svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] VW predstavio novi Arteon; jedna serija modela, dvije verzije!

24.06.2020 u 08:18

Bionic
Reading

Arteon R će biti vodeći model u modelnoj seriji, a zahvaljujući novoj, progresivnoj tehnologiji R-Performance Torque Vectoring, imat će i pogon na svim kotačima

Volkswagen je predstavio novu generaciju Arteona fastbacka, a ujedno i njegovu drugu posve novu verziju pod nazivom Arteon Shooting Brake. Ovaj je model posve nova interpretacija koncepta karavana.

Ralf Brandstätter, glavni operativni direktor i novoimenovani izvršni direktor marke Volkswagen osobnih automobila je rekao: 'Volkswagen će ove godine lansirati 34 nova modela. U povijesti marke nikada nije postojala tako opsežna inicijativa modela. Arteon Shooting Brake proširuje naš asortiman modela u važnom segmentu srednje veličine. Postavit će standarde u svojoj klasi dinamičnim dizajnom, visokom funkcionalnošću i modernim tehnologijama.'

Arteon je Volkswagenov Gran Turismo od 2017. godine, a Volkswagen sada predstavlja dalekosežno ažuriranje na seriju modela. Novi Arteon i Arteon Shooting Brake odlikuju se izražajnim i avangardnim dizajnom. Izrazite značajke uključuju prednji kraj s novom kontinuiranom svjetlosnom trakom, upečatljivim kromiranim šipkama i novim usisnim otvorima za zrak na dnu. Rešetka hladnjaka i dugačak, široki poklopac kombiniraju se kao formalna cjelina i čine da se obje Arteon verzije ističu u mnoštvu, a isto tako i noću zahvaljujući jedinstvenom LED svjetlosnom potpisu sprijeda i straga.

Dva nova modela, Arteon i Arteon Shooting Brake, karakteriziraju atletske linije. Međutim, oni se međusobno značajno razlikuju od B-stupa karoserije straga. Dok se na modelu fastbacka, kontura krova i prozora smanjuje paralelno s B-stupom i zbog toga postaju dio stražnjeg oblika coupéa, linije krova i prozora produžene su prema stražnjem dijelu verzije Shooting Brake i završavaju u novom krovnom spojleru. Na vrhu se linija prozora odvija paralelno s krovom. Međutim, na dnu se linije kreću prema gore prema D-stupu, tako da je stražnji dio prozora uži i upečatljiviji. Svi elementi zajedno tvore sportski stražnji profil tipičan za Shooting Brake modele.

Arteon eHybrid

Sva nova tehnička dostignuća primjenjuju se u obje verzije karoserije. Prvi put u Arteonu to uključuje plug-in hibridni pogon. Uz dugi i potpuno električni raspon mnogi će vozači modela Arteon eHybrid i Arteon Shooting Brake eHybrid moći lokalno pokrivati ​​svoje dnevne udaljenosti vožnje s nula emisija.

Fastback i Shooting Brake, dva modela Arteona među prvima su dostupna s priključnim hibridnim pogonom u luksuznom segmentu vozila srednje veličine.

Arteon R - dinamična izvedba za poslovnu klasu

Arteon R će biti vodeći model u modelnoj seriji. S ovim modelom Volkswagen ulazi dalje u segment premium performansi. Ovdje nije fascinantna samo njegova izlazna snaga, već i način na koji vozilo pretvara svoju snagu u pogon. Zahvaljujući novoj progresivnoj tehnologiji poznatoj kao R-Performance Torque Vectoring, zakretni moment se raspoređuje na dvije različite osovine, već i između dva stražnja kotača, ovisno o situaciji u vožnji, selektivnim upravljanjem zakretnim momentom na kotačima. A to stvara novu razinu dinamike vožnje u ovoj kategoriji.

Dosta prostora za vozača, putnike i prtljagu

Arteon karakterizira visoko funkcionalni cjelokupni koncept. Svi putnici sprijeda i straga u obje verzije Arteon imaju koristi od VW-ove modularne poprečne platforme (MQB). Stražnji dio prostora za noge je 1016 mm i referentna je vrijednost u ovoj klasi. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu svog krovnog dijela, Shooting Brake nudi više prostora za glavu s prednje i stražnje strane. Standardno se nasloni stražnjeg sjedala mogu u oba modela asimetrično preklopiti. Iza stražnje klupe Arteon Shooting Brake nalazi se prtljažni prostor zapremine do 565 litara kada se ispuni do naslona stražnjeg sjedala i poklopca prtljažnika (fastback: 563 litre). Ako se preklope nasloni stražnjeg reda sjedala, do naslona prednjih sjedala povećava se volumen prtljažnog prosotra na 1632 litre (fastback: 1557 litara). U oba slučaja prtljažni prostor ima maksimalnu duljinu od 2090 mm (do prednjih sjedala).

Novi sustavi pomoći: Travel Assist - potpomognuta vožnja do 210 km/h

Paleta tehničkih inovacija uključuje pogonske sklopove kao i daljnje sustave pomoći IQ.DRIVE. Novo u ovoj liniji proizvoda: opcijski sustav Travel Assist. Sustav omogućuje djelomično automatiziranu vožnju u rasponu brzina od 0 do 210 km/h (unutar ograničenja sustava). Travel Assist čini vožnju u 'stop-and-go' prometu, posebno kroz radove na cesti, osjetno pogodnijim.

Sastavni dio Travel Assist-a je i prilagodljivi tempomat (ACC) s prediktivnom kontrolom brzine. Prilagodljivi tempomat reagira na ograničenja brzine, mjesta, zavoje, zaobilaznice i križanja s odgovarajućom prilagodbom brzine. Sustav Lane Assist za vožnju po traci koji održava vozilo u središnjem dijelu trake i pomoć pri automatskom kočenju u slučaju nužde uz nadzor pješaka također su dio raspona funkcija Travel Assist. Kamera za vožnju unazad (dodatna opcija) je dodatno poboljšana, a sada između ostalog ima i Corner View (koji širi sliku kamere na zaslonu infotainment sistema s 90 stupnjeva na široki kut od 170 stupnjeva) i poseban prikaz prikolice (od poluge za vuču odozgo kako bi se olakšalo priključivanje prikolice).

Novo okruženje kabine u unutrašnjosti

U unutrašnjosti, serija modela zadivljuje novo dizajniranim okruženjem kabine koja Arteonu daje još veći osjećaj ekskluzivnosti. Upravljanje je olakšano pomoću klizača osjetljivih na dodir za automatski klima uređaj i novog multifunkcijskog upravljača s dodirnim kontrolama. Također novo u novom Arteonu su sada bežična integracija aplikacija putem 'App-Connect Wireless' za Apple CarPlay i Android Auto (Google), te moćan 700-vatni audio sustav vrhunskog zvuka od audio stručnjaka harman/kardon, koji je prilagođen posebno za Arteon fastback i Arteon Shooting Brake (oba opcijski). Pozadinska rasvjeta koja se može prilagoditi do 30 boja također je dostupna kako bi novom interijeru dala atraktivan završni dodir. Ovdje se osvjetljavaju obloge na ploči s instrumentima i vrata - na taj način 'svjetlost postaje novi krom'.

  • +52
VW Arteon; jedna serija modela, dvije verzije! Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen