TURIZAM U DOBA KORONE

Njemački autoklub objavio u koje turističke destinacije vjeruju Nijemci 2020.; Njemačka i Hrvatska na vrhu, Italija ispala iz prvih 10

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 08.07.2020 11:00
  • Objavljeno 08.07.2020 u 11:00
Njemački turisti ove godine, unatoč krizi s koronavirusom, odabiru Hrvatsku na drugom mjestu među državama

Njemački turisti ove godine, unatoč krizi s koronavirusom, odabiru Hrvatsku na drugom mjestu među državama

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Ako usporedimo države, Njemačka je još jednom turistička destinacija broj jedan, dok je Hrvatska je na drugom mjestu sa 13,8 posto, a Turska na 3. mjestu

Jedan od najpopularnijih i najvećih autoklubova u Europi, njemački ADAC (Allgemeinen Deutschen Automobil-Club) je objavio kako su Njemačka i njezine turističke regije popularnije kao turistička destinacija članova ADAC-a u ljeto 2020. godine nego prethodnih godina. To pokazuje trenutna procjena više od 85.000 ruta za odmor, o kojima su članovi ADAC-a dobivali informacije od turističke savjetodavne službe autokluba u razdoblju od svibnja do lipnja 2020. godine.

Međutim, mnogi Nijemci očito nisu imali planove za putovanje ove godine ili su ih zaustavili tijekom krize s koronavirusom. Broj planiranja ruta u evaluacijskom razdoblju bio je tek oko trećine u odnosu na prethodnu godinu. Da su podaci ADAC-a vrlo pouzdani i nije neka novost, jer je ADAC osnovan još daleke 1903. godine, a njegovo članstvo je krajem 2019. brojalo 21,2 milijuna članova.

Na vrhuncu krize s koronavirusom, od sredine ožujka do kraja svibnja, privatna putovanja unutar Njemačke i izvan nje bila su gotovo nemoguća. Nacionalni propisi ublaženi su tek od sredine svibnja, upozorenje o putovanju njemačkog Federalnog ureda za vanjske poslove za europske zemlje primjenjivalo se čak do 14. lipnja.

Statistika ruta putovanja ADAC-a za 2020.

Statistika ruta putovanja ADAC-a za 2020.

Izvor: Promo fotografije / Autor: ADAC

Odmor automobilom: Njemačka i Hrvatska na vrhu, Italija pala u poretku

U usporedbi s državama, Njemačka je još jednom turistička destinacija broj jedan, a 37 posto upita o rutama putovanja odnosi se na odredišta u Njemačkoj (prethodna godina: 30,3 posto). Hrvatska je na drugom mjestu sa 13,8 posto (prethodna godina 9,7 posto, 3. mjesto). Na trećem mjestu je Turska (11,5 posto). Italija (8,2 posto) skliznula je s 2. na 4. mjesto, ali samo ispred Austrije (7,9 posto).

Poljske kao destinacije za odmor nema među prvih deset ove godine. To bi moglo biti zbog činjenice da je Poljska zadržala svoje granice duže zatvorenim nego mnoge druge susjedne zemlje. Prema turističkim stručnjacima iz ADAC-a, porast upita za Tursku vjerojatno ne dolazi od tradicionalnih ljetnih turista nego od članova rodom iz Turske koji planiraju odmor u domovini. Mnogi od njih nisu bili posve sigurni jer je niz nacionalnih granica duže vrijeme bio zatvoren na klasičnoj balkanskoj ruti.

Top-10 regija u postotcima i planirane rute prema njemačkom ADAC-u

Top-10 regija u postotcima i planirane rute prema njemačkom ADAC-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: ADAC

Odmor automobilom: planine i more osobito su popularni

Kada je riječ o regijama za odmor, članovi ADAC-a posebno su se zanimali za Istru u svibnju i lipnju. Ova hrvatska turistička regija na sjevernom Jadranu činila je 11 posto procjena ruta.

Na drugom je mjestu: južna Gornja Bavarska / Allgäu (6,4 posto), a slijedi ih dalmatinska obala (6,3 posto). Slijede Schleswig-Holstein (5,1 posto), obala Baltičkog mora Mecklenburg-Zapadna Pomeranija (4,7 posto) i Sjeverno more / Istočno Frizijsko otočje (3,4 posto). Te su njemačke regije bile manje potraživane u usporednom razdoblju 2019. godine.

Gotovo sve talijanske turističke regije bile su isključene: jezero Garda (3. mjesto u prethodnoj godini) i Veneto Friuli (6. mjesto u prethodnoj godini) više nisu među prvih deset, a Južni Tirol je tek na posljednjem mjestu među top-10 destinacija sa 2,8 posto (2. mjesto prošle godine).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!