BOLJA VIDLJIVOST

Vozači oprez! Od 1. studenog morate imati upaljena dnevna svjetla na svom vozilu

30.10.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Ukoliko na svom automobilu nemate ugrađena dnevna svjetla, morate imati upaljena kratka svjetla u periodu od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022.

Ušli smo u hladniji period godine kada se, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, i dnevna vidljivost osjetno smanjuje. Ova činjenica naročito pogađa promet, pa je stoga došlo i vrijeme kada se na motornim, ali i drugim vozilima u javnom prometu moraju čak i danju paliti svjetla kako bi sudionici na prometnicama bili uočljiviji.

Tako, kao uostalom i proteklih godina, od 1. studenog nastupa zakonska obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, a taj period traje do 31. ožujka 2022. godine. Ovo je jedna od brojnih promjena u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama broj 70/2019 dana 24. srpnja 2019. godine.

Treba napomenuti da se niti ove godine ova obveza neće točno poklopiti s datumom prebacivanja sa ljetnog na zimski period računanja vremena, koje započinje s noći od 30. na 31. listopada ove godine u 3 sata ujutro. Ponovno prebacivanje na ljetno računanje vremena stupa na snagu posljednju nedjelju u ožujku 2022. godine, a to znači 27. ožujka 2022.

Mijenjamo li i ljetnje gume od 1. studenog?

Odmah treba reći da se obveza paljenja dnevnih svjetala ne poklapa s sezonskom obvezom promjene ljetnih na zimske gume, odnosno gume s oznakom M+S. Da podsjetimo, obveza korištenja zimske opreme na dionicama na kojima je to neophodno u hladnijem periodu godine nastupa od 15. studenoga do 15. travnja 2022.

To naravno ne znači da već sada 'ne smijete' montirati zimske ili tzv. cjelogodišnje gume, jer to ponajprije ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima na kolnicima. Ali, krajnje je vrijeme da počnete razmišljati o toj temi, jer se kao i svake godine u ovom periodu jako teško dobije termin kod ovlaštenih radionica koje se bave s gumama.

Moderna vozila već imaju dnevna svjetla

Mnogima ova promjena s paljenjem dnevnih svjetala neće baš značiti puno jer mnogi današnji moderni automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora. Čak i među onima koji imaju starija vozila bez dnevnih svjetala ima mnogo savjesnih vozača koji imaju upaljena svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Što su to dnevna svjetla na vozilima?

Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (Narodne novine, broj 85/16 i 24/17), uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na motornim i priključnim vozilima smatra se svjetlo za vožnju po danu (dnevno svjetlo). Dnevno svjetlo kao uređaj za označavanje vozila, za osvjetljavanje ceste i svjetlosnu signalizaciju smije emitirati svjetlost bijele boje. Glavna se svjetla moraju upaliti samostalno kada se upali vozilo, osim u slučaju kada je vozilo opremljeno dnevnim svjetlima, odnosno dnevna svjetla mogu biti upaljena samo kada su ugašena kratka i duga glavna svjetla.

Ova izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama u članku 17. doslovno glasi ovako:

U članku 102. stavak 1. mijenja se i glasi:

'(1) Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.'

Naravno, ovo pravilo je izričito naglašavalo: 'Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.' A tako je i ostalo u novom zakonu.

Ostala je i kazna za prekršaj od 300 kuna.

Način rada dnevnih svjetala varira od proizvođača automobila do proizvođača automobila, pa čak i od modela do modela kod iste marke. U skoro svim izvorno razvijenim sustavima inženjeri su koristili postavku niže snage na već postojećim prednjim farovima. Kako je vrijeme prolazilo, mnogi proizvođači automobila usvojili su dnevna svjetla kao svojevrsni estetski ukras ili identifikator marke, a LED svjetleći elementi odavno su već jako popularni. Iako još uvijek ima podosta automobila koja za dnevna svjetla koriste ili zasebna svjetla ili u sklopu prednjih farova ona s klasičnim žaruljama sa žarnom niti.

Nakon uključivanja farova, pod čim se misli na kratka ili duga svjetla, ona nam više nisu potrebna, osim opet, kao sredstvo da automobil bude prepoznatljiv ili kao žmigavci (jer LE-diode imaju sposobnost mijenjanja boje).

Dakle, ukoliko na svom automobilu nemate ugrađena dnevna svjetla (gore u izdvojenom tekstu), morate imati upaljena, naravno u periodu od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine, kratka svjetla. Isto tako, samo upaljena dnevna svjetla naravno ne znači da se s njima smijete voziti i noću ili u uvjetima osjetno smanjenje vidljivosti danju, već se tada moraju paliti kratka svjetla.