MICROSOFTOVA INICIJATIVA

Pametni ptičji trik pomoći će nam da uočimo požare na vrijeme

17.08.2017 u 11:38

Bionic
Reading

S klimatskim promjenama sve su učestaliji i šumski požari u ljetnim mjesecima. Najbolji način da se s njima borimo jest stati im na kraj u začetku

Međutim kako nadgledati desetke tisuća kvadratnih kilometara šuma? Microsoft ima rješenje koje koristi pametni ptičji trik za letenje bez utroška energije - vertikalne zračne struje na kojima se može praktički zauvijek lebdjeti.

Nikakva novost za pilote jedrilica, no revolucionarno rješenje kad se u jednadžbu ubaci umjetna inteligencija.

Američki gigant u procesu je učenja svoje pametne letjelice metodama za lako pronalaženje vertikalnih struja korištenjem podataka prikupljenih pomoću GPS lokacije i senzora za temperaturu zraka, visinu i smjer vjetra.

Sustav još uvijek ne može biti potpuno nezavisan, te letjeti zauvijek, budući da mu elektromotori i baterije trebaju za uzlijetanje i upravljanje, no u Microsoftu vjeruju kako se ovaj problem može riješiti solarnim ćelijama.

Namjena letjelica s umjetnom inteligencijom je šarolika - od izviđačkih uloga s ciljem uočavanja šumskih požara u nastanku i nadolazećih oluja, do pokrivanja nepristupačnih površina internetskim signalom.

Potencijal ovdje ne staje jer bi letenje pomoću zračnih struja moglo biti iskorišteno i za komercijalni avio-prijevoz.

Pogledajte video i recite nam što mislite u komentarima.

Autor: YouTube