rješenje iz Boscha

Help Connect povećava sigurnost na dva kotača: Razvijen mrežni sustav hitnih poziva za vozače motocikala

17.07.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Rizik od stradavanja u prometnim nesrećama i dalje je do 20 puta veći za motocikliste nego za putnike u automobilu, a u slučaju prometne nesreće svaka je sekunda dragocjena

U slučaju prometnih nesreća u kojima sudjeluju motociklisti svaka sekunda se računa. A što brže motociklisti dobiju pomoć, veće su im šanse za preživljavanje. Rizik od stradavanja u sudaru i dalje je do 20 puta veći za motocikliste nego za putnike u automobilu. S Help Connect sustavom, njemački proizvođač elektronike i dijelova za autoindustriju Bosch razvio je mrežni sustav hitnih poziva za vozače motocikala i na taj način ubrzao lanac spašavanja.

'Help Connect dopunjuje Boschov široki portfelj sigurnosnih sustava motocikala digitalnim anđelom čuvarom', kaže Harald Kröger, direktor Robert Bosch GmbH. Mrežni sustav hitnih poziva otkriva nesreće pomoću inteligentnog algoritma sudara u inercijalnoj senzorskoj jedinici u vozilu. Pomoću aplikacije za pametne telefone, Help Connect preko Boschovog servisnog centra prenosi informacije djelatnicima Hitne pomoći o mjestu nesreće i vozača, što im olakšava pronalazak unesrećenih. Automatska obavijest može skratiti vrijeme do dolaska hitnih službi na mjesto nesreće i do 50 posto u pojedinačnim slučajevima (izvor: EU projekt Harmonised Pan-European eCall Deployment, I_HeERO).

Aplikacija prenosi podatke o lokaciji i vozaču

Help Connect koristi inercijalnu senzorsku jedinicu Boscheve MSC kontrole stabilnosti motocikla. Ovaj senzor ugrađen u vozilo mjeri ubrzanje i kutnu brzinu 100 puta u sekundi. Ovo ukazuje kako se brzo mijenja kut oko neke osi. Senzor stoga može jasno izračunati kretanje i nagib motocikla. Zahvaljujući integriranom algoritmu sudara, senzor također automatski otkriva je li motocikl uključen u nesreću ili se prevrnuo, primjerice zbog nezgode prilikom parkiranja. Nije potrebna dodatna upravljačka jedinica koja olakšava integraciju u vozilo. Potom se Bluetoothom uspostavlja veza s Bosch Vivatar aplikacijom za hitne slučajeve. Ostale aplikacije za pametne telefone - primjerice proizvođača motocikala - također se mogu integrirati u rješenje za hitne pozive. Pored informacija o lokaciji, Help Connect također šalje podatke o zdravlju koje pohranjuje vozač u Bosch Service Center. Ovi podaci mogu biti od vitalnog značaja za spas. Osobni kontakti u slučaju nužde automatski se obaviještavaju na zahtjev.

U prvom koraku, usluga hitnih poziva dostupna je kupcima iz Njemačke. Korisnici također mogu komunicirati s Boschovim servisnim centrom u drugim europskim zemljama na njemačkom ili engleskom jeziku (zasad su na tom popisu: Belgija, Francuska, Velika Britanija, Italija, Irska, Luksemburg, Austrija, Španjolska, Švicarska i Nizozemska). Ako se vozač ne prijavi zbog teške nesreće, spasilačka služba se odmah upućuje na mjesto nesreće. Budući da je pametni telefon obično uvijek dobro zaštićen na tijelu, stradale motocikliste može se brzo pronaći čak i ako su bili odvojeni od vozila u slučaju sudara.

Kao i svi Boschevi sustavi pomoći, Help Connect proizlazi iz uske suradnje između razvojnog odjela i vlastitog istraživanja nesreća. 'Prije nego što razvijemo proizvode koji povećavaju sigurnost motociklista, moramo razumjeti kritične situacije', objašnjava Kröger. Koristeći stvarne podatke o nezgodama na motociklima, stručnjaci na istraživanju nesreća mogu pružiti podatke za novi razvoj. Bosch je uložio mnogo napora u automatski sustav za hitne pozive: provedeno je 18 testova sudara kako bi se analizirali specifični scenariji nesreće i demonstrirala funkcionalnost Help Connect-a.

Inteligentni sustavi pomoći

Unapređenjem sigurnosti motociklista Bosch se bavi već duži niz godina. S svojim ABS sustavom za motocikle lansiranim prije 25 godina i MSC sustavom kontrole stabilnosti motocikla (od 2013.), njemački je pružatelj sigurnosnih sustava za motocikle učinio vožnju na dva kotača znatno sigurnijom. Boschov sigurnosni portfelj uključuje radarske sustave pomoći poput prilagodljive kontrole udaljenosti i brzine, upozorenja o sudaru i pomoćnika za mrtvi kut.