skandal dieselgate

Mercedes-Benz mora povući 60.000 modela GLK 220 CDI zbog sumnje u lažiranje podataka o emisiji ispušnih plinova

24.06.2019 u 16:25

Bionic
Reading

Još otkako je Volkswagen 2015. priznao da je varao na testovima ispušnih štetnih plinova u SAD-u, skandal 'dieselgate' proširio se i na druge proizvođače automobila

Njemačka Savezna uprava za motorni promet (KBA) naložila je prošli petak povlačenje oko 60.000 dizelskih automobila marke Mercedes-Benz GLK 220 CDI s njemačkog tržišta, zbog toga jer je njemački regulator za automobilsku industriju zaključio da su ugradili softver pomoću kojeg se lažiraju podaci prilikom provjere emisija ispušnih plinova.

Prvi koji je o tome izvjestio javnost su bile njemačke novine Bild am Sonntag. Riječ je o vozilima s motorima OM 651 i OM 642, koji su ugrađeni u modele Mercedes-Benz GLK 220 CDI, proizvedenim između 2012. i 2015. godine, a sumnja upravo na te modele obznanjena je još sredinom travnja. Tada je rečeno da je KBA još od jeseni 2018. sumnjala na softversku funkciju na motoru OM 651. Kao rezultat toga, razine emisija su smanjene pomoću računalnog programa, ali samo na ispitnom stolu, a ne u dnevnom prometu.

Ovo nije prvi puta da se povlače vozila Daimlera, jer je u kolovozu 2018. KBA izdala opoziv za 690.000 dizelskih vozila diljem Europe, uključujući 280.000 vozila u Njemačkoj. U to vrijeme Daimler je naglasio da surađuju s vlastima. Međutim, koncern je također uložio prigovor, ali odbacuju navode o manipulaciji emisijama.

Još otkako je Volkswagen 2015. priznao da je varao na testovima ispušnih štetnih plinova u SAD-u, skandal 'dieselgate' proširio se i na druge proizvođače automobila. Daimler je naredio povlačenje tri milijuna vozila radi otklanjanja problema vezanog uz lažne prikaze emisija iz dizelskih vozila.

U nedjelju su iz Daimlera, kako prenosi HINA, upozorili da očekuju slabiju dobit, podigavši procjenu iznosa rezervacija za dizelska vozila za nekoliko stotina milijuna eura. Revizija procjene povezana je s očekivanim višim troškovima zbog nekoliko pokrenutih vladinih postupaka i mjera vezanih za dizelska vozila Mercedes-Benza, objavili su.