japanski proizvođač

Honda donijela odluku koja će pogoditi dio kupaca u Europi

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2019 16:19
  • Objavljeno 24.09.2019 u 16:19
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Japanski proizvođač automobila Honda Motor objavio je u utorak da će najkasnije 2021. godine obustaviti prodaju dizelskih automobila u Europi i zamijeniti ih električnim modelima

Honda se tako pridružuje skupini automobilskih kompanija koje smanjuju proizvodnju dizelskih automobila kako bi ispoštovao stroge međunarodne propise o emisijama štetnih plinova.

Obustava prodaje dizelaša u Europi sastavni je dio strategije kojom kompanija namjerava ostvariti dugoročni cilj povećanja udjela električnih automobila u ponudi sa sadašnjih 10 na 66 posto do 2030. godine.

Europska unija odredila je da do sljedeće godine emisija ugljičnog dioksida iz 95 posto automobila mora biti smanjena na 95 grama po kilometru, sa sadašnjih prosječnih 120,5 grama. U posljednje je vrijeme emisija zapravo porasla budući da potrošači odustaju od dizelskih vozila s ekonomičnom potrošnjom goriva i okreću se sportskim terencima.

Od 2021. godine nijedan novi automobil u EU neće smjeti ispuštati više od 95 grama ugljičnog dioksida po kilometru.

Smanjena potražnja za dizelašima i stroži propisi o emisiji štetnih plinova rezultirali su neizvjesnim izgledima za Hondinu proizvodnju u Europi.

Japanski je proizvođač u veljači objavio da će 2021. godine zatvoriti jedini pogon u Britaniji, u kojem je zaposleno oko 3.500 radnika.

Treći po veličini japanski proizvođač automobila planira do 2025. smanjiti broj modela automobila za dvije trećine, smanjiti troškove globalne proizvodnje za 10 posto i preusmjeriti uštedu u istraživanja i razvoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!