dansku, Švedsku, Njemačku i Nizozemsku u potrazi za odgovarajućim lokacijama za postavljanje naših NIO Power Swap stanica. Već su izgradili 20 stanica u Norveškoj. Zanimljivo je kako su objavili i koje su im lokacije za Power Swap stanice prikladne: raskrižja autocesta, autoceste, stanice za punjenje strujom, benzinske postaje i trgovački centri.

NIO Power Swap stanica za zamjenu praznih baterija Izvor: Promo fotografije / Autor: NIO

Kako to zapravo funkcionira?

NIO-ova stanica za izmjenu baterija druge generacije omogućuje vozilu da se automatski parkira u stanicu, s kojom korisnici mogu iskusiti trominutnu zamjenu baterije dok borave u vozilu. U ovisnosti o modelu, vozila poput ET7, mogu se i sama uparkirati, dok vi čekate vani. Do sada je NIO omogućio preko 5,3 milijuna zamjena korisnicima u Kini. Zamjena baterija postala je jedno od omiljenih rješenja za napajanje među korisnicima NIO automobila.

  • +12
NIO Power Swap stanica za zamjenu praznih baterija Izvor: Promo fotografije / Autor: NIO

NIO kaže kako ubrzava svoju implementaciju stanica za izmjenu baterija u urbanim područjima. Krajem studenog 42,34 posto korisnika NIO-a živi unutar tri kilometra od najbliže stanice za zamjenu baterija. Omjer 'stanice prema vozilu' pada na 258, što znači da u prosjeku svaka stanica za izmjenu baterija opslužuje 258 automobila.

Jedan od problema je činjenica da morate imati isključivo neki od NIO modela potpuno električnih vozila. No s druge strane, baterije traju duže ako se pune sporije. Vjerojatno drugi problem leži u tome, da ukoliko ste vlasnik EV vozila tvrtke NIO i vodite računa o svojoj imovini, ne možete biti baš sigurni u kakvom stanju je baterija iz Power Swap stanice koja vam je ugrađena.

Ipak, vjerujemo da NIO vodi računa i o tom aspektu, s obzirom na tvorničko jamstvo vezano uz samo vozilo. Naravno tu je i cijena ove usluge, koja svakako nije besplatna.