svaka je minuta važna

'Borci s vremenom': Priča o suradnji Renaulta i vatrogasaca

03.04.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Kako bi ublažio posljedice prometnih nesreća, Renault je sklopio jedinstveno partnerstvo s vatrogascima diljem Europe što je dovelo do značajnih inovacija u pogledu sigurnosnih značajki koje se u električnim i hibridnim vozilima upotrebljavaju nakon sudara (npr. pristup za vatrogasce, kod za spasilačke službe QRescue i prekidač SD)

Renault obučava vatrogasce diljem svijeta kako bi im pomogao uštedjeti dragocjeno vrijeme pri dolasku na mjesto nesreće, čime posredno smanjuje broj žrtava na cesti.

Važan zadatak obuke i poduke povjeren je potporučniku Christopheu Lenglosu koji je iz centra za vatrogasne i druge hitne službe (SDIS) u Yvelinesu privremeno premješten u Renault, gdje je trenutačno zaposlen na puno radno vrijeme. Zajedno s Claire Petit-Boulanger (Renaultovom stručnjakinjom za sigurnost nakon sudara) putuje svijetom, od Paragvaja do Češke, kako bi širio Renaultovu stručnost u području sigurnosti kroz: konferencije, vježbe spašavanja, stvarne i virtualne vježbe oslobađanja iz vozila, donacije Renaultovih vozila u svrhu izvođenja vježbi.

Razvoj inovacija s vatrogascima

Suradnja s vatrogascima u procesu oblikovanja vozila iznjedrila je brojne inovacije:

  • Pristup za vatrogasce: Poseban pristup omogućuje prskanje jezgre visokonaponske baterije električnih vozila, a time i gašenje požara u manje od 10 minuta (u usporedbi s tri sata koliko je obično potrebno za gašenje požara na električnim i plug-in hibridnim vozilima drugih marki).
  • Kod za spasilačke službe QRescue: Od 2023. sva Renaultova vozila opremljena su naljepnicom s QR kodom za brz pristup tehničkim informacijama o vozilu (motor, položaj baterije itd.). Položaj za postavljanje tog koda dogovoren je u suradnji s vatrogascima te im pomaže da prilikom hitnih intervencija uštede i do 15 minuta.
  • Prekidač SD: Prekidač SD isključuje bateriju iz visokonaponskog električnog kruga. U vozila Renault Grupe ugrađen je tako da mu hitne službe mogu u trenu pristupiti, bez upotrebe posebnih alata ili pomicanja unesrećenih u području zdjelice. Pod okriljem partnerstva trenutačno se razvijaju i druge inovacije, poput mogućnosti modificiranja sjedala.

'Razmišljamo kako modificirati naslone naših sjedala da bi ih vatrogasci s lakoćom postavili u ravan položaj te brzo i sigurno izvukli žrtve automobilske nesreće. Za to smo osmislili i patent.' rekla je Claire Petit Boulanger.

Ove inovacije štede dragocjeno vrijeme tijekom prvih, ali i najvažnijih sat vremena spašavanja, kada je unesrećenicima potrebno pružiti liječničku pomoć. U protivnom se njihove šanse za preživljavanje smanjuju za 50 posto. Tih 60 minuta ujedno je polazna točka za vatrogasce i Renault koji nastoje poboljšati ishode prometnih nesreća.

'Borci s vremenom: svaka je minuta važna' – dokumentarac s potpisom braće Naudet

S ciljem približavanja važnosti svojega rada javnosti, Renault i agencija Publicis Conseil predstavili su globalnu kampanju dana 29. ožujka.

Publicis Conseil angažirao je braću Julesa i Gédéona Naudeta (režisera nagrađivanih dokumentaraca o napadima u New Yorku 11. rujna, terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga i požaru u pariškoj katedrali Notre-Dame) za snimanje dokumentarca 'Borci s vremenom: svaka je minuta važna'.

Filmska je ekipa nekoliko dana pratila živote vatrogasaca iz vatrogasnih domova u Montigny-le-Bretonneuxu (Yvelines, Francuska) te bilježila i prikazala opsežnu suradnju između Renault Grupe i hitnih službi na cesti.

Braća Naudet oduvijek su fascinirana vatrogascima i rizicima koje poduzimaju kako bi spasili živote drugih, stoga ih je ideja o snimanju svakodnevnih hitnih operacija i istraživanju koje će unaprijediti plan spašavanja u nesrećama u trenu očarala. 'Bili smo silno uzbuđeni kad nas je Renault kontaktirao i zatražio da snimimo dokumentarac. Otkrili smo kako izgleda surova obuka onih koji prvi reagiraju u kriznim situacijama, a sve kako bi uštedjeli dragocjeno vrijeme kojeg, u kontekstu hitnih intervencija na cesti, gotovo uvijek manjka. Štoviše, iznenadila nas je činjenica da je Renault jedini proizvođač automobila u svijetu koji se u završnim fazama dizajna savjetuje s vatrogascima. Nevjerojatno!'

Predstavljen kroz pronicljive oči braće Naudet, dokumentarac otkriva pozadinu malo poznate suradnje između Renaulta i vatrogasaca te prikazuje neke od vodećih inovacija marke.

Kampanja koja se trenutačno provodi na društvenim mrežama trebala bi dodatno istražiti i rasvijetliti Renaultovu predanost sigurnosti.

Renault svoja postignuća i znanja dijeli sa svima

Alati za obuku vatrogasaca bit će dostupni na platformi #TimeFighters, a pristupiti im mogu vatrogasci diljem svijeta. Razmišlja se čak i o tome da se inovacije Grupe, kao što su pristup za vatrogasce i uklonjivi nasloni sjedala, stave na raspolaganje svim proizvođačima automobila.

Na kraju krajeva, spašavanje života ipak je svačiji posao.