Vozači oprez

Od 1. studenog morate imati upaljena dnevna svjetla na svojim vozilima! Kazne u eurima

01.11.2023 u 11:14

Bionic
Reading

Ako ste se pitali što je sa zimskim gumama, treba reći da se niti ove godine obveza paljenja dnevnih svjetala u prometu ne poklapa datumski s obveznom zimskom opremom na vozilima

Već se gotovo i podrazumijeva, no ponoviti ćemo i ove sezone, od 1. studenog nastupa zakonska obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, a ta obveza traje do 31. ožujka 2024. Treba reći da se niti ove godine ova obveza neće točno poklopiti s datumom prebacivanja s ljetnog na zimski period računanja vremena, koje je ove godine nastupilo 29. listopada u 3 sata ujutro.

Odredba o obveznom paljenju dnevnih svjetala stoji u članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Isto tako, treba reći da moderni automobili imaju automatsko paljenje dnevnih svjetala, no obzirom na zastarjeli vozni park u Hrvatskoj još uvijek ima popriličan broj vozila koja nemaju dnevna svjetla, već moraju paliti kratka svjetla.

Naravno, nisu u obvezi paljenja samo vozači osobnih automobila u periodu od 1. studenog, već su to u obvezi i vozači mopeda i motocikala. Ipak treba napomenuti, da su vozači potonjih kategorija dužni to činiti tijekom cijele godine. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30,00 eura.

Isto tako treba skrenuti pažnju da su sukladno članku 101. citiranog Zakona, da to podrazumijeva i vozače bicikala te osobnih prijevoznih sredstava. Oni od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu ili osobnom prijevoznom sredstvu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Od ove godine, s obzirom da samo od 1. siječnja prešli na euro kao nacionalnu valutu, iskazane i cijene kazni u eurima.

Tako će se u slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva kazniti novčanom kaznom od 60,00 eura.

Što je sa zimskom opremom?

Niti ove godine se obveza paljenja dnevnih svjetala u prometu ne poklapa datumski s obveznom zimskom opremom na vozilima.

Što se guma tiče, upravo se bliži jedan od dva važna vremenska perioda u godini u kojima svi vozači moraju razmišljati o montiranju odgovarajućih guma na svoja vozila, a u ovome trenutku riječ je naravno o zimskim gumama. Da napomenemo, obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama u RH traje od 15. studenog do 15. travnja iduće godine.

Da podsjetimo, obveza korištenja zimske opreme na dionicama na kojima je to neophodno u hladnijem periodu godine nastupa od 15. studenoga do 15. travnja 2023.

To naravno ne znači da već sada 'ne smijete' montirati zimske ili tzv. cjelogodišnje gume, jer to ponajprije ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima na kolnicima. Ali, krajnje je vrijeme da počnete razmišljati o toj temi, jer se kao i svake godine u ovom periodu jako teško dobije termin kod ovlaštenih radionica koje se bave s gumama.