'SVETI GRAL'

Ovo je nova Mazda3 s prvim benzincem koji radi kao dizelaš

28.11.2018 u 12:47

Bionic
Reading

Japanski proizvođači automobila nikad nisu bili pretjerano oduševljeni dizelskom tehnologijom, te su benzin smatrali superiornim gorivom

U Mazdi su odlučili otiči korak dalje, te vjerojatno stvorili ‘sveti gral’ motora s unutarnjim izgaranjem - benzinca koji radi na principu dizelaša.

SkyActiv-X benzinski motor koristi takozvanu tehnologiju ‘Spark Controlled Compression Ignition’, odnosno mehanizam paljenja goriva svjećicom i visokim pritiskom. Ovo bi trebalo rezultirati većom učinkovitošću, odnosno manjom potrošnjom, te čišćim ispuhom.

Novi motor premijerno će se naći pod poklopcem upravo predstavljene Mazde3, no Japanci još uvijek ne otkrivaju detalje o performansama.

Nova ‘trojka’ izrađuje se na novoj platformi s McPhersonom sprijeda i torzijskom osovinom straga. Pod poklopcem će se, uz spomenuti SkyActiv-X, naći još i 1.5, 2.0 i 2.5 benzinci Skyactiv-G, te 1.8 Skyactiv-D dizelaš.

Po prvi put automobil će biti dostupan i s integralnim pogonom na sva četiri kotača, dok će kupci moći birati između automatskog i šesterostupanjskog ručnog mjenjača.

Mazda tek treba definirati cijene i datum početka prodaje, no već sad možemo zaključiti da će nova ‘trojka’ biti jedan od zanimljivijih automobila u 2019.

  • +11
Nova Mazda3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda